راهنمای لپ تاپ/ویرایش چاپ
راهنمای لپ تاپ
فهرست
[ویرایش]- پیشگفتار
- فصل اول چرا لپ تاپ!؟
- فصل دوم تاریخچه
- فصل سوم راهنمای خرید لپ تاپ
- فصل چهارم جا به جایی
- فصل پنجم وسایل جانبی
- فصل ششم رهنمود های کار با دستگاه
- فصل هفتم صفحه کلید
- فصل هشتم تاچپد
- فصل نهم باتری
- فصل دهم امنیت
- فصل یازدهم چکیده فصل ها
- منابع
پیشگفتار
[ویرایش]' | پیشگفتار | چرا لپ تاپ!؟ |
راهنمای لپ تاپ |
همان طور که میدانید، قرن کنونی را قرن تکنولوژی میدانند و به صراحت باید گفت که در جهان امروز کمتر کسی پیدا میشود که با ابزار مدرن فناوری دست و پنجه نرم نکرده باشد.
یکی از مهمترین ابزار که مادر تمام تکنولوژیهای زمانه است، کامپیوتر یا رایانه میباشد که فعالیتهای اکثریت انسانهای امروزی به جهت برخورداری از سرعت و دقت بالا به آن متکی است.
کامپیوترهای رومیزی مزیتهای بسیاری دارند ولی برای افرادی که میخواهند سیستم خود را جابه جا کنند گزینهٔ مناسبی نیست و در اینجاست که بحث «رایانههای کیفی» یا لپ تاپ مطرح میشود.
لپ تاپها در مرور زمان به علت قابل حمل بودن مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفت و به همین دلیل روز به روز بر پیشرفت این دستگاه افزوده میشود؛ و بدیهی است که امروز که این کتاب نوشته میشود، طبق تکنولوژی روز است و مسلماً در آینده لپ تاپهای متفاوت با راهنماهای متفاوت پا به عرصه خواهند گذاشت.
در این کتاب سعی شده تا به طور کلی به موضوعاتی در زمینه لپ تاپ پرداخته شود؛ امیدواریم تا حدودی راهنمای خوانندگان در خرید و استفاده از لپ تاپ باشد.
در پایان از مدیر ویکی کتاب فارسی دوستدار ایران بزرگ نیز به خاطر کمک هایی که در تکمیل این کتاب انجام دادند بی نهایت سپاس گزارم .
فصل اول
[ویرایش]پیشگفتار | چرا لپ تاپ!؟ | تاریخچه |
راهنمای لپ تاپ |
مبحثی که برای خیلیها به وجود میآید این است که: چرا لپ تاپ را برگزینیم؟
در پاسخ این موضوع باید گفت که انتخاب رایانه معمولی یا کیفی، بر عهده خود شخص است، که با دیدن فواید و معایب یک دستگاه و سبکسنگین کردن دو طرف قضیه، به انتخاب عاقلانهٔ خود دست یابد.
حال در اینجا فواید و معایب لپ تاپ به تصویر کشیده میشود:
فواید
[ویرایش]قابلیت جا به جایی
[ویرایش]به صراحت میتوان گفت که مهمترین مزیت لپ تاپها، همین امکان قابل حمل بودنشان است. این خصوصیت برای تمام افرادی که زیاد با سیستمشان سروکار دارند و نیاز دارند که در بیرون از خانه نیز از آن استفاده کنند، مزیت بسیار خوبی است.
اندازه کوچک
[ویرایش]امروزه لپ تاپها از ظرافت خاصی برخوردارند که فضا و وزن کمی را دربر میگیرند و این مورد باعث میشود در هر نقطهای که شرایط مناسب داشته باشد، بتوان آن را قرار داد و در ضمن، مانند کامپیوترهای رومیزی فضای شلوغی از انواع سیمها و پورتها و ... را در پشت خود ندارند که این باعث زیبایی دو چندان میشود.
تعمیرات راحت
[ویرایش]لپ تاپها هر چند سختافزار پیچیده تری نسبت به کامپیوترهای رو میزی دارند و مسلماً در صورت خراب شدن تعمیر آنها هم مشکل تر است، اما برای شناسایی سختافزار معیوب و حمل به تعمیر گاه، نسبت به رایانه رومیزی بسیار مناسب ترند. فرض کنید که ماوس شما به خوبی کار نمیکند؛ در این زمان به اولین چیزی که شک میکنید، خراب بودن ماوس است و وقتی ماوس را عوض میکنید، باز هم مشکل حل نمیشود. در این زمان است که یا باید یک تعمیرکار سیار کامپیوتر را به منزل ببرید یا کیس یا جعبه رایانه را با آن حجم به تعمیرگاه ببرید تا مشکل سختافزاری یا نرمافزاری را برسی کند. (در این زمینه لپ تاپ به جای موس از تاچ پد استفاده میکند که در فصلهای آینده توضیح داده میشود)
معایب
[ویرایش]قیمت
[ویرایش]هر چند لپ تاپهای امروزه تقریباً تمام مزیتهای کامپیوترهای رومیزی و حتی بیشتر از آنان را دارند، اما باز هم اندکی نسبت به آنها گران ترند.
هزینه تعمیر
[ویرایش]هزینه تعمیر و تعویض قطعات در لپ تاپها کمی بیشتر است.
خطر صدمه خوردن
[ویرایش]از آن جا که لپ تاپها از ظرافت بیشتری برخوردارند، به همین دلیل در زمان جا به جایی، قرار دادن در مکان نامناسب یا بعضاً بازو بسته کردن ناصحیح ممکن است مورد آسیب قرار گیرند.
فصل دوم
[ویرایش]چرا لپ تاپ!؟ | تاریخچه | آزبورن ۱ |
راهنمای لپ تاپ |
اگر بخواهیم پیشینه لپ تاپ را بررسی کنیم، باید اول به نام آن پی ببریم. در لغت لاتین، Lap به معنای ران پا و Top به معنای بالاست؛ و Laptop یک عبارت است به معنای دستگاهی که بتوان آن را روی ران پا قرار داد و با آن کار کرد.
حال لپ تاپهای اولیه که در ذیل در مورد آنها توضیحاتی خواهیم داد، وزن بالایی داشتند و نمیشد آن را روی ران قرار داد و این سیر تکامل تکنولوژی بود که این دستگاهها را به این شکل در آورد.
