آموزش لهجه تاجیکی/مقدمه
' | مقدمه | واژگان |
آموزش لهجه تاجیکی |
هر پارسی زبانی حق دارد با لهجههای مختلف زبان خود آشنا شود. در حالیکه بسیاری از پارسی زبانان امروزه از لهجههای دیگر زبان خود بیخبرند. در کشور افغانستان پنجاه درصد مردم به زبان فارسی سخن میگویند با لهجه افغانی و پنجاه درصد باقیمانده به یکی از اقلیتهای زبانی تعلق دارند. مردم ایران کم و بیش با این لهجه آشنایی دارند.
لهجه دیگر از فارسی، لهجه تاجیکی است که در دو کشور تاجیکستان و ازبکستان استفاده میشود. مردم ایران با این لهجه کمتر آشنایی دارند و دلیل آن عمدتا به خط نوشتاری مردم تاجیکستان بر میگردد. از این رو بسیار ضرورت دارد که مردم ایران با واژه هایی که در لهجه شیرین تاجیکی استفاده میشود آشنا شوند.
سرزمین سیحون و جیحون
تاجیکستان سرزمینی کوهستانی است با رودهای فراوان و دو رود مهم سیحون و جیحون از شمال و جنوب آن میگذرند. در میان کوههای تاجیکستان معادن فلزی مختلفی وجود دارند که مهمترینشان آلومینیوم میباشد.
تاجیکستان ۱۷ شهر دارد که مهم ترین آنها دوشنبه و خجند میباشند. شهر قرغانتپه با ۸۵ هزار نفر جمعیت، سومین شهر تاجیکستان است. جمعیت رو به رشد تاجیکستان حدود ۸ میلیون نفر میباشد.
از چهرههای فرهیخته قدیمی تاجیکستان میتوان از رودکی (پدر شعر فارسی اهل قریه پنج یکی از قریههای رودک سمرقند) و کمال خجندی (کمال الدین مسعود خجندی که مقبرهاش امروزه در تبریز قرار دارد) نام برد. صدرالدین عینی از چهرههای معاصر فرهنگ تاجیکستان است که میدانی نیز به نام وی در شهر دوشنبه بنا شده است. در تاجیکستان وی را به نام پدر شعر نوی فارسی میشناسند.