راهنمای نگهداری از گربه/بهداشت

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
تغذیه بهداشت نگارخانه
راهنمای نگهداری از گربه


نظافت و تمیز کردن[ویرایش]

♣ برس زدن: گربه مو کوتاه ۱-۲ بار در هفته و گربه مو بلند هر روز باید برس زده شوند. این کار باید به آرامی و در جهت‌موهای بدن انجام شود. در صورتی که روی بدن کرک بوجود آمده باشد می‌توان از شانه فلزی برای باز کردن آن استفاده‌نمود.

♣ موی گربه به طور طبیعی می‌ریزد. در صورتی که بطور منظم برس زده نشود گربه موهای سست ریخته شده را خواهدبلعید. این موها قادرند در دستگاه گوارش کنار هم جمع شده و ایجاد گلوله‌های مو (Hair ball) و انسداد نمایند.

♣ تمیز کردن چشم، گوش و دندان: حداقل هفته‌ای یکبار چشم‌ها و گوش‌ها باید به وسیله پنبه مرطوب و تمیز شده و دندانها با مسواک کوچک یا گوش پاک‌کن مسواک زده شوند. گربه را باید از بچگی به این موارد عادت داد.

♣ کوتاه کردن ناخن‌ها: در صورتی که گربه شما دائم در خانه است بهتر است بطور منظم انجام شود. عمل جراحی قطع ناخن توصیه نمی‌شود، زیرا دفاع طبیعی را از گربه می‌گیرد.

♣ حمام کردن: بطور کلی گربه نیاز به شستشو ندارد مگر اینکه بدن آن واقعاً کثیف شده باشد. در صورت نیاز به حمام‌کردن، این کار باید با آب گرم و شامپو مخصوص انجام شده و پس از آن بدن گربه کاملاً خشک شود.

تولید مثل[ویرایش]

گربه ماده ۲ بار در سال می‌تواند زایمان کند حالت فحلی او در هر فصل چندین بار تکرار شده تا جفت‌گیری انجام‌شود. در زمان فحلی گربه ماده بیقرار بوده و پر سرو صدا می‌شود. گربه ماده تنها در پاسخ به عمل جفت‌گیری، تخمک‌گذاری را انجام می‌دهد.

گربه آبستن تا هفته پنجم آبستنی نیاز به توجه بیشتر ندارد و تنها حمل و نقل آن باید با احتیاط باشد. در ۴ هفته پایانی‌اشتهای آن زیاد شده و نیاز به غذای بیشتری دارد (بویژه گوشت و ماهی).

در ۲ هفته پایانی رشد جنین‌ها سریع بوده و به مادر باید شیر کافی و سایر غذاها به هر میزان که می‌خواهد داده شود. دادن قرصهای ویتامین و مکمل نیز در این زمان سودمند است.

برای زایمان ماده گربه باید یک جعبه مناسب آماده شده و در مکانی نسبتاً تاریک قرار داده شود زیرا نوزادان به نورزیاد حساس می‌باشند (حتی قبل از باز شدن پلکها). نوزادان هر کدام با جفت جداگانه به دنیا می‌آیند. گربه ماده بچه‌ها را به‌تنهایی بزرگ کرده و آنها را در برابر گربه نر نیز حفظ می‌کند.

عقیم کردن

صاحبانی که نمی‌خواهند گربه‌شان بچه‌دار شود می‌توانند با مراجعه به دامپزشک آن را عقیم کنند. سن مناسب برای‌این عمل بین ۵-۶ ماهگی می‌باشد.

آموزش‌[ویرایش]

تربیت‌ گربه‌ از سگ‌ مشکل‌تر می‌باشد. در ابتدا گربه‌ باید نام‌ خود را بداند. هنگام‌ غذا دادن‌ یا زمان‌ خواب‌ او را صدا کنید. به زودی‌ یاد می‌گیرد که‌ پاسخ‌ دهد.

♣ عصبانیت‌ گربه‌: عموما گربه‌ها با انسان‌ رفتار تهاجمی‌ ندارند. در صورتی‌ که‌ گربه‌ شما ناگهان‌ حمله‌ کرده‌ تا شما را گاز بگیرد و چنگ‌ زند ممکن‌ است‌ به‌ دلیل‌ درد، حال‌ ناخوش‌ و جابجایی‌ همراه‌ با خشونت‌ شما باشد. گربه‌هایی‌ که‌ دائما در داخل‌ خانه‌ هستند و وسایل‌ بازی‌ ندارند، بیشتر عصبانی‌ و تهاجمی‌ می‌شوند.

اگر گربه‌ هنگام‌ بازی‌ چنگ‌ زند معمولا آسیب‌ نمی‌رساند. اگر گربه‌ به‌ پشت‌ خوابیده‌ باشد در این‌ حالت‌ احساس‌آسیب‌ پذیری‌ کرده‌ و بیشتر تهاجمی‌ می‌شود.

♣ ولگردی‌: گربه‌های‌ نر و گربه‌هایی‌ که‌ بد نگهداری‌ می‌شوند ممکن‌ است‌ چنین‌ عادتی‌ پیدا کنند. با صدا زدن‌ مرتب‌ گربه‌هنگام‌ غذادادن‌ و فراهم‌ کردن‌ وسایل‌ بازی‌ در منزل‌ باید با این‌ عادت‌ مبارزه‌ کرد.