نکته ضمیمه: توجه داشته باشید که Laptop فقط یک اسم است. حتی الامکان این دستگاه را روی ران خود قرار ندهید! زیرا بر اساس تحقیقات پزشکی صورت گرفنه قرار دادن لپ تاپ در مدت طولانی روی ران یا در نزدیکی اندامهای جنسی، احتمال ایجاد مشکل ناباروری را افزایش میدهد.
مختصری در رابطه با «نوت بوک»
[ویرایش]همان طور که میدانید، نوت بوک در زبان فارسی به معنای دفتر یادداشت یا کتابچه یادداشت است؛ و در اینجا باید گفت که منظور لپ تاپهای نسل جدید هستند که بر اساس معیارهایی معمولاً ضخامتی کمتر از ۳ سانتیمتر و وزنی کمتر از سه کیلوگرم دارند.
اگر بخواهیم کمی سخت گیری نکنیم امروزه تمام لپ تاپها را میتوان در زمره «نوت بوک» قرار داد.
تاریخچه | آزبورن ۱ | آیبیام پیسی |
راهنمای لپ تاپ |
رایانههای قابل حمل به طور کلی از سال ۱۹۸۰ (۱۳۵۹ شمسی)، مطرح شدند که در زمان خود با وجود مشکلات بسیاری که داشتند مورد توجه قرار گرفتند.
اولین رایانه نسبتاً قابل حمل، «آزبورن ۱» نام داشت که در آوریل ۱۹۸۱ توسط آدام آزبورن، دانشمند آمریکایی ساخته شد و بازار موفقی نیز به دست آورد.
مشخصات کلی
[ویرایش]این دستگاه نسبتاً لپ تاپ، ۱۱ کیلوگرم وزن داشت. دارای: یک صفحه کلید کامل، دو فلاپی درایو ۹۱ کیلوبایتی، یک صفحه نمایش کوچک ۵ اینچ (۲۴×۵۳ متنی)، حافظه اصلی (رم): ۶۴ کیلو بایت، پردازنده کامپیوترهای قدیمی Zilog Z۸۰ @ ۴٫۰ MHz و سیستمعامل: CP/M را در بر میگرفت.
آزبورن ۱ هر چند مورد توجه قرار گرفت، اما یکی از مشکلات بزرگ دیگر این دستگاه این بود که فاقد باتری بوده و در زمان کار باید به برق وصل میشد.
با تمام کم و کاستیها، آزبورن ۱ تا سال ۱۹۸۳ تولید میشد و در این مدت تقریباً ماهانه ده هزار دستگاه به فروش میرسید که در همین سال با پیشی گرفتن رقیبش، آیبیام پیسی، به کار خود پایان داد.
آزبورن ۱ | آیبیام پیسی | تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰ |
راهنمای لپ تاپ |
آیبیام پیسی در اصل نام یک نوع لپ تاپ نبود، بلکه نام یک برند بود که تمامی شرکتهای تولید سیستم رایانه در خلال سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۷ باید، سیستمشان را با این برند همگام میکردند. در میان شرکتهای نیز بودند که از این برند تبعیت نکرده و با این حال به موفقیت جهانی دست یافتند!
از جمله اولین شرکتهایی که خود را با آیبیام پیسی تطابق داد شرکت «کامپک» بود.
«کامپک ۱» در سال ۱۹۸۳ تولید شد که بزرگترین مشکل آزبورن ۱ یعنی فاقد باتری بودن را نیز با خود یدک میکشید. این دستگاه در آن زمان ۳۵۹۰ دلار قیمت داشت که بسیار بالا بود.
آیبیام پیسی | تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰ | ورود کامپک |
راهنمای لپ تاپ |
این دستگاه که با نام «Radio Shack Model 100» نیز شناخته میشود، به صراحت میتوان گفت که نقطه شروع رایانههای واقعاً قابل حمل را رقم زد. «رادیو شِیک» شبیه به یک ماشین حساب بود که برخلاف سیستمهای قبلی، با باتری نیز کار میکرد.
این دستگاه برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ در شرکت ژاپنی «کیوسرا» ساخته شد.
همان طور که قبلاً گفتیم شرکتهای هم بودند که از آیبیام پیسی تبعیت نکردند و با این حال به موفقیت دست یافتند، شرکت ژاپنی «کیوسرا» از همان شرکتها بود.
مشخصات
[ویرایش]تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰، ۲/۷ کیلوگرم وزن داشت و با باتری قلمی تا چند ساعت کار میکرد. شاید تا الان به این نتیجه رسیده باشید که احتمالاً باید نسبت به کامپیوترهای زمان خود نیز ضعیف تر بوده باشد. در این مورد باید فکر شما را تایید کنیم؛ ولی قدرت «رادیو شِیک» در آن زمان برای خیلیها مناسب بود و شاخصه اصلی که این دستگاه را متمایز میکرد، همان قابلیت حمل بود که موفقیت بسیاری را رقم زد.
حال اگر بخواهیم امکانات تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰ را در چند کلمه خلاصه کنیم شامل: صفحه کلید ۸×۴۰، به همراه نرمافزارهایی از جمله، ویرایشگر متن، مدیریت برنامه ریزی و زبان برنامه نویسی «بِیسیک» بود.
تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰ | ورود کامپک | خودنمایی شرکت انایسی |
راهنمای لپ تاپ |
کامپک (Compaq)، خلاصه شده عبارت Compatibility And Quality (سازگاری و کیفیت) است. این شرکت از شرکتهای بزرگ رایانهساز آمریکا بود، که در سال ۱۹۸۲ تاسیس شد. این شرکت، در زمینه فروش کامپیوتر و ارائه قطعات و لوازم جانبی مرتبط با کامپیوتر، فعالیت مینمود.
همان گونه که در بحثهای قبل گفتیم، شرکت کامپک از شرکتهایی بود که تا سال ۱۹۸۷ از برند آیبیام پیسی پیروی میکرد و در همان سالها نیز، با ساختن دستگاه رایانه نسبتاً قابل حملی با نام «کامپک ۱»، راه خود را به دنیای رایانههای قابل حمل باز کرد.
اما اکنون وضعیت این شرکت کمی فرق کرده بود. برند آیبیام پیسی دیگر وجود نداشت و کامپک با ارائه محصولاتی از جمله «کامپک ۳» و «کامپک ال تی ای» وارد عرصه جدیدی شده بود.
