سیستم عامل/کلیات

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
' کلیات ساختارهای سیستم عامل
سیستم عامل


تعریف[ویرایش]

سیستم عامل به عنوان واسطه ای بین کاربر یک رایانه و سخت افزار رایانه عمل می کند. هدف سیستم عامل فراهم آوردن محیطی است که در آن یک کاربر بتواند برنامه هایش را به آسانی و به صورت کارا اجرا کند.

سیستم عامل نرم افزاری است که سخت افزار رایانه را مدیریت می کند. سخت افزار بایستی مکانیزم های مورد نیاز را فراهم آورد تا هم از درست کار کردن سیستم رایانه مطمئن شود و هم اجازه ندهد که کاربران بتوانند تا در کارکرد سیستم اخلال ایجاد کنند.

ساختار[ویرایش]

ساختار داخلی سیستم عامل ها دارای تنوع زیادی می باشد. دلیل این تنوع آن است که یک سیستم عامل بر اساس عوامل متعدد زیادی شکل می گیرد. طراحی یک سیستم عامل جدید یک کار بزرگ می باشد. از این رو مهم است که اهداف سیستم پیش از آغاز طراحی به طور دقیق مشخص شوند. این اهداف مبناهایی هستند که بر اساس آنها انتخاب بین الگوریتم ها و استراتژی های مختلف صورت می گیرد.

به دلیل آن که یک سیستم بزرگ و پیچیده می باشد ایجاد آن باید به صورت بخش بخش صورت گیرد. هر کدام از این بخش ها باید به دقت طراحی شده باشد و ورودی ها خروجی ها و عملگرد آن به صورت دقیق تعریف شده باشد.

انواع[ویرایش]

سیستم‌عامل‌ها انواع مختلفی داشته و توسط شرکت‌های مختلفی تولید می‌شوند که در میان کاربران نهایی ۳ نوع سیستم‌عامل ویندوز، لینوکس و مک طرفداران بیشتری نسبت به دیگر رقباء دارند که هریک از انواع سیستم‌عامل به نسخه‌ها و توزیع‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند.

سیستم عامل‌ها می‌توان از نوع کاربری به دو دسته تک کاربره و چند کاربرMulti User تقسیم نمود؛ که در بخش مولتی یوزر به سیستم عامل لینوکس را نام برد. سیستم عامل‌ها معمولا دارای دو محیط (گرافیکی و نوشتاری) هستن. در محیط نوشتاری کاربر با وارد کردن دستوراتی به صورت متن، می‌تواند کارهای خود را انجام دهد ولی در محیط گرافیکی کاربر یک محیط گرافیکی(GUI)در اختیار دارد که می‌تواند با آن دستورات خود را به کامپیوتر بدهد.

تاریخچه سیستم عامل مایکروسافت[ویرایش]

  1. windows ۹۵
  2. 4.0 windows NT
  3. Windows ۹۸
  4. Windows ۲۰۰۰
  5. Windows Millennium Edition (Me)
  6. Windows XP
  7. winVISTA
  8. ویندوز ۷
  9. ویندوز ۸
  10. ویندوز ۱۰

سیستم عامل‌های موبایل[ویرایش]

در حال حاضر بیشتر، ۷ نوع سیستم عامل معروف موبایل: 1. Symbina (سیمبیان) 2. Microsoft Windows mobile CE(ویندوز موبایل) 3. Palm Os (پالم) 4. Java (جاوا) 5. Linux (لینوکس) 6.) BlackBerryبلک بری(7. Goole Android (گوگل آندروید) 8. ios(ای او اس) در زمینه تلفن‌های همراه و دستیاران دیجیتال (PDA) مطرح می‌باشند.

وظایف سیستم عامل[ویرایش]

۱)اشتراک گذاشتن داده ها

۲)اشتراک گذاشتن سخت‌افزار

۳)اجرای برنامه ها

۴)فراهم کردن امکانات ورودی خروجی

۵)سازماندهی برنامه ها

۶)ترمیم خطا

انواع پردازش[ویرایش]

۱)سریال: در این نوع پردازش تمامی کارها توسط برنامه نویس مدیریت می‌شد. مانند کامپیوترهای نسل اول و دوم ۲) دسته‌ای: در این پردازش برنامه نویس برنامه خود را برروی کارتهایی به نام کارت پانچ منتقل می نمود ٬سپس یک دسته از کارتها به اپراتور داده می‌شد و فقط اپراتور مخصوص کامپیوتر این کارت‌ها را اجرا می‌نمود. این روش در کامپیوترهای نسل دوم کاربرد داش ت. یکی از اشکالات سیستم‌هایی با پردازش دسته‌ای این است که وقتی یک کاربر برای تبدیل عملیات ورودی خروجی منتظر می‌باشد ٬پردازنده در این مدت بیکار می‌ماند. ۳) چند برنامه‌ای: در این نوع پردازش حافظه به چند بخش تقسیم می‌شود و هربخش به یک برنامه اختصاص می‌یابد. هنگامی که یک برنامه منتظر عملیات ورودی خروجی می‌باشد پردازنده به اجرای برنامه دیگری می پردازد.