راهنمای لپ تاپ/تاچ‌پد

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
صفحه کلید تاچ‌پد باتری
راهنمای لپ تاپ


یک دستگاه توپک
یک لپ تاپ با تاچ پد سه قسمتی
یک لپ تاپ با تاچ پد یکپارچه

همان طور که میدانید، ماوس یا موشی ها جزء مهمترین ابزارهای ورودی رایانه‌های رومیزی بوده و تقریباً به هیچ عنوان قابل جدا شدن نیستند.

امّا سوالی به وجود می‌آید که آیا لپ تاپ‌ها هم جایی برای ماوس دارند!؟

در پاسخ به این پرسش باید تاریخچه ابزار مکان نما در لپ تاپ را به تصویر بکشیم.

هنگامی که رایانه‌های قابل حمل ساخته شدند، سازندگان به این فکر بودند که تمام ابزارهای ورودی کامپیوترهای رومیزی را به طوری فشرده در رایانه‌های قابل حمل جای دهند. این عقیده در ابتدا خیلی موفقیت آمیز نبود و خواه ناخواه قسمت‌هایی مانند ماوس باید جدا از لپ تاپ قرار می‌گرفت.

اولین ابزاری که سازندگان به جای ماوس آن را برای لپ تاپ مناسب دانستند، «توپَک» یا «تِرَک بال» بود. توپک برخلاف ماوس، ساکن بود و کلیدهای اصلی شامل راست کلیک، چپ کلیک و غلتک(Scroll wheel) را دارا بود؛ و به غیر از این‌ موارد، یک جسم توپی داشت که برای حرکت مکان نما بود. با این حال توپک‌ها ابزار موفق و کارآمدی نبودند و در همین حال بود که «تاچ پد» روی کار آمد. این وسیله یک ابزار لمسی است که به دلیل فضای اشغالی کمتر و امکان تعبیه در خود لپ تاپ، جایگزین توپک شد.

اغلب تاچ پد ها از سه قسمت تشکیل شده اند؛ که اوّلی قسمت برین و بالایی بوده که نسبت به باقی قسمت ها بزرگتر است و برای لمس و بالواقع حرکت مکان نما است، و قسمت دیگری که در زیر آن قرار دارد و خود به دو قسمت تقسیم میشود، که قسمت سمت راست به عنوان راست کلیک و قسمت سمت چپ به عنوان چپ کلیک کاربرد دارد. این قسمت‌ها در برخی تاچ پدها بیشتر است. این وسیله برای لپ تاپ مناسب است اما چند ایراد اساسی برای برخی افراد به آن وارد است.

مشکلات کشیدن و رها کردن[ویرایش]

برای افرادی که همیشه با ماوس کار کرده‌اند، عمل «کشیدن و رها کردن» یا «Drag & Drop» با تاچ پد و یا حتی کلیک کردن عادی نیز کمی مشکل است. همانطور که ذکر کردیم در تاچ پد دکمه سمت چپ، همان چپ کلیک و دکمه سمت راست همان راست کلیک است و تاچ همان کار اصلی حرکت ماوس را انجام می‌دهد (تاچ اصلی کار غلتک ماوس را انجام نمی‌دهد). با دوبار ضربه آرام روی تاچ اصلی نیز همان عمل چپ کلیک (برای 'موسِ چپ دست‌ها' راست کلیک) را انجام می‌دهد.

نکته: لازم است این را اضافه کنم که در برخی لپ تاپ‌ها مانند «مَک» یا «مک بوک‌ها»، تاچ پد به صورت کاملاً لمسی است و هیچ دکمه‌ای ندارد!

نامناسب بودن برای بازی[ویرایش]

اگر شما از دسته گیمرها هستید و بازی‌هایی که نیاز به ماوس دارند را انجام می‌دهید، لازم به ذکر است که تاچ پد جایگزین خیلی مناسبی نخواهد بود!

ظرافت[ویرایش]

تاچ پدها از ظرافت بالاتری نسبت به ماوس‌ها برخوردارند امّا در عوض تعمیر یا تعویض آن‌ها هزینه بردارتر و سخت تر از ماوس است. پس سعی کنید به آرامی از آن‌ها استفاده کنید.