شرکت کامپک در سال ۲۰۰۲ به شرکت اچ پی پیوست .
کامپک ال تی ای
[ویرایش]چندین سال از ساخت اولین دستگاه «رادیو شِیک» گذشته بود و در سال ۱۹۸۸ مردم به دنبال رایانهای قابل حمل بودند که در عین داشتن امکانات «تی آر اس-۸۰ مدل ۱۰۰»، قدرت بالاتری داشته باشد؛ و این تفکر بود که کامپک ال تی ای ساخت.
این دستگاه در ساخت اول پردازنده ۲۸۶ داشت و از سیستم عامل داس استفاده میکرد. وزن این دستگاه ۶٫۵ کیلو گرم بود.
ورود کامپک | خودنمایی شرکت انایسی | راهنمای خرید لپ تاپ |
راهنمای لپ تاپ |
ان ای سی (NEC) (日本電気株式会社 Nippon Denki Kabushiki Gaisha) شرکت چند ملیتی فناوری اطلاعات ژاپنی است که در میناتو توکیو ژاپن قرار دارد.
این شرکت یک غول رایانه سازییست که در سال ۱۸۹۹ تاسیس شد.
اولترا لایت
[ویرایش]لپ تاپ اولترا لایت (UltraLite) را میتوان شاهکار رایانههای قابل حمل دانست که در سال ۱۹۸۹ توسط انایسی تولید شد و به نحوی تکمیل کننده رایانههای قابل حمل قبل از خود بود.
اولترا لایت در حد کامپیوترهای زمان خود و حتی طراحی بهتری داشت.
برخورداری از رَم «سیلیکون دیسک»،[۱] صفحه کلید کامل، مودم و امکان شبکه شدن با سیستمهای دیگر و وزن حدود ۲٫۵ کیلو گرم که بسیار عالی بود.
- ↑ سیلیکون دیسک اولین رم ساخته شده برای رایانههای کوچک با اندازه حدود ۲ مگابایت بود.
فصل سوم
[ویرایش]تاریخچه | راهنمای خرید لپ تاپ | جا به جایی |
راهنمای لپ تاپ |
در مورد خرید لپ تاپ باید به این موضوع توجه کرد که هرچند شما اطلاعات مناسبی در مورد رایانههای رومیزی داشته باشید، ولی باید مواردی که مخصوص لپ تاپ است را نیز بدانید.
برای خرید لپتاپ معیارهای مختلفی مثل مارک لپتاپ، کاربرد دستگاه برای شما، وزن لپتاپ، استحکام، بروز بودن، ... را مدنظر قرار دهید.
لپ تاپ را برای چه کارهایی میخواهید؟
[ویرایش]اگر کارهایی که میخواهید با سیستمتان انجام دهید، کارهای سبکی است پیشنهاد میکنیم از یک لپ تاپ معمولی با سختافزار عادی استفاده کنید. اما اگر علاوه بر اینها، برای کارهای سنگین تر مثل بازی میخواهید، باید از لپ تاپهای با رم و کارت گرافیکی بالا استفاده کنید. هرچند در خیلی از مواقع میتوان سیستمهای پردازنده را ارتقا داد ولی در کل شناختن تناسب کار شما با دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در برخی موارد ارتقا آنان عملی نیست.
چرا یک لپ تاپ معمولی بخریم؟
[ویرایش]رشد تکنولوژی و رقابت شرکتها از مواردی است که تاکنون شاید همه به آن پی برده باشند. برای مثال شاید برای شما پیش آمده باشد که امروز یک کالا (قاعدتا الکترونیکی) بخرید و چند روز بعد یک جنس با قیمت ارزان تر و کیفیت بالاتر از جنس خود را در جایی ببینید؛ این اتفاق بسیار زجر آور است!
این همان بحثی است که در زمینه خرید لپ تاپ نیز پیش میآید. در نظر داشته باشید در آینده دستگاههای بهتر و ارزان تری (نسبت به کارایی) وارد بازار میشوند که شما میتوانید به راحتی آنها را خریداری کنید.
در مورد دیگر، وقوع صدمات یا تعمیرات احتمالی است. ممکن است دستگاه شما آسیب ببیند و هیچ وقت نتوانید از کاراییهای بالقوه اش استفاده کنید. پس بهتر در خرید لپ تاپ به پیشرفت تکنولوژی فردا و نیاز امروزتان توجه کنید.
در چه شرایطی میخواهید از دستگاه استفاده کنید؟
[ویرایش]این مبحث در نگاهی کلی همان جنس دستگاه و قدرت باتری آن را به نمایش میگذارد.
اگر شما آن دسته از افرادی هستید که بیشتر در خانه از لپ تاپتان استفاده میکنید، بنا به میل خود میتوانید از دستگاهی ظریف نیز استفاده کنید؛ اما اگر شغل شما طوری است که باید مدام لپ تاپ را حمل کنید، توصیه ما دستگاهی مستحکم با باتری قدرتمند است که بتوانید به راحتی آن را جا به جا کرده و همچنین در ساعتهای بیشتری از آن استفاده کنید.
شاید کار شما به این خشنی نباشد ولی لپ تاپهایی هستند که در سخت ترین شرایط مکانی نیز کار میکنند.
فصل چهارم
[ویرایش]راهنمای خرید لپ تاپ | جا به جایی | وسایل جانبی |
راهنمای لپ تاپ |
پس از خریداری هر دستگاه لپ تاپ، برای امنیت حمل و نقل آن یک کیف مخصوص لازم است.
در خرید کیفهای لپ تاپ باید به نوع و جنسیت آن توجه کنید. اصولاً یک کیف خوب باید به بدنه حفاظتی مناسب و قاعدتاً با ضربه گیرهای ابری مجهز باشد.
باید در خرید کیف به این نکته توجه داشت که غیر از خود لپ تاپ، قرار است لوازم جانبی اضافی را هم در صورت لزوم با خود حمل کنید پس باید فضای ابری داخل کیف، جای زیادی را هم اشغال نکند. در این مورد بهتر است از کیفهایی که قسمت مربوط به لوازم آنها جدا هستند استفاده کنید.
مدل کیفها در بازار مختلف هستند که در وهله اول بر اساس جنس و جا، و در وهله دوم بر اساس موقعیت کاری خود میتوانید آنها را خریداری کنید.
