آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان/تاثیر فناوری اطلاعات بر جامعه
تاثیر فناوری اطلاعات بر جامعه | تاثیر فناوری اطلاعات بر جامعه | تاثیر فرهنگی بر استفاده مصرف کنندگان از شبکه اجتماعی و اثر آن بر انگیزه خرید آنلاین |
آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان |
چکیده
[ویرایش]در دهههای اخیر، انقلابی در حوزه ارتباطات و کامپیوتر ایجاد شده است و این نشانهای است که پیشرفت فناوری و استفاده از فناوری اطلاعات با سرعت زیاد ادامه خواهد یافت. همراهی و پشتیبانی از فن آوریهای اطلاعاتی جدید و افزایش قابل توجه در قدرت انجام محاسبات و کاهش هزینه ارتباطات، هر دو این تکنیکها، به عنوان نتایج سبقت در قرن حاضر میباشند. امروزه، نوآوری در فناوری اطلاعات اثرات گستردهای در حوزههای متعددی از جامعه و سیاست گذاری در مورد مسائل مربوط به اقتصاد، بهرهوری از حقوق مالکیت معنوی، حفاظت از حریم خصوصی و توانایی دسترسی به اطلاعات را به همراه دارد. این پیشرفتها فرصتهای قابل توجهی را بوجود میآورند اما در مقابل چالشها و اثرات جدی را نیز به دنبال خواهند داشت.
این مقاله به آثار فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیک بر روی زندگی شخصی افراد، جامعه، آموزش و پرورش، مدلهای کسب و کار و محیطهای کاری پرداخته است.
مدل کسب و کار، تجارت و ساختار بازار
[ویرایش]کاهش اهمیت مسافت، یکی از مواردی است که فناوری اطلاعات از طریق آن حوزه کسب و کار را تحت تأثیر قرار داده است. در بسیاری از صنایع، توزیع جغرافیایی کار به طور قابل توجهی در حال تغییر است. برای مثال، برخی از شرکتهای تولید نرمافزار دریافتهاند که آنها میتوانند از طریق ارسال پروژههای خود به کشورهایی مانند هند که دستمزدهای بسیار پایینتری دارند، بر بازار کوچک مهندسین نرمافزار محلی غلبه کنند. به علاوه، در چنین حالتی میتوانند از مزایای تفاوت زمان استفاده کنند، به طوری که بر روی پروژههای حیاتی میتوان تقریباً در سراسر ساعات کار کرد. شرکتها میتوانند تولیدات خود را برون سپاری کنند و به کشورهای دیگر بسپارند و با تکیه بر ارتباطات از راه دور به حفظ بازاریابی بپردازند. گروههای تحقیق و توسعه و تیمهای توزیع در تماس نزدیک با گروههای تولیدی قرار میگیرند؛ بنابراین، فن آوری میتواند تقسیم کار بهتری در میان کشورهایی که به نوبه خود تحت تأثیر قرار میگیرند ارائه دهد و تقاضای نسبی برای مهارتهای مختلف در هر کشور را امکانپذیر مینماید. فن آوری به شما این امکان را میدهد که انواع مختلف کار و اشتغال را از یکدیگر جدا کنید.
