اسلک‌بیلدز

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

اسلک‌بیلدز (Slackbuilds)، پروژه‌ایست برای تامین بسته‌های مورد نیاز لینوکس اسلکور، برای معماری‌های ۳۲ و ۶۴ بیتی.[۱] این پروژه در سال ۲۰۰۶ م. توسط دو عضو اصلی همراه در توسعه لینوکس اسلکور، رابی ورک‌من و اریک هلمرز بنیان گذاشته شده است. تعداد دیگری از اعضای توسعهٔ اسلکور همچون الن هیکز نیز در پشتیبانی پروژه فعال می‌باشند.[۲]

نام[ویرایش]

نام این پروژه در حقیقت برامده از اسکریپت‌های بسته‌سازی پَتریک وولکردینگ در طی توسعه لینوکس اسلکور می‌باشد.[۳][۴][۵]

ساختار[ویرایش]

اسلک‌بیلدز مجموعه‌ای از اسکریپت‌ها، برای ارائه روندی خودکار در بسته‌سازی برنامه‌ها برای اسلکور می‌باشد. بنیان این روش تنها عرضه اسکریپت لازم برای تولید بستهٔ نرم‌افزاری و نه بستهٔ از پیش آماده شده است.[۶] اسکریپت‌های اسلک‌بیلدز شامل المان‌ها و تنظیماتی می‌باشند که شاخص‌های نصبی مرتب، در ذیل توزیع (اسلکور) را مدنظر میگرند. شاخص‌ترین تفاوت این روش، با دیگر روش‌های بسته‌سازی برنامه‌ها، عدم ارائه سورس برنامه توسط این وبگاه (وبگاه عرضه کننده اسکریپت) و ارجاع کاربر به وبگاه توسعه دهندهٔ اصلی نرم‌افزار در جهت بارگذاری می‌باشد.[۷]

اسکریپت تولید بسته برای تمام وابستگی‌های برنامه‌های عرضه شده، نیز در وبگاه اسلک‌بیلدز در اختیار قرار داده می‌شوند و یا به صورت پیشفرض در ذیل توزیع نصب و یا همراه مدیوم اسلکور در اختیار کاربر قرار داده شده‌اند.

هر اسکریپت اسلک‌بیلدز در ساده‌ترین حالت حداکثر شامل ۶ پرونده گوناگون می‌باشد (این مقدار می‌تواند بسته به تنظیمات مورد نیاز تغییر کند):[۸][۹]

  • README: این پرونده دربردارنده توضیحات سازندهٔ نرم‌افزار، توضیحات عرضه کنندهٔ اسکریپت و نام دیگر بسته‌های موردنیاز (به انگلیسی: dependencies) برای آماده‌سازی بسته می‌باشد.
  • application.info: این پرونده دربردارندهٔ لینک بارگزاری سازندهٔ نرم‌افزار برای معماری‌های گوناگون ونیز کد (به انگلیسی: MD5SUM) برای بررسی سلامت بسته بارگزاری شده می‌باشد.
  • application.SlackBuild: اسکریپت بسته‌سازی ارائه شدهٔ بسته است که در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. این بسته باید قبل از فرایند نصب به وسیله دستور chmod به حالت اجرایی دربیاید.
  • application.desktop
  • application.png
  • slack-desc: این پرونده دربردارنده توضیحات سازندهٔ نرم‌افزار می‌باشد که یکبار در طی‌فرایند نصب و بعد از ان توسط توزیع برای ارائه توضیحات به کاربر مورد استفاده قرار می‌گرید.

پروژه‌های مرتبط[ویرایش]

برنامهٔ تحت شل sbopkg، در تکمیل پروژهٔ اسلک‌بیلدز امکان بارگذاری، همچنین تغییر سورس و نیز اسکریپت‌های عرضه شده در پروژهٔ اسلک‌بیلدز را بدون مراجعه مستقیم (از طریق مرورگر) به وبگاه اسلک‌بیلدز میسر می‌سازد. این برنامه راه‌حلی برای انتخاب خودکار دیگر بسته‌های موردنیاز (به انگلیسی: dependencies) ارائه نمی‌کند و کاربر موظف است یکایک انها را انتخاب و نیز مرتب کند. در عین حال از اماده سازی، تغییر اسکریپتها و به‌روزرسانی خودکار بسته‌های نصب شده به عنوان توانایی‌ها شاخصهٔ این برنامه می‌توان یاد کرد.[۱۰][۱۱]

اسکریپت‌های slackbuild.org در مشتقات اسلکور نیز قابل استفاده است.[۱۲]

منابع[ویرایش]

  1. «مقاله Intro to Slackware Package Management در وبگاه linux.org مشخصا به مسئله بسته‌ها در اسلکور می‌پردازد». 
  2. «وب‌گاه پروژهٔ اسلاک‌بیلدز: نام بنیانگذاران:رابی ورک‌من و اریک هلمرز ذکر شده است. نام آلن هیکز به عنوان عضو فعال». 
  3. «مراجعه شود به سورس اسلکور و اسکریپت‌های عرضه شده توسط اقای ولکردینگ برای تمام برنامه‌ها». 
  4. «وب‌گاه پروژهٔ اسلاک‌بیلدز می‌گوید: «Patrick Volkerding, the maintainer of Slackware, uses SlackBuild scripts to compile the official packages»». 
  5. «وب‌گاه پروژهٔ سلاک‌داک، اشاره سطحی دارد به پیشینه اسلک‌بیلدز». 
  6. «مقاله Intro to Slackware Package Management در وبگاه linux.org به صورت تبین شده ساختار و فلسفه عدم استفاده از auto dependency را توضیح می‌دهد.». 
  7. «وب‌گاه پروژهٔ سلاک‌بیلد». 
  8. «مقاله Intro to Slackware Package Management در وبگاه linux.org طریقه فعالیت و نگارش توضیح داده شده.». 
  9. «وب‌گاه پروژهٔ اسلاک‌بیلدز: توضیحات مربوط نحوه ویرایش و استفاده». 
  10. «وب‌گاه پروژهٔ اس‌بی‌اوپکیج». 
  11. «مقاله Intro to Slackware Package Management در وبگاه linux.org که مشخصا به برنامه sbopkg و نحوه عملکرد ان می‌پردازد.». 
  12. «وب‌گاه ویکی لینوکس salixos که مشخصا توضیحات در زمینه استفاده از اسلک‌بیلدها ارائه می‌دهد.».