فصل پنجم
[ویرایش]جا به جایی | وسایل جانبی | رهنمودهای کار با دستگاه |
راهنمای لپ تاپ |
در اینجا منظور از وسایل جانبی، سختافزارهایی است که برای ارتقا کارایی لپ تاپ، باید خریداری میشوند. در این فصل ما این ابزار را به دو دسته اصلی و غیر اصلی تقسیم کردهایم.
وسایل جانبی | وسایل جانبی اصلی | وسایل جانبی غیراصلی |
راهنمای لپ تاپ |
وسایل جانبی اصلی به آن دسته از ابزارهایی اطلاق میشود که تقریباً به طور صد در صد باید همراه با لپ تاپ خریداری شوند.
محافظ الکتریکی
[ویرایش]امروز اکثر لپ تاپهای ساخته شده به جای دوشاخههای معمولی، از آمپرهای BS و TIS (سه شاخه) استفاده کردهاند که در داخل این آمپرها از فیوزهای حفاظتی استفاده شده است و برای وصل به پریز دوشاخههای ایران باید از «تبدیل سه به دو» استفاده کرد. این آمپرها هر چند خود لایهای خفاظتی هستند، اما در مقابل نوسانات شدید الکتریکی مقاومت ندارند. در این مواقع است که محافظ ولتاژ کار خود را آغاز میکند و با قطع جریان از ورود آسیب به لپ تاپ جلوگیری میکند.
خنککننده
[ویرایش]خنککننده لپ تاپ یا به اصطلاح «کولینگ پد»، فنهایی هستند که با پورت «یو اس بی» در زیر لپ تاپ قرار میگیرند و برای تنظیم حرارت دستگاه ضروری است. این مورد را باید مد نظر داشت که لپ تاپها نیز مانند کامپیوترهای رومیزی فن خنککننده دارند، اما کول پد برای محکم کاری و تثبیت بهتر حرارت سیستم است و باید تهیه شود.
مودم
[ویرایش]شاید کمی برای شما بحث برانگیز باشد که آیا مودم هم یک ابزار ضروری است !؟
در پاسخ به این سوال میگوییم که از نظر فنی خیر؛ اما باید توجه داشت که امروزه زندگی همه انسانها به نحوی به اینترنت مرتبط شده است و حتی خود سیستمها نیز باید به اینترنت متصل شده و به روز رسانیهایی روی آنها انجام شود. پس در نگاه کلی در قدم اول مشترک شدن با ارائه دهندگان سرویسهای اینترنتی و در قدم دوم خرید مودم برای استفاده از شبکه ضروری است. امروز اصولاً از مودمهای «اِی دی اس ال» در همه جا استفاده میشود.
یک آموزش:در صورتی که خارج از خانه بودید و خواستید با لپ تاپتان وارد اینترنت شوید، در صورتی که گوشی هوشمند داشته و سیم کارت شما هم حجم اینترنتی داشته باشد، میتوانید با فعال کرد «نقطه اتصال»، گوشی را به یک مودم تبدیل کرده و لپ تاپ را به اینترنت آن وصل کنید.
شارژر همراه
[ویرایش]برای این که در خارج از منزل هم بتوانید به راحتی از لپ تاپ خود استفاده کنید، باید علاوه بر اطلاع از میزان باتری لپ تاپ، یک منبع تغذیه هم با خود ببرید.
البته این کار را در صورتی که با اتوموبیل باشید، با یک دستگاه «ترانس فندک اتوموبیل» هم میتوان انجام داد ولی به هر حال یک پاور بانک برای کسانی که دائم لپ تاپ را به همراه دارند لازم است.
نکته:توجه داشته باشید که برای این مورد، حتماً پاور بانک مخصوص لپ تاپ را خریداری کنید. پاوربانک گوشیهای هوشمند به علت شارژ و قدرت کمتر جواب نمیدهند .
وسایل جانبی اصلی | وسایل جانبی غیراصلی | رهنمودهای کار با دستگاه |
راهنمای لپ تاپ |
وسایل جانبی غیراصلی، به آن دسته از ابزاری گفته میشود که هر چند لازم اند، اما به طور قطعی ضروری نیستند.
حافظه فلش
[ویرایش]همه شما با فلشهای «یو اس بی» قطعاً سروکار داشتهاید. این حافظه جانبی بهترین گزینه برای ذخیرهسازی خارج از سیستم است. فلشها قابلیت ذخیرهسازی و پاک کردن داشته و سرعت انتقال دادهها نیز در آنها بالاست.
ماوس
[ویرایش]لپ تاپها به جای ماوس قسمتی به نام تاچ پد دارند (در فصل هشتم مفصل توضیح داده خواهد شد). تاچ پد صفحهای لمسی است که کار با آن زیاد مشکل نیست اما با این حال میتوان اعتراف کرد که در اکثر مواقع هیچ چیزی جای موس را نمیگیرد. پس پیشنهاد میکنیم که برای سهولت کار خود یک دستگاه موشی را خریداری کنید.
چاپگر
[ویرایش]چاپگر یا پرینتر، وسیله ایست آشنا برای انتقال متن یا عکس رو کاغذ. این وسیله را میتوانید بنا به میل خود و بستگی به کار خود تهیه کنید. از آنجایی که هنوز هم خیلی از تحقیقها و پروژهها به صورت کاغذی مورد تایید است، پس خرید یک دستگاه پرینتر شاید لازم باشد ولی ضروری نیست.
پویشگر
[ویرایش]پویشگر یا اسکنر، وسیلهای برای ورود عکس یا متن به رایانه میباشد. این ابزار نیز بنا به دلخواه خریداری شده و استفاده آن در مواقعی است که نیاز دارید یک سند یا عکس را برای یک شخص یا یک مؤسسه ارسال کنید.
بلندگو
[ویرایش]اگر شما از جمله کسانی هستید که میخواهید لپ تاپ خود را به یک سیستم صوتی تبدیل کنید، بلندگوهای لپ تاپ قدرت چندانی ندارند پس بهتر است از اسپیکرهای جانبی استفاده کنید.
هدست
[ویرایش]اگر به هر دلیلی بنا به شرایط کاری یا که نه، برای گوش دادن به موسیقی یا هر کار دیگری به این ابزار احتیاج داشتید، میتوانید بنا به دلخواه خود از هدفون یا هدست استفاده کنید. حال ما به این دلیل در اینجا هدست را نوشتیم چون که هدست میکروفون نیز دارد و میتوانید با راحتی و دقت بیشتری صدای خود را وارد سیستم کنید.
