پرش به محتوا

مقدمه‌ای بر سیستم‌های اطلاعاتی رایانه‌ای/برتری‌های تجارت الکترونیکی

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

تجارت الکترونیکی چیست؟

[ویرایش]

تجارت الکترونیکی اصطلاحی است که به انواع مختلف کسب و کار یا تراکنش تجاری که شامل ترابری اطلاعات از طریق اینترنت نیز می‌باشد اشاره می‌کند. در حال حاضر تجارت الکترونیکی بیشتر از طریق اینترنت انجام می‌شود اما قبل از اینکه اینترنت به وجود بیاید تجارت الکترونیکی از طریق واسط داده‌های الکترونیکی (EDI) انجام می‌شد.

مزایای تجارت الکترونیکی

[ویرایش]

مهمترین مزیت‌های تجارت الکترونیکی برای کسب‌و‌کارها این است که موجب کاهش هزینه‌ها، گسترش پایگاه مشتری، افزایش رضایتمندی مشتری و احتمالا بالا رفتن میزان فروش می‌شود.

معایب تجارت الکترونیکی

[ویرایش]

اگرچه تا اینجا مزایای بسیاری را برای تجارت الکترونیکی برشمردیم ولی این همه ماجرا نیست و تجارت الکترونیکی عیب‌های نیز دارد. یکی از ایرادات این است که گردانندگان وب‌گاه باید به صورت ۲۴ ساعته در همه روزهای هفته آن را باز نگاه دارند زیرا در هر آن یک جای جهان صبح می‌شود. از این رو باید پول برای نگهداری سرورها خرج شود و باید به برنامه‌نویسان پول داده شود تا وب‌گاه را در مکان نخست قرار دهند.

امنیت تجارت الکترونیکی

[ویرایش]

استفاده از تجارت الکترونیکی برای چیزهای مختلف از خرید خانگی تا بانکداری آنلاین چه برای مصرف کننده چه برای صاحبان کسب و کار بسیار آسان است اما باید توجه داشت که ممکن است ایراداتی نیز وجود داشته باشد. فریب و هک چیزهایی هستند که همه باید درباره آن مطلع باشند.

مدل‌های کسب و کار در تجارت الکترونیکی

[ویرایش]

چهار مدل کسب و کار در تجارت الکترونیکی وجود دارد: بنگاه به مصرف کننده (B2C)، بنگاه به بنگاه (B2B)، مصرف کننده به مصرف کننده (C2C)، بنگاه به دولت (B2G). هنگام کار کردن، خریدن یا فروختن بر اساس این مدل‌ها، باید بدانیم که این مدل‌ها دقیقا چه مواردی را در بر می‌گیرند. بیشتر وب‌گاه‌های تجارت الکترونیکی B2C هستند. کسب و کارهایی که چیزهایی را به مصرف‌کنندگان می‌فروشند B2C هستند. فروشگاه‌های آنلاین نمونه‌هایی از B2C هستند. B2B به کسب و کاری گفته می‌شود که اقدام به فروش محصولات به کسب و کارهای دیگر می‌کند. B2B فروشگاه‌های بزرگی هستند که به کسب و کارهای دیگر خدمات می‌دهند.

وب‌گاه‌های تجارت الکترونیکی

[ویرایش]

تجارت الکترونیک از اوایل سده نوزدهم به وجود آمد و به سرعت رشد کرد. تجارت الکترونیکی مزایای بسیاری نسبت به مغازه‌های بلوک و ملاتی سنتی دارد. مشتری‌ها با تجارت الکترونیکی می‌توانند به آسانی محصولات و خدماتی را که می‌خواهند جستجو کنند. خرده‌فروشان آنلاین یا خرده‌فروشان الکترونیک (e-tailer) بسیار راحت هستند از این نظر که در شبانه روز هفته هر ساعتی بخواهید می‌توانید خرید کنید.

وبگاه‌های تولید کنندگان و خرده‌فروشی آنلاین

[ویرایش]

وبگاه‌های تولید کنندگان و خرده‌فروشان آنلاین (Manufacturer and E-tailer) فقط شرکت‌هایی هستند که از طریق وبگاه به صورت مستقیم اقدام به فروش محصولات به مشتری‌ها می‌کنند. این‌ها فقط مغازه‌های آنلاین (برخط) هستند نه چیز دیگر. نمونه‌هایی از این وبگاه‌ها، آمازون (Amazon)، چارلوتروس و والمارت هستند.

وبگاه‌های ثبت‌نامی

[ویرایش]

وبگاه‌های ثبت‌نامی یا عضویتی (Subscription sites) محصولی هستند که مشتری با پرداخت دوره‌ای به صورت تدریجی محصول خود را از طریق اینترنت دریافت می‌کند. یک نمونه از این وبگاه‌ها نت‌فلیکس (Netflix) است.

وب‌گاه‌های کارگزاری

[ویرایش]

وب‌گاه‌های کارگزاری (Bookerage Site) فقط با یک تراکنش مشتری و فروشنده را به هم می‌رساند.