پرش به محتوا

آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان/ فناوری اطلاعات و ارتباطات و برنامه‌های آموزش از راه دور در یک کشور آفریقایی

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
اضطراب در اینترنت: مطالعه تجربی در تاثیرات شخصیت، باورها و حمایت‌های اجتماعی فناوری اطلاعات و ارتباطات و برنامه‌های آموزش از راه دور در یک کشور آفریقایی ویژگی‌های تاثیر اجتماعی فناوری رایانه
آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان


امروزه استفاده از آموزش‌های از راه دور مورد توجه دولت‌ها قرار گرفته است تا بدان وسیله اقتصاد خود را رونق بخشند. امروزه آموزش از راه دور از مهم‌ترین روش‌های گسترش علم می‌باشد. کشورهای غربی از آموزش‌های از راه دور استفاده کرده و امکان آموزش را برای افرادی که امکانات آموزش در دسترس آنان نیست مهیا ساخته‌اند. اما در کشور نیجریه مشکلاتی در گسترش فناوری ارتباطات و اطلاعات وجود دارد ازجمله فقر، شرایط نامساعد اقتصادی, سواد پایین افراد، مشکلات برق و مخابراتی، مشکلات دسترسی به اینترنت، مشکلات سازمانی، اجتماعی، فرهنگی و روانی.
در آموزش از راه دور بین یادگیرنده و استاد فاصله است بنابراین از تلفن و کامپیوتر و کنفرانس‌های کامپیوتری یا تلفنی استفاده می‌شود تا این آموزش صورت پذیرد و این یک موقعیت مناسب را برای افرادی که امکانات مناسب را نداشته‌اند فراهم می‌آورد. سواد استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات یک انقلاب را در افراد به وجود می‌آورد و نگرش افراد نسبت به جهان را دگرگون می‌سازد. سواد استفاده از این فناوری امکان رشد افراد را فراهم می‌آورد و افراد با استفاده از آن می‌توانند در گردآوری اطلاعات و افزایش اطلاعات خود قدم بردارند.
فناوری اطلاعات و ارتباطات همچنین بر روش‌های مرسوم آموزشی و همچنین آموزش‌های از راه دور تأثیر شگرف گذاشته است. البته درصد کمی از افراد از این فناوری بهره می‌برند و فراگیر کردن این فناوری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی نیجریه ضروری به نظر می‌رسد. خط مشی دولت نیجریه از آموزش‌های راه دور ایجاد یک محیط مناسب آموزشی جهت آموزش‌های تخصصی می‌باشد همچنین برآورده کردن نیاز کارمندان و همچنین ایجاد اشتیاق جهت روی آوردن به جهانی شدن و همچنین ایجاد شرایط مناسب تحصیل برای افراد با جذب اساتید خبره از اقسا نقاط کشور باید مورد توجه باشد.
دولت نیجریه به این نتیجه رسیده است که جهت توسعه ملی نیاز است که فناوری ارتباطات و اطلاعات و همچنین آموزش از راه دور مورد توجه ویژه قرار گیرد. اثرات این فناوری بر آموزش از راه دور هنوز در نیجریه به طور مناسب مورد بررسی قرار نگرفته است. در اینجا اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات بر آموزش از راه دور مورد بررسی قرار گرفته است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) یک منبع عظیم است بحث‌های زیاد و اطلاعات تحقیقاتی زیاد و ایده‌های فراوان و امکان آموزش‌های تخصصی و همچنین امکان فهم توسعه اقتصادی از طریق آن امکان پذیر می‌باشد. باعث افزایش خلاقیت و همکاری و ارتقای جایگاه این فناوری می‌شود و همچنین امکان ارتباط بین افراد را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد.
در مقاطع بالای تحصیلی فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان عاملی جهت تعامل بین دانشجویان و اساتید جهت تبادل اطلاعات و دانش و همچنین جهت دسترسی به اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است. دسترسی وسیع افراد به اطلاعات از طریق این فناوری باعث می‌شود که افراد با استراتژی‌ها و تفکرهای مختلف آشنا شده و خلاقیت در افراد افزایش یابد.
امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات یک بخش جدا ناپذیر جامعه مخصوصاً جوامع صنعتی می‌باشد. در واقع فرهنگ‌ها و جوامع خود را جهت چالش‌های عصر اطلاعات تجهیز کرده‌اند. انتشار فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث دگرگونی در اجتماع سیاست و اقتصاد جهانی شده است. همه ملت‌ها به صورت گسترده روی آموزش‌های تکمیلی سرمایه گذاری می‌کنند زیرا مزایای زیادی برای افراد و جامعه و دولت‌ها به دنبال دارد. جدیداً در نیجریه نیز به آموزش از راه دور توجه زیادی شده است.
طبق سرشماری انجام شده، آمریکا و سنگاپور دو کشوری بودند که اقتصادشان بیشتر از کشورهای دیگر از مزایای فناوری ارتباطات و اطلاعات بهره برده بود و از بین ۱۱۵ کشور، نیجریه عنوان ۹۰ را کسب کرده بود (2005-2006).
طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۲ انجام شده این‌طور پیش بینی شده که نیجریه ممکن است پس از ۵۰ سال از لحاظ تعداد کامپیوتر (رایانه) موجود در هر خانه به آمریکا برسد. بدون شک فناوری اطلاعات و ارتباطات بر روی تدریس و آموزش و تحقیقات مربوط به آموزش از راه دور تأثیر گذاشته است. بنابراین فناوری اطلاعات و ارتباطات این موقعیت را برای آموزش از راه دور فراهم آورده و افراد برای آموزش‌های رسمی و یا غیر رسمی می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. در واقع وجود این فناوری، ارتباطات را مؤثرتر می‌سازد و سطح آموزش را بالا می‌برد. به همین جهت آموزش از راه دور در نیجریه نیازمند است که جهت توسعه بهتر و مفیدتر این فناوری را مورد توجه قرار دهد و با استفاده از این فناوری به فضای مجازی تمام کشورها دست یافته از این اطلاعات موجود استفاده نماید و کیفیت آموزش را در بین دانشجویان افزایش دهد. بنابراین یک آموزش موثر لازم است که با استفاده از این فناوری صورت پذیرد. زیرا که این فناوری از یک طرف منابع انسان‌ها را گسترش می‌دهد و از طرف دیگر به ما کمک می‌کند تا کیفیت آموزش‌های از راه دور را افزایش دهیم.
در نیجریه مشکلات زیادی جهت آموزش‌های از راه دور وجود دارد. مشکلات مربوط به برق و همچنین تلفن و اینترنت و غیره در بیشتر نقاط نیجریه وجود دارد. حتی در مرکز شهرهای بزرگ نیز خطوط تلفن امکان استفاده از یک پهنای باند زیاد را فراهم نمی‌کنند. افراد کم درآمد نیز به هیچ وجه از عهده مخارج این فناوری بر نمی‌آیند. برای خیلی از شهروندان نیجریه‌ای هنوز کامپیوتر یک وسیله لوکس به حساب می‌آید.
محققان دیگری نیز تحقیقاتی انجام داده‌اند و مشکلاتی که بر سر راه استفاده از این فناوری وجود دارد را این‌گونه بیان کرده‌اند: افراد کمی با این فناوری آشنایی دارند و امکانات در کشور محدود و گران می‌باشد و زیرساخت‌های مخابراتی مناسب نمی‌باشد و ارتباط مناسبی بین دانشگاه‌های داخلی و بین‌المللی در کشور نیجریه وجود ندارد. البته مشکلات سیاسی این کشور نیز شرایط را برای خبرگان این کشور مشکل ساخته و این افراد نمی‌توانند به راحتی در کنفرانس‌های خارج از کشور شرکت نمایند.
هرچند گفته می‌شود که آموزش‌های از راه دور با استفاده از فناوری جدید ارزان می‌باشد اما در بسیاری کشور های آفریقایی زیرساخت‌های مناسب جهت استفاده از این فناوری وجود ندارد. البته در سال‌های اخیر در تعدادی از کشورهای آفریقایی پیشرفت‌هایی در این زمینه صورت پذیرفته است و تا حدودی امکان استفاده از اینترنت و فناوری‌های جدید فراهم گشته است. لازم به ذکر است که علاوه بر مشکلات زیر ساختی جهت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات مشکلات مربوط به نبود دانش لازم نیز حایز اهمیت می‌باشد.
امروزه آموزش مناسب برای کشورها و اقتصاد آن‌ها اهمیت بسزایی دارد و این آموزش‌ها باید استانداردهای لازم را داشته باشند از این جهت دولت باید سرمایه گذاری لازم را جهت فراهم آوردن زیرساخت‌های مناسب جهت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را فراهم نماید تا مؤسسات آموزش از راه دور بتوانند با استفاده از این فناوری سطح آموزش‌های خود را بالا ببرند و به استانداردهای لازم دست یابند.
لازم است آموزش‌های از راه دور بهتر طراحی شوند تا اینکه دانش آموزان بتوانند به نتایج بهتری دست یابند و در این زمان است که فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش کلیدی را ایفا می‌نماید. بدون استفاده از این فناوری نمی‌توان از این جریان اطلاعاتی که امروزه در دنیا وجود دارد بهره مناسب را برد. امید زیادی وجود دارد که با ماهواره‌ای که نیجریه به کمک چین به فضا پرتاب خواهد کرد شرایط تغیر پیدا کند و امکان استفاده از اینترنت و شبکه مخابراتی در روستاهای دور نیز فراهم آید و همچنین تعداد زیادی شغل ایجاد خواهد شد و تجارت الکترونیک نیز رونق خواهد گرفت و تعداد دیگری از کشورهای آفریقایی نیز از مزایای آن بهره مند خواهند گردید.
این تحقیق نشانگر نیاز مبرم کشور نیجریه به سرمایه گذاری در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت توسعه آموزش از راه دور و تحقیقات می‌باشد و دلایل زیادی جهت ایجاد این رویکرد آورده شده است و کمبودها در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است و راهکارهایی نیز ارایه گردیده است که بسیار راه‌گشا می‌باشند اما کافی نمی‌باشند.

منابع

[ویرایش]
  • عنوان انگلیسی مقاله:

ICT and Distance Education Programs in a Sub-Saharan African Country: A Theoretical Perspective