کارت خوان
[ویرایش]در اینجا منظور کارت خوان حافظه است. این دستگاه این امکان را برای شما فراهم میآورد که کارت حافظه تمام موبایلها، دوربین و ... را در آن قرار داده و روی سیستم خود بخوانید. از مهمترین نوع این دستگاهها «رَم ریدر» نام دارد.
هاب یو اس بی
[ویرایش]لپ تاپها معمولاً تعداد کمی پورت «یو اس بی» دارند؛ این تعداد هر چند برای برای نیازهای ما کافیست و حتی ممکن است زیاد بیاید و برخی از آنها هم همیشه خالی بماند، اما برای کسانی که اتصالات «یو اس بی» زیادی دارند، خرید یک دستگاه «هاب USB» لازم است.
درایو دیسک گردان
[ویرایش]درایو دیسک گردان در تمام لپ تاپها وجود دارد و اگر نخواهید زیاد به ان فشار بیاورید، برای استفاده عادی هر شخص کفایت میکند و تقریباً اکثر آنها خاصیت خواندن و نوشتن با تکنولوژی نور قرمز را دارد. در کل باید بگوییم اگر شما از جمله افرادی هستید که قرار است استفاده زیادی از درایو دیسک گردان بکنید، باید توصیه کنم که حتماً از یک دستگاه دیسک گردان ذخیره که قابلیت خواندن و نوشتن یا به اصطلاح (ریدر و رایتر) داشته باشد استفاده کنید. زیرا در صورتی که فشار زیاد به درایو لپ تاپ بیاید دچار آسیب میشود.
حتما توجه داشته باشید که CD و DVDها را به آرامی در دستگاه قرار دهید.
CD و DVD
[ویرایش]حال که بحث از دیسک گردان شد این مورد را هم اضافه کنم که همیشه تعداد چند حلقه «سی دی» و «دی وی دی» خام را در خانه داشته باشید. این لوحها در خیلی از مواقع لازمه کار شما قرار میگیرند.
صفحه کلید اضافه
[ویرایش]این مورد معمولاً جز موارد محدودی است که شاید کم اهمیت ترین بخش لوازم جانبی لپ تاپ را به خود اختصاص دهد، اما با این حال اگر میخواهید به هر دلایلی میتوانید برای خود یکی را فراهم کنید .
فصل ششم
[ویرایش]وسایل جانبی | رهنمودهای کار با دستگاه | صفحه کلید |
راهنمای لپ تاپ |
بررسی وسایل جانبی
[ویرایش]در اینجا به یک سری مسائل ساده که پس از خرید لپ تاپ باید به آنها توجه کنید میپردازیم. جعبهٔ لپ تاپ نیز مانند بسیاری از دستگاههای دیگر به علت قرار گرفتن فومهای محافظ ممکن است بزرگتر از خود لپ تاپ باشد. پس از این مورد تعجب نکنید!
و اکنون وسایلی که باید در جعبه باشد؛ در داخل جعبه لپ تاپ لوازمی از جمله آداپتور برق، کابل برق به همراه آمپر یا همان سه شاخه که معمولاً باید تبدیل سه به دو برای اتصال به پریز را خودتان بخرید. حال لازم است ذکر شود که شرکتهای سازنده یک کابل دوشاخه را هم که متناسب با پریزهای برق ما باشند در جعبه قرار دادهاند و در ظاهر نیازی نیست از آن سه شاخه استفاده کنید، اما این موضوع را توجه داشته باشید از آن جایی که داخل سه شاخهها فیوزهای حفاظتی تعبیه شده، بهتر است به جای کابل دوشاخه، با استفاده از تبدیل گفته شده در بالا از همان آمپرهای سه شاخه استفاده کنید.
غیر از وسایل گفته شده در بالا، در جعبه لپ تاپ شما یک یا چند دی وی دی حاوی سیستم عامل و درایورهای مربوطه نیز وجود دارد، که در ابتدا همهٔ آنها توسط فروشنده به طور رایگان روی لپ تاپ شما نصب میشود.
در آخر میماند، دفترچههای راهنما و برگه گارانتی که باید مهر و امضا شده و تاریخ دقیق تحویل به خریدار در آن درج شود.
کار با دستگاه
[ویرایش]در باب این موضوع باید در ابتدا این نکته را بگوییم که سعی کنید در همه مواقع لپ تاپ را به آرامی باز و بسته کنید و در درجهای که بتوانید صفحه مانیتور را به خوبی ببینید کافی است.
درایو دیسک خوان (دیسک گردان) لپ تاپ نیز قطعهای ظریف است که باید به آرامی از آن استفاده شود.
ودر آخر به این موضوع توجه کنید که لپ تاپ را هیچ وقت برای کار با آن در جایی مثل تشک و پتو و هرجایی که جلوی خروجی هوای آن را گرفته باشد، قرار ندهید.
داغ شدن پردازنده لپتاپ
[ویرایش]بسیاری از لپتاپهایی که دارای پردازنده قوی هستند ترمال گریس گرانقیمت و با کیفیت آنها پس از چند سال تبدیل به سنگ میشود در نتیجه اگر سرویس نشود آسیب میبیند.
در سیستمهایی که از کارت گرافیک مجتمع استفاده میکنند ممکن است مانیتور لپتاپ گاهی شروع به چشمک زدن به سیاهی بکند. انواع ترمال گریسهای متنوع در بازار شامل خمیر سیلیکون، خمیر سرامیک تا خمیر نقره و انواع مختلف میباشند. برخی خمیرها از رنگهای بیفایده برای ابزار تبلیغات استفاده میکنند مثلاً رنگ خاکستری برای شبیه شدن به خمیر نقره حتی خمیرهای طلاییرنگ نیز دیدهشدهاند.
در سیستمهای بسیار قوی در شرایط خاص افراد حرفهای حتی گاهی از جیوه نیز استفاده میکنند. برچسبها یا پدهای حرارتی برای انتقال حرارت پردازندههای قوی مناسب نیستند و فقط برای چیپهای حساس استفاده میشوند و رسانایی گرمایی بالایی ندارند. اکثر تعمیرکاران لپتاپ در تهران از خمیرهای ساده برای لپتاپها استفاده میکنند. واحد رسانندگی گرمایی با وات بر متر کلوین اندازهگیری میشود. خمیرهای ساده سفید سیلیکون که گاهی تقلبی و سرامیک هستند رسانایی یک دارند اما خمیرهای نقره بر حسب آنکه تا چه اندازه از نقره در آن استفاده شده باشد تا ۸ واحد رسانایی دارند.