♣ جویدن‌ گیاهان‌ خانگی‌: اگر گربه‌ شما برگ‌ گلدانی‌ را مرتب‌ می‌جود، می‌توان‌ در چند مرحله‌ روی‌ آن‌ آبلیموی‌ رقیق‌اسپری‌ کرد. بیشتر گربه‌ها مزه‌ آن‌ را دوست‌ ندارند.

♣ تنبیه‌ کردن‌: دیسپلین‌ را باید از بچگی‌ اجرا کرد. نباید برای‌ اجرای‌ آن‌ کاری‌ کرد که‌ گربه‌ دردش‌ بیاید. یک‌ روش‌ مناسب‌ تنبیه‌، اسپری‌ کردن‌ آب‌ با یک‌ آب‌پاش‌ یا سرنگ‌ است‌.

سلامتی گربه[ویرایش]

گربه سالم دارای اشتهای خوب، پوشش شفاف و حرکت آسان بوده و از زندگی لذت می‌برد. در منزل به نشانه‌های زیر توجه کنید:

♣ پوشش بدن: خارش، ریزش موی زیاد، انگل خارجی و تغییر رنگ پوست.

♣ چشم‌ها: آبریزش، التهاب ملتحمه و پلک سوم، تار بودن قرنیه و عدسی.

♣ گوش: خارش گوش، تورم، نگه‌داشتن سر به یک طرف، ترشحات قهوه‌ای.

♣ بینی: آبریزش، عطسه، صدای تنفسی غیر طبیعی

♣ دندان‌ها: لثه‌های متورم، بوی بد تنفسی.

♣ دفع: اسهال، ترشحات دستگاه تناسلی، دفع مکرر ادرار.

♣ لاغری: می‌تواند به دلیل انگل، بیماری یا سوء تغذیه باشد.

♣ کاهش اشتها: در هوای داغ یا متعاقب بیماری پیش می‌آید. نباید به زور به گربه غذا داد. غذا را عوض کرده یا غذای‌مطبوع گرم با مقادیر کم داده شود. غذایی را که گربه امتناع می‌کند پس از ۱۰ دقیقه دور بیاندازید.

♣ استفراغ: گاهی به دلیل ماده مضر بلعیده شده است یا برای خلاصی از کلافه مو. اگر استفراغ ادامه یابد و همراه اسهال‌باشد یا خون نیز وجود داشته باشد نشانه بیماری است.

بیماریهای‌ مشترک‌[ویرایش]

مهمترین‌ بیماری‌هایی‌ که‌ از گربه‌ ممکن‌ است‌ به‌ انسان‌ سرایت‌ کند عبارتند از هاری‌، توکسوپلاسموز، عفونتهای‌قارچی‌ و انگلی‌. باید توجه‌ داشت‌ که‌ همه‌ اینها قابل‌ پیشگیری‌ می‌باشند.

هاری‌ بوسیله‌ واکسیناسیون‌ منظم‌ گربه‌ و بیماریهای‌ انگلی‌ با تجویز منظم‌ داروهای‌ ضدانگلی‌ قابل‌ پیشگیری‌ هستند. جهت‌ پیشگیری‌ از توکسوپلاسموز، گربه‌ شما نباید غذای‌ خام‌ خورده‌ یا اجازه‌ شکار داشته‌ باشد. ضمنا با گربه‌های‌ ولگرد تماس‌ نداشته‌ باشد.

مراقبت‌های دامپزشکی[ویرایش]

♣ گربه را باید مرتب نزد دامپزشک برد. واکسیناسیون گربه نیز در سال اول ۲ و ۳ ماهگی و سپس سالی یکبار توسطدامپزشک انجام می‌شود. داروهای ضد انگل باید هر ۶ ماه یکبار تجویز شوند.

♣ تجویز دارو: برای خوراندن قرص یک نفر گربه را محکم گرفته، سر گربه را با یک دست گرفته و با دست دیگر که‌قرص در آن است به آرامی دهان را باز می‌کنیم. قرص را در انتهای زبان قرار داده دهان را بسته و کمی بالا نگه می‌داریم تابلع نماید. داروی مایع، با سرنگ (بدون سوزن) از گوشه دهان به آرامی داده می‌شود. برای قطره گوش، ابتدا گوش را ازترشحات پاک کرده بعد لبه گوش را به عقب می‌بریم تا مجرا مشخص شود. پس از تجویز قطره به آرامی ماساژ داده‌می‌شود.

♣ گربه بیمار: گربه بیمار یا پس از عمل جراحی نیاز به مراقبت دارد. گربه را باید در جایی آرام، گرم و تمیز قرار داد. یک‌کارتن که کف آن روزنامه یا پارچه است مناسب می‌باشد. غذای آن نیز باید مطبوع، در حجم کمتر و وعده‌های بیشتر داده‌شود.

♣ کمک‌های اولیه: اگر گربه مجروح پیدا کردید قبل از رساندن به مراکز درمانی، زیر آن یک پتوی گرم و نرم انداخته و باگرفتن دو سر پتو گربه را جابجا کنید. نباید چیزی به او خوراند و بیش از ۵-۱۰ دقیقه نباید گربه به یک سمت خوابیده‌باشد.

♣ اگر دست و پا شکسته باشد نیز گربه را به آرامی روی پتو قرار داده پای شکسته نباید حرکت کند و بهتر است بطرف‌بالا باشد.