راهنمای فرار از سانسور اینترنت/جاسوسی حکومت

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های اخیر دستگاه‌های جاسوسی زیادی از کشورهای خارجی (چین و روسیه و اروپا و ...) خریده است که قادر ساخته اطلاعات رد و بدل شده ایرانی‌ها را به راحتی کدشکنی و جاسوسی کند. برای مثال سایت‌های خبری از فروش تجهیزات شنود موبایل توسط شرکت‌های زیمنس و نوکیا به ایران خبر دادند.[۱][۲] طبق گزارش‌های سایت‌های خبری در زمان انتخابات ۸۸ عیسی سحرخیز یکی از کسانی بود که توسط همین تجهیزات جاسوسی ردیابی و دستگیر شد.[۳] طبقه گفته رسانه‌ها، موبایل هایتان به راحتی آدرس مکانی (GPS) شما را لو می‌دهند و میکروفون‌های موبایلتان هم حکم تجیهزات شنود (در حالت عادی و بدون اینکه با کسی تماس تلفنی داشته باشید) را ایفا می‌کنند. در زمان مذاکرات برجام توسط جواد ظریف و جان کری و مقامات اروپایی هم ایرانی‌ها مدعی بودند موبایلشان توسط اسرائیلی‌ها شنود می‌شد. طبق یکی از گزارش‌های برنامه رپرتاژ شبکه من و تو[۴]، این تکنولوژی‌ها قادر هستند که ایمیل‌ها رد و بدل شده شما را بدون هیچ ردپایی (مثل هک کردن یا وارد شدن به اکانت با کامپیوتر شخص ثالث) به راحتی بخوانند.

حتی طبق گزارش‌ها، کارت‌های ملی جدید (معروف به کارت ملی هوشمند) که با چیپ الکترونیکی داخلش در اختیار به ایرانی‌ها تحویل داده می‌شود، همچون کارت‌های دانشجویی جدید (که آنها هم هوشمند هستند و با آن می‌شود از سلف غذاخوری غذا رزرو کرد و اعتبار پولی به آنها داد) هم قابلیت ردیابی ماهواره-موبایلی دارند. اگر احیاناً هوس کرده‌اید که در تجمعات یا تظاهراتی شرکت کنید، بهتر هست یادتان باشد هیچ کارت الکترونیکی (به غیر کارت عابر بانک) با خود همراه نداشته باشید.

ما این مطالب را نمی‌گوییم که خواننده را بترسانیم، بلکه اطلاعات را می‌دهیم که دست حکومت را برای شما رو کنیم. اگر احیاناً می‌خواهید ایمیلی به فرد حساسی در خارج بزنید، سعی کنید اکانت جدید ایمیل (مثل جیمیل یا یاهومیل) را با فیلترشکن بسازید و همیشه با فیتلرشکن به آن وارد شوید. این راه به شما کمک می‌کند که با کامپیوترتان به راحتی در داخل کشور با دنیای خارج ارتباط برقرار کنید. هر کامپیوتری یا موبایلی، سه موئلفه متمایز دارد:

  1. آی پی (IP)
  2. سریال نامبر (Serial Number)
  3. مک (Migration Authorisation Code)

اکثر ایرانی‌ها به اشتباه فکر می‌کنند که با عوض کردن آی پی شان به راحتی می‌توانند از شر کنترل شدگی حکومت در امان بمانند. اما باید گفت علاوه بر آی پی، مک هم مهم است. حکومت از طریق سرورهای مخابرات به راحتی مک کامپیوتر شما را ذخیره می‌کند و کامپیوترتان از هر مرکز وای فایی که به اینترنت وصل باشد به راحتی به حکومت اجازه می‌دهد از طریق مک ایمیل‌های مرتبط با کامپیوتر را دیده و آنها را بخواند.

در مورد تلگرام هم کم و بیش همینطور هست. گرچه مسئولین تلگرام ادعا می‌کنند که تلگرام کدگزاری شده و آنها کدها را در اختیار دولت‌های دشمن اینترنت قرار نداده‌اند، اما دولت‌های مخالف آزادی اینترنت به راحتی کدشکن در اختیار داشته‌اند. اگر غیر از این می‌بود، این نرم‌افزار هم می‌بایست همانند سایر نرم‌افزارهای خارجی سریعاً فیلتر می‌شد، نه اینکه بعد از همه گیر شدنش در ایران یا چالش حکومت در تظاهرات دی ماه ۱۳۹۶، در ایران فیتلر شود.

در پایان باید گفت که ملاک حکومت برای مچ‌گیری و دستگیری و زندان، رصد کردن سایت‌های اینترنتی یا کانال‌های تلگرامی نیست. بلکه نظر دادن (کامنت گذاشتن) است؛ بنابراین اگر شما محافظه کار هستید، بهتر است فقط بخوانید و از گذاشتن نظر و کامنت خودداری کنید.

کلاب‌هاوس یکی از شبکه‌های اجتماعی است که ضعیف‌ترین امنیت و حفظ حریم شخصی را دارد. چندین نفر تا کنون از طریق کلاب‌هاوس ردیابی و دستگیر شده‌اند.

پانویس[ویرایش]