استفاده از فلز مایع میتواند رسانایی را تا ۴۰ واحد برساند. قیمت رساناهای قوی بسیار بالاست و برای سیستمهای ساده یا پردازندههای متوسط توصیه نمیشود معمولاً برای ۸ هستهایهای پر مصرف کاربرد دارد. قیمت یک سرنگ گریس با کیفیت به نام کولر مستر تابستان ۱۳۹۵ در تهران معادل ۴۰ هزار تومان بودهاست.
سطح براق و سیقلی پردازندهها و گرمابرها که ممکن است مس باشند برای کاهش ناهمواری تا حداکثر میزان ممکن است در نتیجه در زمان تعویض خمیر حرارتی باید با ابزاری لطیف سطح را از خمیر پیشین کاملاً پاک نمود که به سطح سیقلی آسیب نرساند و نسبت به قطعات بسیار ریز لحیم شده به قطعه که ممکن است شبیه خال به نظر برسند دقت مضاعف داشت.
استفاده مستمر (چند وقت یکبار) از برنامههای کنترل سلامت قطعات مانند HWMonitor بدون نیاز به رجوع به BIOS میتواند به سلامت سیستم مورد نظر و پیشگیری از آسیب کمک کند. سرویس دستگاههای حساس نیازمند دقت بسیار، تهیه دفترچه سرویس اصلی از وبگاه تولیدکننده و دوری از الکتریسیته ساکن ناشی از اصطکاک پشم با لباس پلاستیکی است زیرا اندکی الکتریسیته ساکن میتواند منجر به سوختن چیپهای ظریف شود.
فصل هفتم
[ویرایش]رهنمودهای کار با دستگاه | صفحه کلید | تاچپد |
راهنمای لپ تاپ |
صفحه کلید لپ تاپ ها اندکی با صفحه کلید کامپیوترهای رومیزی متفاوت است. تفاوت عمده آن نیز در ظاهر آنهاست. این صفحه کلیدها از ضخامتی کمتر برخوردار بوده و کمی هم برای اینکه به خوبی جا شوند کوچکتر ساخته شدهاند؛ امّا لازم به ذکر است که این تفاوتها هیچکدام اختلالی در تایپ کردن شما با لپ تاپتان ایجاد نمیکنند.
در برخی لپ تاپ ها قسمت «keypad»(قسمت اعداد) وجود ندارد که شما می توانید با استفاده از کلید های اعداد در ردیف دوّم کیبورد این مسئله را حل کنید .
فصل هشتم
[ویرایش]صفحه کلید | تاچپد | باتری |
راهنمای لپ تاپ |
همان طور که میدانید، ماوس یا موشی ها جزء مهمترین ابزارهای ورودی رایانههای رومیزی بوده و تقریباً به هیچ عنوان قابل جدا شدن نیستند.
امّا سوالی به وجود میآید که آیا لپ تاپها هم جایی برای ماوس دارند!؟
در پاسخ به این پرسش باید تاریخچه ابزار مکان نما در لپ تاپ را به تصویر بکشیم.
هنگامی که رایانههای قابل حمل ساخته شدند، سازندگان به این فکر بودند که تمام ابزارهای ورودی کامپیوترهای رومیزی را به طوری فشرده در رایانههای قابل حمل جای دهند. این عقیده در ابتدا خیلی موفقیت آمیز نبود و خواه ناخواه قسمتهایی مانند ماوس باید جدا از لپ تاپ قرار میگرفت.
اولین ابزاری که سازندگان به جای ماوس آن را برای لپ تاپ مناسب دانستند، «توپَک» یا «تِرَک بال» بود. توپک برخلاف ماوس، ساکن بود و کلیدهای اصلی شامل راست کلیک، چپ کلیک و غلتک(Scroll wheel) را دارا بود؛ و به غیر از این موارد، یک جسم توپی داشت که برای حرکت مکان نما بود. با این حال توپکها ابزار موفق و کارآمدی نبودند و در همین حال بود که «تاچ پد» روی کار آمد. این وسیله یک ابزار لمسی است که به دلیل فضای اشغالی کمتر و امکان تعبیه در خود لپ تاپ، جایگزین توپک شد.
اغلب تاچ پد ها از سه قسمت تشکیل شده اند؛ که اوّلی قسمت برین و بالایی بوده که نسبت به باقی قسمت ها بزرگتر است و برای لمس و بالواقع حرکت مکان نما است، و قسمت دیگری که در زیر آن قرار دارد و خود به دو قسمت تقسیم میشود، که قسمت سمت راست به عنوان راست کلیک و قسمت سمت چپ به عنوان چپ کلیک کاربرد دارد. این قسمتها در برخی تاچ پدها بیشتر است. این وسیله برای لپ تاپ مناسب است اما چند ایراد اساسی برای برخی افراد به آن وارد است.
مشکلات کشیدن و رها کردن
[ویرایش]برای افرادی که همیشه با ماوس کار کردهاند، عمل «کشیدن و رها کردن» یا «Drag & Drop» با تاچ پد و یا حتی کلیک کردن عادی نیز کمی مشکل است. همانطور که ذکر کردیم در تاچ پد دکمه سمت چپ، همان چپ کلیک و دکمه سمت راست همان راست کلیک است و تاچ همان کار اصلی حرکت ماوس را انجام میدهد (تاچ اصلی کار غلتک ماوس را انجام نمیدهد). با دوبار ضربه آرام روی تاچ اصلی نیز همان عمل چپ کلیک (برای 'موسِ چپ دستها' راست کلیک) را انجام میدهد.
نکته: لازم است این را اضافه کنم که در برخی لپ تاپها مانند «مَک» یا «مک بوکها»، تاچ پد به صورت کاملاً لمسی است و هیچ دکمهای ندارد!
نامناسب بودن برای بازی
[ویرایش]اگر شما از دسته گیمرها هستید و بازیهایی که نیاز به ماوس دارند را انجام میدهید، لازم به ذکر است که تاچ پد جایگزین خیلی مناسبی نخواهد بود!
