آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان/آثار اجتماعی و روانی پیامک‌ها

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
آثار منفی فناوری اطلاعات بر روی سلامت روانی کارکنان و تصمیم گیری‌های آنها آثار اجتماعی و روانی پیامک‌ها اتصال مدارس به شبکه اینترنت: تاثیرات اجتماعی و فرصت‌های تحصیلی
آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان


افزایش روزافزون استفاده از پیام‌رسانی متنی، سؤالاتی را در مورد تاثیرات روانی و اجتماعی این رسانه‌ی جدید، ایجاد کرده است. نویسنده جهت بررسی این تاثیرات، پرسشنامه‌ای برخط طراحی کرده است.

دو دسته از کاربران تلفن‌های همراه در این تحقیق مورد توجه قرارگرفته اند. دسته‌ی اول کسانی که به منظور مکالمه از تلفن همراه استفاده می کنند که در این نوشتار ما آنها را «مکالمه‌گر» می‌نامیم و دسته‌ی دیگر که آنرا جهت پیام‌رسانی بکار می‌برند که در اینجا آنها را «پیامکی» خطاب می‌کنیم. ۹۸۲ نفر پاسخگر، پرسشنامه‌ی مذکور را تکمیل کرده‌اند.


مقدمه[ویرایش]

این نوشتار به تاثیرات روانی و اجتماعی پیام‌رسانی متنی با استفاده از تلفن همراه یا همان پیامک (اس ام اس) می‌پردازد.

تخمین زده شده است که٪۷۲٫۱ مردم اروپای غربی دارای یک دستگاه تلفن همراه هستند و تنها در انگلستان، ماهانه بیش از یک میلیارد پیامک با حداقل ۱۶۰ کاراکتر رد و بدل می‌شود. علت این است که پیامک یک روش ارتباطی نوین، سریع و مستقل از مکان است.

در این مقاله ما به ارائه‌ی یافته های یک مطالعه‌ی ۴ ساله در زمینه‌ی آثار اجتماعی و روانی پیامک خواهیم پرداخت.

روش کار[ویرایش]

یک پرسشنامه‌ی آنلاین چند صفحه‌ای شامل سؤالات چند گزینه‌ای، جای خالی و سؤالاتی که پاسخ عددی داشتند، جهت جمع آوری اطلاعاتی راجع به کاربردهای تلفن همراه طراحی گردید. (این پرسشنامه در اینجا قابل مشاهده است.)

پرسشنامه‌ی نهایی مشتمل بر ۱۰۴ سؤال در زمینه هایی مانند مالکیت و کاربردهای تلفن همراه، آداب استفاده از آن، مزایای مکالمه/پیام‌رسانی، مخاطبان دفترچه تلفن، استفاده از زبان‌های مختلف در پیام‌رسانی و کاربرد پیام‌رسانی در حفظ و توسعه‌ی روابط بود.

نتایج[ویرایش]

تعداد ۱۰۷۳ نفر از پاسخ دهندگان، به حداقل یکی از سؤال‌ها جواب داده‌اند. تعداد کسانی که به صورت کامل پرسشنامه را تکمیل کرده‌اند، ۹۸۲ نفر بوده است. ۳۹۵ نفر از آنها زن و ۶۷۶ نفر مابقی مرد بوده اند. ٪۷۶٫۷ از آنها بریتانیایی، ٪۷٫۴ آمریکایی و ٪۲۲٫۴ مابقی از سایر کشورها بوده‌اند.


دو دسته از افراد (مکالمه‌گرها و پیامکی‌ها) به چه شکل از تلفن همراه استفاده می‌کنند؟

تفاوت بین این دو گروه از لحاظ نظری بسیار جالب است. اولین نکته‌ی قابل توجه مربوط به خصوصیات فردی آنهاست. پیامکی‌ها افرادی گوشه‌گیرتر و مضطرب‌تر نسبت به مکالمه‌گرها هستند.

نکته‌ی دیگر اینکه پیامکی‌ها گزارش داده‌اند که قبض تلفن آنها نسبت به مکالمه‌گرها شامل هزینه‌های کمتری می‌باشد. تعداد پیامک‌های ارسالی آنان بیش از دو برابر و هزینه‌ی مکالماتشان کمتر از نصف مکالمه‌گرها می‌باشد.

مشکلات زیادی بر سر راه افرادی که تمایل دارند به‌جای مکالمه‌ی تلفنی از پیامک برای برقراری ارتباط استفاده کنند، وجود دارد.

  • برای نوشتن و یا ویرایش پیام‌ها زمان زیادی صرف می‌شود.
  • معمولا افراد حساسیت زیادی در انتخاب کلمات در پیام‌ها دارند تا منظور خویش را به صورت واضح بیان کنند. (مترجم)
  • در درازمدت این حساسیت‌ها ممکن است منجر به بیماری وسواس فکری شوند. (مترجم)
  • دائما باید عدم تجاوز اندازه‌ی متن از حد معینی را بررسی کنند.
  • باید پیام‌های متعددی که بر روی حافظه‌ی تلفن انباشته شده‌اند را مدیریت نمایند.


اما انگیزه‌ی این دو گروه از این شکل از استفاده از تلفن همراه چیست؟

پیامکی‌ها اعتقاد دارند که رابطه‌ای که آنها ازطریق پیام‌رسانی برقرار می‌کنند، بسیار عمیق‌تر است. از نظر وسعت (عرض) روابط، تفاوت چندانی بین این دو دسته مشاهده نمی‌شود. نکته‌ی جالب اینجاست که هر دوسته از افراد ترجیح می‌دهند برای ابراز خود، به شکل رو در رو با دیگران ارتباط داشته باشند. مکالمه‌گرها تمایل بیشتری دارند که ارتباط صوتی برقرار کنند. پیامکی‌ها معتقدند که خانواده‌شان با خواندن پیامک‌های آنان، ذوق زده می‌شوند.

تفاوت چندانی در اندازه‌ی دفترچه تلفن یا تعداد مخاطبان پیامکی این دو گروه دیده نمی‌شود.

بحث و نتیجه گیری[ویرایش]

به صورت خلاصه، تفاوت مکالمه‌گر‌ها و پیامکی‌ها عبارت است از:

  1. نحوه‌ی استفاده‌ی آنها از تلفن همراه؛
  2. انگیزه‌های اساسی آنها؛
  3. جنبه‌های کلیدی شخصیت آنها.

پیامکی‌ها زمان و دقت زیادی را صرف ایجاد پیامک می‌کنند. همچنین آنها معتقدند در برابر مکالمه‌ی تلفنی، استفاده از پیامک تاثیر بیشتری در عمیق‌تر ساختن روابط دارد.

استفاده از پیامک احساس دائمی و قوی‌تر بودن ارتباط را به مخاطب می‌دهد. پیامک ممکن است در هر زمان و مکانی دریافت شود. دریافت کننده می‌تواند مخفیانه یا آشکارا به آن پاسخ دهد. حتی در خلال ارسال و دریافت پیام‌ها، کارهای دیگری را انجام دهد. کسانی که زمان زیادی صرف استفاده از سامانه‌ی پیام کوتاه می‌کنند، احساس می‌کنند که ارتباط بهتری با دوستان و خانواده‌ی خود دارند و به خوبی از جانب آنان پشتیبانی می‌شوند. چون آنها احساس می‌کنند که روابطشان دائمی و پایدارتر است. پیام‌رسانی به چنین افرادی کمک می‌کند که به آسانی «خود واقعی» شان را به دیگران ارائه دهند.

منابع[ویرایش]

پیوند به اصل مقاله: دریافت منبع