پرش به محتوا

مقدمه‌ای بر سیستم‌های اطلاعاتی رایانه‌ای/ورودی و خروجی

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

کیبوردها، دستگاه‌های اشاره و لمس

[ویرایش]

صفحه کلید یا کیبورد یکی از ابزارهای ورودی رایانه‌ها است که بسیار پرکاربرد می‌باشد. جای دکمه‌های روی صفحه‌کلیدها معمولا همه دارای یک ترتیب مشخص هستند. صفحه کلید را می‌توان به صورت با سیم (با کمک USB) یا بیسیم (بلوتوث) به رایانه متصل نمود. اگر چه اکثر صفحه کلیدها، دکمه‌ها (کلیدها) مشابهی دارند اما بعضی از آن ها دکمه‌های اضافه‌ای برای بازی یا قسمتی برای اعداد دارند.

به کمک دستگاه‌های اشاره‌گر (مثل ماوس) کاربر می‌تواند اشاره‌گر (کرسر) را در صفحه نمایشگر جا به جا کند. ماوس که رایج‌ترین دستگاه اشاره‌گر است معمولا با USB به رایانه متصل می‌شود و جای آن در کنار صفحه کلید است. در زیر ماوس‌های قدیمی یک کره غلتان تعبیه شده بود که ماوس بر روی آن حرکت می‌کرد اما امروزه ماوس‌های لیزری پدید آمده‌اند که به صورت بیسیم (معمولا با بلوتوث) به رایانه متصل می‌شوند.

قلم نوری یکی دیگر از دستگاه‌های ورودی رایانه است که برای طراحی، نوشتن یا ضربه زدن به صفحه نمایشگر استفاده می‌شود.

تاچ‌اسکرین (صفحه لمسی) به صفحه نمایش الکترونیکی گفته می‌شود که کاربر از طریق لمس کردن آن با برنامه‌ها تعامل برقرار می‌کند.

اسکنرها، داده‌خوان‌ها، دوربین‌های دیجیتال

[ویرایش]

اسکنرها

[ویرایش]

اسکنر (پویشگر) وسیله‌ای است که از تصاویر به صورت دیجیتال کپی می‌گیرد. پس از اینکه اسکنر تصویر را ثبت کرد، داده‌ها به رایانه منتقل می‌شود. افراد از اسکنر برای ذخیره کردن تصاویر دستی خودشان استفاده می‌‎کنند، در کسب و کار، آموزشگاه، الخ نیز برای اسکن کردن سندها ممکن است از این وسیله استفاده شود. دو نوع رایج پویشگر، انواع مسطح و قابل حمل هستند. نوع مسطح نوعی از اسکنر است که رواج بیشتری دارد و نوع قابل حمل آن برای اهداف سفری استفاده می‌شود.

داده‌خوان‌ها

[ویرایش]

داده‌خوان‌ها برای خواندن کدهای روی محصولات محتلف به کار می‌روند. داده‌خوان‌ها را می‌توان «اسکنر قیمت» نامید. نوع رایج داده‌خوان ابزارهای دستی هستند که بارکدهای روی محصولات را می‌خوانند.

کدهای QR و برچسب‌های RFID

[ویرایش]

کد QR که به کدهای پاسخ سریع نیز معروف هستند الگویی از بارکدها هستند که توسط یک ابزار تصویربرداری قابل خواندن هستند.

کد RFID که به کد جهانی محصول نیز معروف هستند به جای بارکد از برچسب‌های فرکانس رادیویی استفاده می‌کند.

دوربین‌های دیجیتال

[ویرایش]

وقتی با دوربین دیجیتال عکس می‌گیرید عکسها در یک مموری کارت ذخیره می‌شوند.

داده‌خوان‌های بیومتریک

[ویرایش]

بیومتری به خصوصیات قابل‌اندازه‌گیری زیست‌شناختی گفته می‌شود که برای شناسایی افراد می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. روز به روز رواج شناسایی بیومتریک بیشتر می‌شود افراد را می‌توان توسط رایانه از روی چشم یا اثر انگشت‌شان، یا از روس ثدا یا چهره، یا از روی بوی بدن یا شکل گوش شناسایی کرد.

ورودی و خروجی صوتی

[ویرایش]

خروجی صدا همان چیزی است که صدا را بیرون می‌دهد. صداهایی که هنگام کار با رایانه می‌شنوید که می‌تواند صدای طبیعت، موسیقی یا صدای انسان یا صداهای دیگر باشد. رایج‌ترین خروجی صوتی، بلندگوها هستند.

دستگاه‌های نمایشگر

[ویرایش]

ویژگی‌های دستگاه نمایشگر

[ویرایش]

دستگاه‌های نمایشگر، ویژگی‌های مختلفی دارند از جمله رنگ صفحه نمایشگر، سبک مانیتور، توانایی‌های ویدئویی، الخ. اکثر مانیتورها امروزه رنگی هستند با این حال بعضی از مانیتورها هم طرح تک‌رنگ هستند. کتابخوان Nook یکی از این دستگاه‌هاست. سبک مانیتورها نیز با هم فرق می‌کند بعضی از مانیتورها لامپ تصویر کاتدی (CRT) دارند و به همین دلیل حجم بیشتری را اشغال می‌کنند. امروزه بیشتر مانیتورها فلت (تخت) هستند. درون این مانیتورهااز واکنش یک گاز یا ماده شیمیایی برای ایجاد تصویر استفاده شده است، به همین دلیل نسبت به مانیتورهای CRT سبک‌تر هستند و فضای کمتری را اشغال می‌کنند.

پروژکتور

[ویرایش]

تصور کنید می‌خواهید یک کلیپ را که در رایانه دارید به دوستان‌تان که در یک اتاق جمع شده‌اند نشان بدهید. ممکن است تعداد دوستان‌تان زیاد باشد و هر چقدر هم نزدیک شوند نتوانند کلیپ را ببینند، در اینجا یک پروژکتور می‌تواند مشکل شما را حل کند. با کمک پروژکتور، چیزی را که در صفحه نمایش رایانه‌تان وجود دارد می‌توانید روی دیوار یا صفحه پروژکتور ببینید. در کلاس درس هم می‌توان از این روش استفاده کرد و تصویر را روی یک صفحه پروژکتور انداخت.

صفحه نمایش تخت

[ویرایش]

مانیتورهای تخت به مرور زمان رایج شده‌اند و این به دلیل طراحی باریک و دسترسی آسان بوده است.

کابل‌ها و سوکت‌های ویدئویی

[ویرایش]

واحد پردازش گرافیک (GPU) نام تراشه‌ای درون مانیتور است که مربوط به تولید تصویر است.

دستگاه‌های واقعیت مجازی

[ویرایش]

واقعیت مجازی و واقعیت مجازی افزوده یکی از جدیدترین پیشرفت‌ها است.

چاپگرها

[ویرایش]
چاپگر سه بعدی

چاپگر بر دو نوع است: تماسی و غیرتماسی. چاپگرهای قدیمی که کاغذ را با جوهر تماس می‌دادند به چاپگرهای ماتریسی (نقطه‌ای) معروف هستند. چاپگرهای غیرتماسی که امروز استفاده می‌شوند دو نوع رایج دارند: لیزری و جوهرافشان. رزولوشن تصویر را بر اساس dpi (نقطه در اینچ) می‌سنجند. برای چاپگرهای ماتریسی رزلوشن تصویر ۶۰ تا ۹۰ dpi بود. برای چاپگر جوهرافشان ۳۰۰ تا ۷۲۰ و برای چاپگر لیزری ۶۰۰ تا dpi ۲۴۰۰ است.