ظرافت
[ویرایش]تاچ پدها از ظرافت بالاتری نسبت به ماوسها برخوردارند امّا در عوض تعمیر یا تعویض آنها هزینه بردارتر و سخت تر از ماوس است. پس سعی کنید به آرامی از آنها استفاده کنید.
فصل نهم
[ویرایش]تاچپد | باتری | امنیت |
راهنمای لپ تاپ |
باتری یکی از اجزای مهم لپتاپ است که وظیفه تامین برق دستگاه را برعهده دارد. باتریها ممکن است قابل جدا شدن (بیرونی) یا داخلی باشند. در هر صورت نیازی نیست شارژ را از برق جدا کنید چون باتری پس از شارژ شدن ۱۰۰٪ به طور خودکار از شارژ خارج میشود و مانع از صدمه رسیدن به باتری میشود؛ بنابراین در لپتاپهای امروزی نیازی به جدا کردن شارژ نیست.
در دفعه نخست که لپ تاپ را می خرید معمولا برای یک مدت خاص مثلا هشت ساعت به شما سفارش می شود که لپ تاپ را به شارژ وصل کنید . این مقدار برای هر دستگاه متفاوت است .
چگونه از سلامت باتری لپ تاپ مطمئن شویم؟
[ویرایش]باتری لپ تاپها عمر دائمی ندارند. اما میتوان با بررسی و نظارت بر روی سلامتها در افزایش طول عمر آنها کوشید. با استفاده از ترفندی ساده در محیط ویندوز میتوانید از سلامت باتری لپ تاپ خود آگاه شوید.[۱]
ابتدا در محیط ویندوز کلیدهای ترکیبی Win+R را فشار دهید تا پنجرهٔ Run باز شود.
سپس در محیط Run عبارت CMD را وارد کرده و Enter بزنید.
- ستور چک کردن باتری لپ تاپ
حال در محیط خط فرمان دستور زیر را وارد کنید:
powercfg /batteryreport
چند راهکار برای افزایش طول عمر باتری
[ویرایش]- خاموش کردن بلوتوث و وایفای
- دور نگه داشتن باتری دستگاه از گرما
- استفاده از حالت صرفهجویی انرژی
- میزان روشنایی مانیتور را تنظیم کنید
- برنامه های زیادی را در یک زمان استفاده نکنید
منابع
[ویرایش]فصل دهم
[ویرایش]باتری | امنیت | چکیده فصل ها |
راهنمای لپ تاپ |
لپ تاپها وسایلی سیار هستند و وقتی بیرون از خانه، در ماشین، در اتوبوس، ... لپ تاپ را با خود حمل میکنید یا از آن استفاده میکنید خطر گم شدن یا به سرقت رفتن نیز ممکن است وجود داشته باشد. لپ تاپ حاوی اطلاعات مهم شماست پس بسیار مراقب باشید در جای امن از لپ تاپ خود استفاده کنید. برای لپ تاپ تان گذرواژه قرار دهید و از قرار دادن آن در کنار لپ تاپ خودداری کنید. در صورتی که سایر وسایل سیار مثل تبلت و تلفن همراه شما به سرقت برود میتوانید با مراجعه به وبگاه همراهیاب از دردسرهای بعدی جلوگیری کنید اما در مورد لپ تاپ شاید این روش همیشه مؤثر نباشد.
رمزعبورها باید حداقل هشت کاراکتری باشند و حروف و اعداد و کاراکترهای ویژه را دربربگیرند. هرگز از نام، نام کاربری، نام شرکت، اسم حیوان خانگی و تاریخ تولد خودتان به عنوان رمزعبور استفاده نکنید. این موارد اغلب مورد استفاده قرار میگیرند و به راحتی حدس زده میشوند. یک چیز خاص به ذهنتان نمیرسد؟ نام آهنگ یا فیلم مورد علاقهتان را امتحان کنید.[۱]
برای تامین امنیت لپ تاپ از ویروس کش و فایرفایل مناسب استفاده کنید. همیشه بروزرسانی کنید تا در مقابل انواع ویروس، تروجان، کرم، ... لپ تاپ شما ایمن بماند. از نرمافزارهای امنیتی خوب میتوان به ویروسکشهای نود ۳۲، نورتون، کاسپراسکای اشاره کرد. هیچگاه از وبگاههای ناشناس استفاده نکنید، برخی وبگاهها حاوی ویروسها و بد افزارها و حتی اسپمهای دردسر ساز هستند.
بسیاری از کاربران میپندارند که هر چقدر نرمافزارهای مختلف نصب کنند، رایانه کاملتر خواهند داشت؛ در صورتی که اینگونه نیست و با این کار امنیت رایانه خود را به خطر میاندازند. به عنوان یک مثال، یخچال منزل کاربر را یک سیستمعامل، موتور آن را یک نرمافزار امنیتی و همینطور محتویات آن را نیز نرمافزارهای جانبی آن در نظر میگیریم. کاربر نمیتواند در داخل یخچال (سیستمعامل) حتی در مواقعی که موتور آن بدون مشکل کار میکند بیش از نیاز خود مواد غذایی (نرمافزار) انبار کند. مواد غذایی (نرمافزارها) دارای تاریخ انقضا هستند و خراب خواهند شد. حتی اگر موتور یخچال نیز بدون مشکل باشد! برای نگهداری از آنها، باید وقت و هزینه بیشتری را صرف کنید و اگر هم نگهداری نشود، خطر روزبهروز بیشتر خواهد شد.[۲]
از وای فای عمومی استفاده نکنید
[ویرایش]وایفای عمومی یکی از مهمترین تهدیدات امنیتی لپتاپ بهشمار میآید. وایفای عمومی ناامن به هکرها امکان میدهد تا از فعالیتهای شما جاسوسی کنند، به اطلاعاتتان دسترسی پیدا کنند و حتی فایلها را دستکاری یا پاک کنند. این مشکل زمانی نگران کننده است که از وایفای عمومی برای بانکداری آنلاین استفاده کنید یا به حسابهای شخصیتان سر بزنید. هرگز به وایفای عمومی متصل نشوید و اطمینان حاصل کنید اتصال اینترنت خانه و محل کارتان رمزعبور داشته باشد.[۳]
انتقال
[ویرایش]اگر شما از جمله افرادی هستید که در خارج از منزل زیاد با لپ تاپ کار دارید ، توصیه می کنیم که اطلاعات شخصی خود را روی یک «دی وی دی» ریخته و حتی الامکان در لپ تاپ قرار ندهید .
