آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان/نقشها و اثرات فناوری اطلاعات روی معیارهای جدید اجتماعی یک جامعه دیجیتال
اثرات مثبت سرگرمیهای فناوری اطلاعات | نقشها و اثرات فناوری اطلاعات روی معیارهای جدید اجتماعی یک جامعه دیجیتال | تأثیر فناوری اطلاعات در مورد کار و مدیریت منابع انسانی |
آثار فرهنگی اجتماعی و روانی فناوری اطلاعات روی انسان |
موضوع: نقشها و اثرات فناوری اطلاعات روی معیارهای جدید
۱- انقلاب اینترنت و تمدن دیجیتال انقلاب اینترنت و تمدن دیجیتال، اصطلاحاتی که بیانگرتغییرات چشمگیر در نظامهای اقتصادی و ساختارهای اجتماعی که بوسیله فناوی اطلاعات و ارتباطات میسر شده است. که قاطعانه اینترنت عامل اصلی آن است. که به وضوع فناوری اطلاعات را میتوان عامل محرک اصلی در رشد اقتصاد و عامل تاثیر گذار در تغییرات اجتماعی است که منجر به شکل گیری آینده دیجیتال اجتماع شده است. در قرن ۲۱ یعنی عصر فناوری اطلاعات، ما تجربه تغییر رویکردهای چشمگیری در جامعه اطلاعاتی مبتنی بر دانش و متعاقب آن شاهد تاثیر فناوری اطلاعات و ظهور هنجارهای جدید اجتماعی و ارزشهای اخلاقی و گرایشهای فرهنگی در جامعه هستیم.
دیدگاه فردی در مقابل دیدگاه عمومی
به عنوان مثال، مردم با ایجاد وب سایتهای شخصی و وبلاگ برای به اشتراک گذاری خاطراتشان با دیگان و بیان عقایدشان در جامعه میباشد. یک شایعه و یا نقطه نظر شخصی در اینترنت میتواند به یک مسئله بزرگ اجتماعی تبدیل شود و باعث جلب توجه افراد زیادی شود. برای مثال انفجار ارتباطات سیار و تاثیر ویدئو کلیپها در یوتیوب در انتخابات اخیر ایالات متحده و کمپین ارتباطات سیار در کره جنوبی و انتخابات ریاست جمهوری از دلایل این مطلب است. افکار ساده فرد و یا صدای وی ممکن است به آسانی نادیده گرفته شود، بدلیل به اشتراک گذاری عقاید و نظرات شهروندان عادی و ارسال آنها به صورت آنلاین میباشد. سپس فرم جوامع آنلاین و مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و در نتیجه تحت تاثیر قرار گرفتن فعالیتهای دولتها و احزاب سیاسی میباشد. اینترنت به مردم میگوید که دولتها چه میکند. مصرف کنندها نه تنها به انجام خرید آنلاین و همچنین ارسال شکایات خود در اینترنت عمل میکنند که به شدت به افزایش قدرت مصرف کننده منجر میشود.
۲- پدیدههای مهم پیشرو در حوزه اجتماعی که بوسیله فناوری اطلاعات ایجاد میشوند.
تحت این شرایط، درک تاثیر و عواقب تغییرات اجتماعی و فرهنگی در جامعه آینده بدرستی قابل پیش بینی است. برای تشریح ویژگیهای آن سه مثال زیر را بررسی میکنیم.
۲-۱ اصل امنیت آنلاین و محافظت از حریم خصوصی و حقوق بشر
در مرحله اول زمانی که گمنامی در فضای مجازی مطرح میشود. اختلافات و منازعات بین اصل امنیت، حفاظت از حریم خصوصی و حقوق بشر بالقوه خواهند بود. اعمال عمدی و مخرب شایع در فضای مجازی باعث شده که دولتها به بدنبال محدود کردن گمنامی به منظور حفاظت از حقوق بشر عموم مردم و حفاظت از حریم خصوصی بیافتد. در مقابل، گروههای مدنی استدلال میکنند که اینکار نقض حقوق بشر و حریم خصوصی افراد است.
