پرش به محتوا

بازاریابی/انواع بازاریابی

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
مقدمه انواع بازاریابی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﺎﺯﺍﺭﯾﺎﺑﯽ
بازاریابی


بازاریابی دارای انواع مختلفی است:

بازاریابی صنعتی

[ویرایش]

بازاریابی صنعتی به عنوان آن دسته از عملکردها و فعالیتهای تجاری و بازرگانی تعریف شده‌است، که فرایندهای مبادله را بین تولید کنندگان و مشتریان سازمانی تسهیل می‌کند. ماهیت بازاریابی صنعتی را می‌توان، خلق ارزش برای مشتریان به وسیله ارائه کالاها و خدماتی دانست که نیازهای سازمانی و اهداف آنها را تحقق می‌بخشد.

به تعریفی جامع، فرایند کشف، ترجمه خواسته‌های مشتریان صنعتی و نیازها و الزامات آنها به محصولات و خدمات ویژه جهت ارتباط موثر شیوه‌های توزیع، قیمت‌گذاری، خدمات پس از فروش، متقاعد کردن بیشتر و بیشتر مشتریان برای استفاده مستمر از این محصولات و خدمات را بازاریابی صنعتی می‌نامیم. این نوع بازاریابی در مقایسه با بازاریابی مصرفی تفاوتهایی دارد که اینگونه می‌توان بدان اشاره کرد. اول اینکه گرچه در بازاریابی صنعتی همانند بازاریابی کالاهای مصرفی، نیاز به شناخت بازارهای هدف و تشخیص نیاز این بازارها و طراحی محصولات و خدمات مناسب برای تامین خواسته‌های بازار وجود دارد، ولی باید توجه کرد که در مقایسه با بازاریابی مصرفی، بازاریابی صنعتی در حوزه مدیریت عالی قرار دارد.

در بازاریابی صنعتی نقش خصوصیات و ویژگیهای محصول خیلی مهم و حیاتی است و عرضه کنندگانی که خصوصیات مورد نظر مشتریان را تامین نکنند مورد انتخاب قرار نخواهند گرفت. در مقایسه با بازاریابی مصرفی، قیمت در بازاریابی صنعتی نقش جداگانه‌ای دارد. در بعضی موارد مشتریان صنعتی حاضرند قیمت بیشتری دهند ولی در عوض از تحویل به موقع و کیفیت محصولات خدمات اطمینان حاصل کنند و حتی در موارد دیگری مثل مناقصه‌های خرید نقش قیمت پراهمیت‌تر می‌شود. در بازاریابی صنعتی، بازاریاب باید به این نکته واقف باشد که تقاضای کالاهای صنعتی از تقاضای مصرف کننده نهایی ناشی می‌شود، یعنی تقاضا برای یک محصول بستگی به نحوه استفاده از آن در ارتباط با محصولات دیگر دارد. گاهی بازاریاب صنعتی سعی می‌کند با تبلیغات، تقاضای مشتری نهایی را تحریک کند تا تقاضا برای کالاهای صنعتی خودرا افزایش دهد.

بازاریابی مصرفی

[ویرایش]

مفهوم کلی بازاریابی مصرفی (Business to Customer Marketing) بسیار بسیار ساده است: ارتباط میان کسب و کارها با مصرف‌کنندگان نهایی، با هدف افزایش فروش و توسعه بازار. مصرف‌کنندگان نهایی چه کسانی هستند؟ هر کسی که کالایی را با هدف مصرف خریداری می‌کند. این روش بازاریابی برای بسیاری از کسب و کارها (از یک مغازه کوچک لباس‌فروشی گرفته تا بزرگترین کسب و کارهای آنلاین) کاربرد دارد.

تفاوت بازاریابی مصرفی و صنعتی در چیست؟

اگر کمی در دنیای کسب و کار آنلاین فعالیت داشته باشید، حتما علاوه بر بازاریابی مصرفی (B2C)، عبارت بازاریابی صنعتی (B2B) هم به گوشتان خورده است. برای اینکه مطلب بیشتر جا بیفتد و با خیال راحت‌تری به بررسی بازاریابی مصرفی ادامه دهیم، در این قسمت این دو نوع بازاریابی را مقایسه می‌کنیم.

بازاریابی پارتیزانی یا چریکی

[ویرایش]

بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی (به انگلیسی: Guerilla Marketing) روشی نامنظم و نامتعارف در انجام فعالیت‌های تبلیغی بر مبنای یک بودجه بسیار کم است که نخستین بار توسط جی کنراد لوینسون مطرح گردید. در واقع بازاریابی چریکی یک نوع خاص از استراتژی های تبلیغاتی است که بر روی تاکتیک های بازاریابی غیر متعارف و متفاوت بطوریکه نسبت به سایر تبلیغات ارزان تر باشد و حداکثر نتایج را به ارمغان آورد تمرکز می کند. شاید برای شما هم سوال باشد که چرا بازاریابی پارتیزانی به گوریلا مارکتینگ(guerrilla marketing) معروف می باشد! در واقع واژه گوریلا که در فارسی، چریکی ترجمه می شود به معنی جنگجوی غیر نظامی است و مفهوم بازاریابی چریکی از جنگ چریکی که یک نوع جنگ نامنظم و مربوط به استراتژی های کوچک تاکتیکی می باشد، بطوریکه توسط شهروندان مسلح بکار گرفته می شود، الهام گرفته شده است. بسیاری از این تاکتیک ها عبارتند از کمین، خرابکاری، حملات و عناصری از تعجب! بطور مشابه، بازاریابی چریکی نیز همانند جنگ چریکی، از تاکتیک های یکسانی در صنعت بازاریابی استفاده می کند. در واقع بازاریابی چریکی بدنبال جذب مخاطب هدف از طریق انجام کارهایی که آنها را شگفت زده، متعجب، برانگیخته و ... کند، بطوریکه تعدا زیادی از افراد جامعه آن را ببینند یا در رابطه با آن بشنوند، میباشد. گفته می شود بازاریابی پارتیزانی در مقایسه با فرم های سنتی تبلیغات و بازاریابی به مراتب تاثیر بیشتری بر مخاطب هدف دارد.

چنین تبلیغاتی گاه به گونه‌ای مطرح می‌شود که مخاطب حتی از وجود آن بی اطلاع است و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی از انواع بازاریابی پنهان یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است. در واقع بازاریابی پارتیزانی نوعی بازاریابی نامنظم برای کسب حداکثر نتایج با بکارگیری حداقل منابع است، ابتکار و نوآوری، شکستن قوانین و جستجوی راهکارهای بدیل برای روش‌های بازاریابی سنتی است. بازاریابی چریکی که به گوریلا مارکتینگ نیز معروف می باشد، یک نوع خاص از استراتژی‌های تبلیغاتی است که بر روی تاکتیک‌های بازاریابی غیر‌متعارف و متفاوت بطوریکه نسبت به سایر تبلیغات کم هزینه‌تر باشد و حداکثر نتایج را نیز به ارمغان آورد تمرکز می‌کند.

بازاریابی پارتیزانی را جی کنراد لوینسون در سال ۱۹۸۴ در کتابی با عنوان بازاریابی پارتیزانی تشریح کرد که در آن کارآفرینان و کسب و کارهای کوچک را هدف خود قرار داد.

از آن پس لوینسون ۲۰ کتاب دیگر در این باره نوشت و در آن همچنان کسب و کارهای کوچکی را که دارای منابع و بودجه بسیار اندک نسبت به کسب و کارهای بزرگتر بودند، مورد توجه قرار داد و از مزیت تاکتیک‌های بازاریابی پارتیزانی برای اینگونه شرکت‌ها نوشت.

بازاریابی مویرگی

[ویرایش]

بازاریابی مویرگی برگرفته از وظیفه ی مویرگ ها در رساندن خون به سلول است و در این نوع بازاریابی توزیع مویرگی محصول تا آخرین فروشنده انجام می پذیرد.

بازاریابی دهان به دهان

[ویرایش]

بازاریابی دهان به دهان که معادل فارسی Word of Mouth Marketing است، تعریفی مهم در علم بازاریابی بوده و بسیاری از استراتژی‌های بازاریابی بر مبنای آن شکل می‌گیرد. بازاریابی دهان به دهان که برخی آن را به نام تبلیغ دهان به دهان (Word of Mouth Advertise) می‌شناسند، روشی برای پخش پیام، توسط گفتگو‌های مردم عادی است. در اصل در این مدل از بازاریابی، مصرف‌کنندگان میزان رضایت‌مندی خود را با سایر افراد به اشتراک می‌گذارند.

بازاریابی اینترنتی

[ویرایش]

به فرایند جذب و حفظ مشتری از طریق اینترنت گفته می‌شود.

بازاریابی تک به تک

[ویرایش]

بازاریابی یک به یک (گاهی به عنوان بازاریابی ۱:۱ بیان می‌شود) یک استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) مدیریت ارتباط با مشتری است که بر تعاملات شخصی با مشتریان تأکید دارد. تصور می‌شود شخصی سازی تعاملات موجب افزایش وفاداری مشتری و بازگشت بهتر به سرمایه‌گذاری در بازاریابی شده‌است.

بازاریابی شبکه‌ای

[ویرایش]

بازاریابی شبکه‌ای یا بازاریابی چندسطحی؛ نوعی استراتژی فروش است؛ که در آن کمپانی‌ محصولات و کالاهای خود را بدون تبلیغات و بدون واسطه (عمده فروش/خرده‌فروش) به فروش می‌رساند، و مشتری پس از خرید در صورت تمایل می‌تواند محصولات کمپانی را بازاریابی کند و سود بگیرد.

بازاریابی ویروسی

[ویرایش]

در این بازاریابی تولیدکننده خدمات یا کالاها؛ سازوکار ویروس در بدن جانداران (مجبور کردن سلول جاندار به تولید ویروس) را به اجرا می‌گذارد؛ و با تبلیغات و ترغیب مشتریان آنان را به این کار وا می‌دارد که بصورت ارتباط دهان به دهان (کلامی) یا حتی گفت‌وگوهای مجازی و اینترنتی برای کالای او تبلیغ کنند.