پرش به محتوا

گزارش کار تعیین پ هاش سود

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

تعیین pH سود

مقدمه و تئوری

[ویرایش]

تیتراسیون

[ویرایش]

تیتر کردن از روشهای تجزیه حجمی است. در تجزیه حجمی ابتدا جسم را حل کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان محلول استاندارد نامیده می‌شود، می‌سنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد بهطور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه می‌شود

افزایش محلول استاندارد، آنقدر ادامه می‌یابد تا مقدار آن از نظر اکیوالان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکیوالان نقطه‌ای است که در آن، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را نقطه پایان عمل از نظر تئوری یا نقطه هم‌ارزی نیز می‌گویند.

پ هاش و نحوه اندازه‌گیری آن

[ویرایش]

PH از لغت Hydrogene Power گرفته شده، به معنی قدرت یونی هیدروژن می‌باشد و بیان کنندهٔ میزان اسیدی یا بازی (قلیایی) بودن آب است. PH طبیعی آب آشامیدنی حدود ۷٫۰ می‌باشد و این در حالی است که بیش تر ماهیان آب شیرین در محدوده PH = ۵٫۵ – ۷٫۵ قادر به زندگی می‌باشند، اما خانواده‌ای از سیچلایدها (سیچلایدهای آفریقایی) در PH= ۸ قابل به نگهداری هستند.

اما به جز PH، دانستن میزان آمونیاک، نیتریت و نیترات در آب ضروری می‌باشد.

شرایط آب ایده‌آل

[ویرایش]

آمونیاک (0 ppm)، نیتریت (0 ppm)، نیترات20 ppm ()، PH = ۶–۸٫۵ بسته به نوع ماهی، GH = ۵–۱۰ بسته به نوع ماهی اما اصلاً تنظیم نبودن PH آب چه پیامدهایی دارد؟

در صورتی که آب از حد مورد نیاز ماهی، اسیدی تر باشد، علاوه بر آسیب رسیدن به دستگاه تنفس و چشم‌های ماهی‌ها، امکان مرگ زودرس آنها را فراهم می‌کند. در ضمن ماهی در محیط‌های خیلی اسیدی یا قلیایی تولید مثل نمی‌کند.

نحوهٔ اندازه‌گیری PH آب

[ویرایش]

برای محاسبه (PH) می‌توان از بسته (کیت )های تنظیم خصوصیات فیزیکو شیمیایی آب استفاده کرد.

۱- معرفهای کاغذی:

کاغذ تورنسل: به صورت نوار کاغذی باریکی به فروش می‌رسد که با فرو بردن این کاغذ در آب، در صورت قلیایی بودن آب (PH بیش تر از ۷) به رنگ آبی در آمده و در صورت اسیدی بودن آن (PH کمتر از ۷) به رنگ قرمز در می‌آید.

2- PH متر دیجیتالی: کار با آن بسیار ساده بوده به طوری که پس از قرار گرفتن در آب، میزان دقیق PH در صفحهٔ نمایشگر به نمایش در می‌آید.

لوازم مورد نیاز: بورت – بشر – استوانه مدرج – بالن ژوژه

روش کار

[ویرایش]

۰٫۴ گرم NaoH وزن می‌کنیم.

داخل بالن ژوژه مقداری آب مقطر و NaoH که وزن کردیم می‌ریزیم.

حل می‌کنیم.

وقتی کاملاً حل شد آن را با آب مقطر به حجم می‌رسانیم.

۳ قطره شناساگر متیل اورانژ به محلول اضافه می‌کنیم.

بعد محلول مجهول را در بشر و محلول معلوم را در بورت می‌ریزیم.

حجم اولیه را یادداشت می‌کنیم.

سپس قطره قطره به محلول مجهول، محلول معلوم را اضافه می‌کنیم.

تا وقتی که رنگ بی‌رنگ محلول مجهول، زرد شود.

حال حجم جدید را یادداشت می‌کنیم.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

مرجع گزارش کار شیمی

منابع

[ویرایش]