همچنین امکان داوری و نظارت کردن نیزفراهم میشود، شرکت به طور فزایندهای میتواند انتخاب کند که اختیارات مالیاتی و مقررات دیگر اعمال شود. کامپیوتر و فن آوریهای ارتباطی همچنین بازار بیشتری را نیز مانند اشکال تولید و توزیع ترویج میکنند. زیرساختهای محاسباتی و فناوریهای ارتباطی، دسترسی ۲۴ساعته و کم هزینه تقریباً به هر نوع از قیمت و اطلاعات محصول مورد نظر توسط خریداران ممکن میسازند، و موانع اطلاعاتی مربوط به عملیات بازار کار را کاهش میدهد. این زیرساختها نیز ممکن است به معنی تأثیر گذاری بر روی زمان واقعی معاملات و ارائه واسطههایی به عنوان فروشنده و خریدار سهام کارگزاران، کارمندان و یا آژانسهای مسافرتی که عملکرد آنها ارائه لینک اطلاعات ضروری بین خریداران و فروشندگان برکنار شده، باشند. برداشتن واسطهها باعث کاهش هزینه در زنجیره ارزش تولید و توزیع میشود. پرداختها را میتوان به روشهای جدید انجام داد. نتیجه عدم واسطه گری در طول کانال توزیع با کاهش هزینههای مصرف کننده نهایی، قیمتهای پایینتر و حاشیه سود بالاتر است. تأثیر تکنولوژی اطلاعات بر ساختار هزینههای شرکتها میتواند به عنوان مثال از بهترین راه حل در تجارت الکترونیکی نشان داده شود. حوزههای کلیدی کاهش هزینه در هنگام فروش از طریق تجارت الکترونیکی در یک فروشگاه سنتی شامل استقرار فیزیکی و نظم دادن، اجرایی نمودن پشتیبانی از مشتری، داشتن نیروی انسانی برای حمل و توزیع میباشد. اگر چه راهاندازی و نگهداری وب سایت تجارت الکترونیک ممکن است گران باشد اما هزینه این کار قطعاً ارزانتر از حفظ چنین تجارتی در حالت فیزیکی آن میباشد، زیرا چنین بازاری میتواند توسط میلیونها نفر در سراسر جهان قابل دسترسی باشد و با هزینههای محدود آن را تغییر داد تا به مقیاسی که بتواند پاسخگوی همه تقاضاها باشد. با استفاده از اینترنت، تجارت الکترونیک به سرعت در حال حرکت به سمت بازار آزاد جهانی است که به سرعت در حال گسترش و تعداد روزافزون از شرکت کنندگان میباشد. ماهیت جهانی و آزاد تجارت الکترونیک است که به احتمال زیاد به افزایش اندازه بازار و تغییر ساختار بازار و یا هر دو میانجامد.
محصولات دیجیتالی میتوانند از مرزهای جغرافیایی و سیاسی عبور کنند و در زمان مناسب به مصرف کننده برسند و مصرف کنندگان میتواند در ۲۴ ساعت شبانه روز و هفت روز در هفته خرید داشته باشند، در این حالت شرکتها، فروشگاه به طور فزایندهای با رقابتهای بینالمللی اینترنتی مواجه میشوند.
تحصیلات
[ویرایش]پیشرفت فناوری اطلاعات در حوزه آموزش بجای حذف کلاس درس سنتی، بعنوان مکمل آموزشی تاثیر گذار میباشد. در واقع استاد در ترکیبی از نقشها بصورت موثر تر عمل میکند. با این حال برای اکثر دانش آموزان حضور یک استاد همچنان بسیار موثرتر از همتا یا کمک مدرس کامپیوتری میباشد و کمک مدرس کامپیوتری در تسهیل نتایج مثبت آموزشی چندان موثر نمیباشد. بیشترین پتانسیل برای فن آوری اطلاعات جدید در بهبود بهرهوری از زمان سپری شده در جانب کلاس درس، نهفته است. اگر چه آموزش از راه دور از زمانهای قبل وجود داشته است اما بوسیله اینترنت گسترش زیادی در پوشش و ارائه بهتر آموزش از راه دور ممکن شده است. پست الکترونیکی بسیار ساده ارتباط بین دانشجویان و استادان و همچنین در میان دانش آموزانی که ممکن است درگیر در پروژههای گروهی هستند را برقرار میسازد. محتوا و متن درسی با صدا و تصویر همراه شده و دانش آموزان میتوانند تعامل بیشتری را داشته باشند. همچنین کسانی که زمانی برای شرکت در کلاسهای سنتی ندارند مثلا به دلیل اشتغال و یا دروی دانشگاه مورد نظرشان جهت تحصیل نمیتوانند در کلاس درس به شیوه سنتی شرکت کنند با استفاده از تکنولوژی و فن آوری اطلاعات در آموزش به همراه اینترنت در هر جا و هر زمان که مایلند تحصیل از راه دور را تجربه کنند. به علت سهولت دسترسی به اینترنت و راحتی استفاده از آن برای آموزش از راه دور برای همه متقاضیان چنین برنامههایی، احتمالا منجر به رشد این بخش از تجارت الکترونیک میشود.
