شبکه‌های کامپیوتری/ایجاد شبکه کامپیوتری

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

برای شروع ابتدا مطمئن شوید که بر روی همه کامپیوترها کارت شبکه نصب شده و درایور(راه انداز) آن نصب شده است. می‌توانید نصب درایور با به موقع انجام تنظیمات شبکه موکول کنید. درایور برنامه‌ای است که قطعه را به سیستم عامل می‌شناساند تا کامپیوتر بتواند با آن کار کند.

حال محل هاب یا هاب‌های خود را مشخص کنید تا بتوانید کابل‌ها را با طول مناسب انتخاب کنید. در نزدیکی هاب باید پریز برق هم باشد تا بتوان آداپتور آن را به برق وصل نمود.

بعد از اینکه محل عبور کابل‌ها را مشخص کردید و در مسیر عبور آنها داکت را نصب نمودید، باید کابل‌های آماده شده را از این مسیرها یا از داخل داکت عبور دهید. در صورت عبور دادن آنها از داخل داکت، در نزدیکی هر کامپیوتر یک پریز داخل داکت نصب نموده و بستگی به تعداد کامپیوترهای نزدیک آن پریز، به هر پورت خارجی این پریزها سرکابل (جک jack-) یک کابل را وصل کنید. سردیگر این کابل‌ها به پورت کارت شبکه کامپیوترها متصل می‌شود. همچنین خود پریزها نیز از داخل داکت به کابلی درون داکت وصل می‌شوند با بتوانند با هاب ارتبط داشته باشند. سر دیگر کابل‌های درون داکت نیز به هاب وصل می‌شود. می‌توان ابتدا سر این کابل‌ها را به یک pach panel ‌ نصب کرده و سپس خروجی pach panel توسط کابل‌هایی به هاب وصل می‌شود. بهتر است سر این کابل‌های برچسب زده شود و روی برچسب کامپیوتری که این کابل به آن وصل می‌شود،‌مشخص شود. این کار برای رفع اشکلات احتمالی باعث راحتی کار می‌شود.

نکته: ترتیب سیم‌های دوسر کابل‌ها بستگی به اینکه چه ادواتی را به هم متصل می‌کنند متفاوت است. از این لحاظ ما با دو نوع کابل سر و کار داریم. برای اتصال سرکابل‌ها به کابل‌ها با توجه به ترتیب سیم‌ها از دو کلاس A‌ و B استفاده می‌کنیم. در کلاس A‌ بر اساس رنگ‌بندی سیم‌ها از چپ به راست ترتیب سیم‌ها این طوری است: ابتدا سیم به رنگ سفید و سبز و بعد سبز، سفید و قرمز، آبی، سفید و آبی، قرمز، سفید وقهوه‌ای، قهوه‌ای است. در کلاس B از چپ به راست: ابتدا سفید و قرمز، قرمز، سفید و سبز، آبی، سفید و آبی، سبز، سفید و قهوه‌ای،‌ قهوه‌ای است. کابل‌هایی که از کامپیوتر ها به هاب وصل می‌شوند (straight-through) می‌گویند که هر دو سر آنها با کلاس B‌ منطبق هستند. کابل‌هایی که برای اتصال هاب‌ها به همدیگر به کار می‌روند به نام cross-over‌ شناخته می‌شوند؛ یک سر آنها با کلاس A‌ و سر دیگر با کلاس B‌منطبق می‌شود. دلیل این کار اینست که سیم‌های ارسال در یک وسیله باید به سیم‌های دریافت در وسیله دیگر وصل شوند. این کار در داخل هاب به صورت خودکار انجام می‌گیرد.

نکته: اگر بخواهیم کارت شبکه دو کامپیوتر را بدون هاب به هم وصل کنیم،‌باید کابل cross-over باشد. در واقع این تنها کار لازم برای انجام اتصالات فیزیکی بین دو کامپیوتراست که قرار است باهم تشکیل یک شبکه دو نفره را بدهند.

بعد از انجام کابل کشی و اتصال آنها به هاب و پریز و وصل نمودن کابل‌های کاربران به کامپیوترها و پریزها نوبت به انجام کارهای نرم‌افزاری می‌رسد.

ابتدا مطمئن شوید که درایور کارت شبکه همه کامپیوترها نصب شده و آداپتور هاب به برق وصل شده و چراغ وضعیت روشن و خاموش هاب روشن است. معمولاً روی هاب به تعداد هر پورت یک لامپ کوچک وجود دارد که با وصل شدن هر کابل به پورت، در صورت برقراری اتصال در سر دیگر،‌ آن چراغ روشن می‌شود. اگر می‌خواهید اتصال اینترنت خود را به اشتراک بگذارید (مانند راه‌اندازی یک کافی‌نت)، سراغ کامپیوتری که اتصال اینترنت دارد بروید. بر روی my computer‌ کلیک راست کرده و properties‌ را بزنید. در سربرگ computer name ، بر روی دکمه change در پایین کلیک کنید. در پنجره باز شده در کادر کنار computer name ، یک اسم برای کامپیوتر خود وارد کنید. این اسمی است که کامپیوتر شما در شبکه با آن دیده می‌شود. در پایین پنجره گزینه workgroup را انتخاب کرده و برای گروه کاری خود یک اسم دلخواه وارد کنید. می‌توانید برای دو مورد بالا از همان مقادیر پیش فرض استفاده کنید.

کارهای گفته شده را برای تک تک کامپیوترهای دیگر نیز تکرار کنید؛ با این تفاوت که برای computer name هر کدام از آنها،‌ یک اسم مجزا در نظر بگیرید ولی برای workgroup همه آنها یک اسم واحد را انتخاب کنید. همه کامپیوترهایی که workgroup‌ یکسان دارند به صورت اجزای یک گروه شناخته می‌شوند و می‌توانند از منابع اشتراکی همدیگر استفاده کنند.

حالا دو باره به سراغ کامپیوتر اصلی رفته، در کنترل پنل، بر روی آیک network setup wizard‌ دابل کلیک کنید. اگر اتصال اینترنت برقرار نیست ابتدا به اینترنت وصل شوید و سپس باقی کارهای گفته شده در مقاله را با دانلود از لینک زیر انجام دهید.