پرش به محتوا

راهنمای بازی تخته نرد/مقدمه

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

قدیمی ترین تخته نرد جهان

[ویرایش]

«سومریان» از قدیمی ترین اقوام جهان بوده‌اند که در نواحی جنوبی بین‌النهرین (عراق امروزی) زندگی می‌کردند و حدود ۵۰۰۰ سال قبل به کلی منقرض شده و از بین رفته‌اند. در سال ۱۹۲۰ «سر لئونارد وولی» باستان شناس انگلیسی کاوش‌ها و اکتشاف‌های خود را در شهر «اور» که به نوشته تورات، زادگاه «حضرت ابراهیم» بوده است، آغاز نمود.

در مقبره سلاطین این شهر کهن، پنج نوع آلت بازی که شبیه تخته نرد امروزی بود کشف کردند. این آلات و ادوات را از چوب ساخته بودند. روی آنها را با صدف، استخوان، لاجورد، و گل سرخ و رنگ پخته، منبت کاری کرده بودند و همچنین با گلهای ریز مزین شده بودند.

کمی بعد از اکتشافات «سر لئونارد وولی» باستان شناس دیگر، نوعی بازی مشابه آنها را در یکی از نواحی «بین‌النهرین» کشف کردند. این آلات و ادوات به زیبایی و ظرافت اکتشافهای قبلی نبود، اما در زیر آنها چند مهره و چند آلت شبیه تاس یافتند.

تمام مهره‌ها چهار گوش و سیاه رنگ با طراحی گرافیک زیبا بودند که بر روی هر یک از آن‌ها پنج نقطه سیاه با سنگ لاجورد نقش شده بود. مهره‌های دیگر از صدف‌های چهار گوش ساخته شده بود که بر روی آنها تصویر حیوانات نقش شده است. چنین به نظر می‌رسد که هر یک از بازیکنان می‌بایستی صاحب هفت مهره و شش تاس بوده باشد.

ظاهراً هزاران سال بعد، فراعنه مصر نوعی بازی اختراع کردند که شباهتی با تخته نرد داشت. آلات و ادوات این بازی مربوط به ۴۵۰۰ سال قبل بود که از مقبره «توتانخ آمون» -از فراعنه مصر- به دست آمده است. بر روی یکی از این ادوات بازی، نام ملکه «هاتشپوت» حک شده و دارای مهره‌هایی است که بر روی آنها شکل سر شیر را نقش کرده‌اند. زیرا شیر را در آن دوران، سمبل و مظهر قدرت شاهانه بود. بر روی دیوار بسیاری از مقبره‌های مصر، نقش هائی دیده می‌شود که بازی با این آلات را نشان می‌دهد؛ بنابراین، پیداست که این نوع بازی نه تنها در خانواده سلطنتی بلکه در بین عوام نیز مرسوم و معمول بوده است.

هرچند اختلافاتی بین بازی مصریان دوران کهن، با بازی تخته نرد امروزی ما به چشم می‌خورد، اما مصریان نوعی دستگاه مکانیکی برای ریختن تاس داشتند که ما از آن محروم هستیم. تاس‌ها را درون این دستگاه شبیه لیوان می‌گذاشتند و آنها را تکان می‌دادند و تاس‌ها به خودی خود بر روی صفحه یا صحنه بازی می‌ریخت.

مصری‌ها به هنگام بازی شرط بندی می‌کردند و برای آنکه از تقلب و تاس گرفتن جلوگیری کنند، این دستگاه را اختراع کرده بودند که این نشانه‌ای از تمدن پیشرفته آنان است. یونانی‌ها و رومی‌ها هم در قرون بعد از این دستگاه در بازی‌های خود استفاده کردند.[۱]

منابع

[ویرایش]
  1. https://7backgammon.ir/2018/07/10/قدیمی-ترین-تخته-نرد-جهان/