ایران هراسی آخر تا کجا؟/فیلم‌های ضد ایرانی ساخت فرانسه

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
فیلم‌های ضد ایرانی ساخت آمریکا فیلم‌های ضد ایرانی ساخت فرانسه بازی‌های رایانه‌ای ضد ایران
ایران هراسی آخر تا کجا؟


فرانسه کشوری است که تصویر رؤیایی هر ایرانی از آن برج ایفل است و رستوران‌ها و کافه‌های گرم و آشپزهای خوش خلق و غذاهای خوش طعمش. اما در مقابل نزد فرانسوی‌هایی که در طول تاریخ تا توانسته‌اند از ایران منفعت جسته و در بحران بی‌لیاقتی شاهان قاجاری، گنجینه‌های ارزشمند باستانی کشورمان را غارت کرده و ستون‌های سنگی تخت جمشید را درسته با خود به فرانسه برده و موزه لوورشان را با آثار ایرانی پر کرده‌اند، ایران ذره‌ای به اندازه تصویر ذهنی که ایرانیان از فرانسه دارند، زیبا نیست.

فرانسه در کنار کشورهایی چون آلمان و اتریش حامی ساخت فیلم ضد ایرانی «زنان بدون مردان» به کارگردانی شیرین نشاط بوده است. همچنین «نزدیک‌تر از آشنا» عنوان فیلمی به شدت مشکل دار و کثیف است که در فرانسه به «ازدواج موقت» یا «صیغه» معروف است. این فیلم نیز به کارگردانی «رضا سرکانیان» که یک ایرانی – فرانسوی است در فرانسه ساخته شددر این حوزه می‌توان به فیلم‌های سپیده فارسی، کارگردان ایرانی – فرانسوی و نیز فیلم‌های مرجانه ساتراپی نیز اشاره کرد. حتی انیمیشن به شدت ضد ایرانی «پرسپولیس» ساتراپی و فیلم «خورشت مرغ آلو» او شاه‌بیت فیلم‌های ضد ایرانی هستند که در فرانسه ساخته شده‌اند. از دیگر فیلم‌های ضد ایرانی که فرانسه حامی ساخت آن بوده است می‌توان به «فصل کرگدن» بهمن قبادی اشاره کرد که تهیه‌کننده و پخش‌کننده فرانسوی آن کمپانی وایلد بنچ است.[۱]

فیلم ضد ایرانی دیگری با نام «یک دختر تنها در شب به سوی خانه می‌رود» به کارگردانی و نویسندگی «آنا لیلی امیرپور» در جشنواره ساندس به نمایش درآمد. فیلمی داستانی و سیاه و سفید که تلفیقی از ژانر نوآر و وسترن است. این فیلم به زبان فارسی ساخته شده است. داستان فیلم در یکی از شهرهای متروک ایران که پر از فاحشه و معتاد است و فقر و ناامیدی در آن موج می‌زند، رخ می‌دهد. (این دقیقاً عباراتی است که نشریه ورایتی در توصیف فیلم «یک دختر تنها در شب به سوی خانه می‌رود» به کار برده است).

این فیلم ۱۰۴ دقیقه‌ای دربارهٔ یک دختر محجبه خون‌آشام (با بازی شیلا وند) است که عاشق پسری آس و پاس (آرش مرندی) می‌شود که قیافه‌اش شبیه به «جیمز دین»، بازیگر درگذشته هالیوود، است.[۲]

عنکبوت مقدس فیلمی در ژانر دلهره‌آور و جنایت واقعی به نویسندگی علی عباسی و افشین کامران بهرامی و به کارگردانی علی عباسی محصول سال ۲۰۲۲ است. رز (با اسم پیشین زهرا) امیرابراهیمی که در میانه دههٔ ۱۳۸۰ به فرانسه مهاجرت کرده بود برای بازی در این فیلم برندهٔ جایزهٔ بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم کن شد. امیرابراهیمی در سال ۱۳۸۵ درگیر انتشار فیلمی شد که در آن هم‌آغوشی دختر و پسری جوان را به تصویر می‌کشید. امیرابراهیمی در آذر ۱۳۹۸ پس از ۱۲ سال در گفتگویی تلویزیونی با سینا ولی‌الله در شبکهٔ ام‌بی‌سی پرشیا در رابطه با انتشار فیلم خصوصی خود گفت: ابتدا به دوست‌پسرش که در این فیلم بوده شک کرده بود، اما یکسال بعد از انتشار فیلم، مشخص شده که این فیلم خصوصی را شخص دیگری منتشر کرده بود.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. فیلم شناسی دات بلاگفا دات کام
  2. http://www.farhangnews.ir/content/61403