زندگی خصوصی و جامعه
[ویرایش]افزایش ارائه فرم دیجیتالی مفاهیم منجر به توزیع آسانتر و ارزانتر اطلاعات شده است. از یک طرف، محتوا میتواند با هزینه کمتری توزیع شود و از سوی دیگر توزیع محتوا خارج از کانالهایی که به حقوق مالکیت معنوی احترام میگذارند، انگیزه سازندگان و توزیع کنندگان را برای ساخت و تولید کاهش میدهد. فناوری اطلاعات در حوزه مالکیت معنوی سوالهای زیادی را مطرح کرده است و ابزارها و قوانین برای حل این مشکلات توسعه یافتهاند.
افزایش سریع قدرت محاسبات و ارتباطات، نگرانی قابل توجهی درباره حریم خصوصی در هر دو بخش دولتی و خصوصی ایجاد کرده است. کاهش هزینه ذخیره داده و پردازش اطلاعات، امکان جمعآوری سوابق و مشخصات شهرواندان را برای دولتهای الکترونیکی و شرکتهای خصوصی داده کاوی ایجاد کرده است. در حال حاضر کسی درباره اینکه دادههای مربوط به اشخاص چگونه استفاده میشود و یا چگونه به اشتراک گذاشته میشود یا اینکه چگونه ممکن است در معرض سوء استفاده قرار بگیرد، چیزی نمیداند. این نگرانیها، اعتماد مصرف کنندگان را به سازمانهای آنلاین و ارتباطات کاهش میدهد و بنابراین از توسعه تجارت الکترونیکی جلوگیری مینماید. از دیدگاه فناوری برای حفظ حریم خصوصی ممکن است از رمزنگاری استفاده شود. تصور عمومی این است که مردم امروزه از افزونگی (سربار) اطلاعات رنج میبرند. مقدار زیادی از اطلاعات موجود بر روی اینترنت ناقص و حتی نادرست است. مردم ساعتهای زیادی از وقت خود را صرف کسب اطلاعات نامرتبط به آنها میکنند فقط به دلیل اینکه این اطلاعات در دسترس هستند و آنها فکر میکنند که باید در مورد آنها بدانند. بنابراین باید چگونگی اختصاص اعتبار توسط مردم به اطلاعاتی که جمعآوری کردهاند را به منظور ابداع و توسعه سیستمهای اعتبار سنجی جدید برای کمک به مدیریت اطلاعات بیش از حد توسط مصرف کنندگان مورد مطالعه قرار دهیم.
پیشرفت فناوری ناگزیر باعث ایجاد وابستگی به فناوری شده است. در واقع ایجاد زیر ساختهای اساسی منجر به وابستگی به آن زیرساختها میشود. همانطور که جهان امروز قطعا وابسته به حمل و نقل، تلفن و دیگر زیرساختها میباشد، به زیرساختهای در حال ظهور اطلاعات نیز وابسته خواهد شد. وابستگی به فناوری میتواند ریسکهایی را به ارمغان بیاورد. بنابراین آنچه باید در نظر گرفته شود، مواجهه با وابستگی به فناوری با تشخیص جایگزینی قابل اجرا و در دسترس میباشد.
نتیجهگیری
[ویرایش]انقلاب محاسباتی و ارتباطات تاثیرات اقتصادی و اجتماعی زیادی بر روی جوامع مدرن داشته است و به همین دلیل نیاز به تحقیقات جدی علوم اجتماعی به منظور مدیریت ریسکها و خطرات آن وجود دارد. چنین کاری برای هر دو، سیاست اجتماعی و طراحی فن آوری ارزشمند خواهد بود. تصمیم گیری در این مورد باید با دقت انجام شود. تصمیماتی که در حال حاضر گرفته میشود گران تمام خواهد شد و یا در آینده مشکل تغییر دادن آنها را خواهیم داشت. پس بهتر است با دیدی کامل نسبت به مزایا و معایب استفاده از فن آوری در جنبههای مختلف زندگی به سمت آن قدم برداریم.
نام انگلیسی مقاله
[ویرایش]Impacts of Information Technology On Society in the new Century
نام فارسی مقاله
[ویرایش]تاثیرات فناوری اطلاعات بر روی جامعه در قرن جدید
منبع مورد استفاده برای این مطلب:دریافت مقاله اصلی