اگر در زمانی قصد فروش لپ تاپ را داشتید ، اگر اطلاعات شخصی بر روی هارد بوده توصیه می کنیم که هارد را تعویض کنید . زیرا امروزه هر چه قدر هم هارد را فرمت کرده و با روش ها و برنامه های جدید به نظر خودتان کاملا پاک کرده باشید ، باز هم نمی توان تضمین کرد که کسی با ترفندهای خود نتواند هارد را ریکاوری کند .
منابع
[ویرایش]فصل یازدهم
[ویرایش]امنیت | چکیده فصل ها | منابع |
راهنمای لپ تاپ |
اگر از لپ تاپ خود به خوبی مراقبت کنید بدون شک عمر مفید آن بیشتر خواهد شد و کمتر لنگ تعمیر آن خواهید شد. کل کارهایی را که باید انجام دهید را در ۵ روش ساده و کاربردی برای خوانندگان خلاصه کردهایم تا مورد استفاده دوستان عزیز قرار گیرد.
۱- از یک سطح صاف و سخت استفاده کنید. لپ تاپ کامپیوتری بسیار جمع و جور و کوچک است، که فضای خالی کمی بین قطعات با یکدیگر و با بدنه وجود دارد؛ بنابراین بیشتر گرمای تولید شده توسط این تجهیزات باید از زیر و اطراف بدنه لپ تاپ خارج شود؛ بنابراین اگر سطح زیر لپ تاپ صاف و سخت باشد. فضای کافی برای تهویه هوای گرم وجود دارد. بعضی افراد عادت دارند با لپ تاپ در رختخواب کار کنند ولی با قرار دادن آن بر روی تشک نرم نه تنها همین مسیر محدود برای تهویه هوای گرم مسدود میشود بلکه خاصیت عایقی رختخواب سبب میشود سطح زیرین لپ تاپ شما به شدت گرم شود که این معضل میتواند صدمه جدی به لپ تاپ یا نوت بوک شما وارد کند.
۲- برای نگهداری لپ تاپ از کیف استفاده کنید. استفاده از کیف لپ تاپ بخصوص برای افرادی که زیاد مسافرت میکنند، حیاتی است. این کیفها دارای یک لایه بالشتک و یک لایه محافظ است که از نوت بوک شما در برابر ضربه، خراشیدگی، تکانهای شدید و لرزش محافظت میکند؛ و اگر یک کیف لپ تاپ با کیفیت و ضد آب داشته باشید در صورتیکه در زیر باران گیر بیفتید مشکل نفوذ آب را نخواهید داشت؛ و اگر نا خواسته لپ تاپ از دست شما بیفتد احتمال صدمه دیدن یا صدمه جدی دیدن آن بسیار کمتر است. فایده دیگر استفاده از کیف نفوذ کمتر گرد و خاک به داخل آن است بنابراین خنک کاری آن بهتر انجام خواهد گرفت. بهتر است یک پارچه یا کاور مناسب در کیف لپ تاپ خود داشته باشید و وقتی که میخواهید لپ تاپ خود را خاموش کرده مدت طولانی روی میز رها کنید، بهتر است روی آن را بپوشانید تا گرد خاک بداخل آن نفوذ ننماید.
۳- از کولر لپ تاپ استفاده کنید. کولر لپ تاپ یک وسیله مسطح است که داخل آن فن وجود دارد و به تهویه و خنک کاری لپ تاپ کمک میکند و در زیر آن قرار میگیرد. این کولرها تغذیه الکتریکی خود را از پورت USB لپ تاپ تامین میکنند. کولر لپ تاپ یک وسیله با قیمت مناسب است که راه حل خوبی برای مشکل اضافه دمای لپ تاپ است. برتری دیگر این روش فراهم کردن یک سطح صاف و سخت است بنابراین میتوانید لپ تاپ گرانقیمت خود را در رختخواب هم بدون نگرانی استفاده کنید.
۴- اگر لپ تاپ خود را استفاده نمیکنید آن را خاموش کنید. بر خلاف کامپیوترهای رومیزی لپ تاپها به گونهای طراحی نشدهاند تا یک کامپیوتر دائم کار باشند. کامپیوتر شخصی شما میتواند چند هفته به طور مداوم کار کند تا مثلاً فایلهای ویدیویی مورد نظر شما را از اینترنت دانلود کند؛ ولی لپ تاپ چنین کامپیوتری نیست؛ بنابراین بهتر است هر گاه از آن استفاده نمیکنید، خاموشش کنید. پیشنهادی که برای جلوگیری از روشن ماندن زیاده از حد لپ تاپ میتواند مفید واقع شود استفاده از تنظیمات Power Option در کنترل پنل ویندوز است. این قابلیت برای مدیریت مصرف انرژی مورد استفاده قرار میگیرد و شما میتوانید از آن برای خاموش کردن ابتدا هارد دیسک و سپس خود لپ تاپ استفاده کنید.
۵- با لپ تاپ نخورید و نیاشامید. خوردن و آشامیدن در اطراف لپ تاپ را غدقن کنید. یا آنرا سر میز غذا نگذارید. تکههای غذا میتواند از میان کلیدهای صفحه کلید به داخل قطعات لپ تاپ نفوذ کند؛ و یک لپ تاپ کثیف که تکههای غذا به داخل آن نفوذ کرده است محل مناسبی برای لانه کردن حشرات است؛ و اگر نوشیدنی شما روی لپ تاپ بریزد به احتمال زیاد صدمه جدی خواهد دید. زیرا مایعات سبب بروز اتصالی در مادربرد، هارد دیسک، پرسسور و... میشود. به این ترتیب از دست دادن اطلاعات و صدمه دائمی به قطعات مهم لپ تاپ خود را تجربه خواهید کرد؛ که در اکثر مواقع هزینه تعمیر آن از خرید یک لپ تاپ نو گرانتر تمام میشود.
منابع
[ویرایش]چکیده فصل ها | منابع | ' |
راهنمای لپ تاپ |
منابع و مآخذ
[ویرایش]- www.shabakeh-mag.com
- namnak.com
- گوکین، دن (مترجم:نادر خرمی راد). راهنمای استفاده از Laptop. تهران: موسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران، آبان ماه ۱۳۸۵.
- www.elmefarda.com
- www.laptopmedia.ir
- www.cafe-laptop.com