۲-۲ مسئله اعتماد
ثانیا اعتماد در پدیده فضای مجازی به عنوان یک مسئله مهم است، زمانیکه ارتباطات شبکه مار ا به سطح بی سابقهای از راحتی در محل کارو خانه قادر میسازد. برای مثال خرید آنلاین و و معاملات الکترونیکی که کیفیت زندگی را در جهت مثبت تحت تاثیر قرار داده است. اما با به اشتراک گذاری حجم عظیمی از اطلاعات که در اینترنت قرار دادهاند، مردم را در دریایی از اطلاعات غرق کرده است. در نتیجه، برخی از اوقات مردم بین اطلاعات صحیحی و امنیت شبکه یکی را باید انتخاب کنند. بنابراین موضوع اعتماد به اطلاعات، معاملات تجاری آنلاین و نهایتا روابط انسانی از موضوعات داغ هستند . علاوه برا ین تحولات فناوری، مانند RFID و یا شبکههای حسگر، مار را قادر به لذت بردن از ارتباطات در همه جا با دیگران میکند. اما بدون درک مشترک از این توسعه به یکی دیگر از تضادها در مسئله اعتماد حریم خصوصی منجر میشود.
۲-۳ - فعالیتهای اجتماعی و سرمایههای اجتماعی
سرمایه اجتماعی همراه با انفجار جوامع آنلاین روی داده است. توسعه جامعه در جوامع دیجیتالی آینده با ایجاد رابطه نزدیک با دیگران و احیای روابط مشترک، که به اتصال مردم بستگی دارد. به همین دلیل شبکههای انسانی و در نتیجه سرمایههای اقتصادی با کمک اینترنت در حال افزایش است. مردم در فضای مجازی یکدیگر را ملاقات میکنند، علایق خور را به اشتراک میگذارند و اطلاعات مورد نیازشان را رد و بدل میکنند. و در فعالیتهای اجتماعی مشارکت میکنند. تمامی اینها به تحکیم روابط انسانی و سرمایه اجتماعی منجر میشود.
۳- تغییرات کنونی و یا احتمالی فرهنگی فناوری اطلاعات
این تغییرات در چهار جنبه قابل بررسی است.
۳-۱ کاربرد و ترکیبت فناوری اطلاعات و انسان
اولا کاربردها و ترکیبات فناوری اطلاعات برای انسان ممکن است منجر به به اثرات عمده فرهنگی شود. برای مثال ما ممکن است روند بی سابقهای از تعامل انسان را در فضای مجازی تجربه کنیم. به عنوان مثال جایگزینی عملکردهای ذهنی و جسمی انسان توسط فناوری اطلاعات نمونهای از این تغییرات باشد.
۳-۲ – جمع گرائی و فرد گرائی
ثانیا توسعه فناوری اطلاعات ممکن است به تضعیف جمع گرایی و تقویت فرد گرایی منجر شود. که به نوبه خود، منافع افراد را افزایش میدهد.
۳-۳ - تمرکز بر خلاقیت فردی
ثالثا، توسعه فناوری اطلاعات ممکن است تفکر خلاق در زمینه آموزش را خیلی بیشتر نسبت به سیستمهای قبلی انباشت دانش تشویق کند. جامعه اطلاعاتی ممکن است بر روی خلاقیت فردی تمرکز، و در نتیجه ممکن است در تمام اشکال آموزش و پرورش، نه تنها در خانه را تغییر ابجاد کند.
۳-۴ – جامعه نمادین
ما میتوانیم ظهور جامعه نمادینی را پیش بینی کنیم. ادامه توسعه فناوری اطلاعات، ممکن است منجر به تغییر روشهای ارتباطی و ظهور جامعه نمادینی شود، جایی که تصاویر بصری به ویژه تصاویر متحرک قالب بندی میشود. بنابراین تصاویر بصری به عنوان یک روش کلیدی ارتباطات، تغییرات اجتماعی و فرهنگی گسترده را ایجاد میکند.