پرش به محتوا

مقدمه‌ای بر سیستم‌های اطلاعاتی رایانه‌ای/حضور رایانه‌ها در زندگی روزانه

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

چرا بایستی در مورد رایانه‌ها آموزش ببینیم؟

[ویرایش]

دنیای امروز با رایانه‌ها کار می‌کند. تقریبا همه زمینه‌های زندگی مدرن به نحوی با رایانه سر و کار دارد. کسانی که با رایانه و نرم‌افزار آشنایی نداشته باشند در کار، وقت آزاد و زندگی روزانه‌شان ضرر می‌کنند. فناوری در حال پیشرفت است و به تبع آن گستره استفاده از رایانه‌ها در حال افزایش است. رایانه‌ها هم توسط شرکت‌ها و هم توسط افراد تا کنون مورد استفاده گسترده قرار گرفته‌اند. رایانه‌ها مفید هستند. رایانه‌ها کارهای طاقت‌فرسا را برای انسان‌ها آسان می‌کنند و این کار از طریق نرم‌افزارهایی انجام می‌گیرد که برای راحتی بیشتر ساخته شده‌اند. برای اینکه بهتر متوجه شوید مثال می‌زنیم، همین نوشتن را در نظر بگیرید به جای اینکه با دست بنویسید می‌توانید از نرم‌افزار مایکروسافت ورد استفاده کنید. مایکروسافت ورد امکانات مختلفی دارد مثل شمارشگر واژگان، تصحیح غلط دستوری و با کمک آن در وقت شما صرفه جویی می‌شود. علاوه بر این رایانه‌ها قادرند کارهای سخت را با محاسبات بهتر انجام دهند.

رایانه‌ها راه‌های سریعتری برای دسترسی به اطلاعات مهیا می‌کنند که این امر از طریق دسترسی به اینترنت میسر می‌شود. تا این لحظه، انواع مختلفی از مرورگرهای اینترنتی اختراع شده است، برای نمونه موزیلا فایرفاکس، موتور جستجوی گوگل و مایکروسافت اوتلوک برای سازماندهی کردن ایمیل‌ها. مطمئنا این نرم‌افزارها در به دست آوردن اطلاعات بسیار سودمند هستند.

امروزه برای استخدام در یک شرکت نیازمند مهارت‌های رایانه‌ای هستید. اگر دو نفر به مصاحبه شغلی دعوت شود کسی را بر می‌گزینند که مهارت‌های رایانه‌ای داشته باشد. علاوه بر این با مهارت‌های رایانه‌ای می‌توانید کسب و کار خودتان را رونق بدهید. ممکن است به صورت آنلاین کار کنید و کالاها یا خدمات خود را صادر کنید.

نه تنها رایانه‌ها در زندگی ما ادغام شده‌اند بلکه در هر جنبه‌ای از زندگی نیاز به آن‌ها بیش از پیش ضروری می‌شود. هر چه ضرورت استفاده از رایانه‌ها بیشتر می‌شود نیاز به داشتن مهارت‌های رایانه‌ای نیز بیشتر ضروری می‌نماید. دیگر آن‌ها یک مزیت نیستند بلکه ضرورت هستند در جامعه مبتنی بر رایانه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم. کسانی در گذشته‌شان به دلیل اینکه هنوز رایانه‌ها گسترده نشده بودند این فرصت را نیافتند که با مهارت‌های رایانه‌ای آشنا شوند، به اختیار یا به ناچار شروع به یادگیری استفاده از رایانه‌ها کرده‌اند چرا که آن‌ها نه تنها در کار بلکه در جامعه ضروری و سودمند هستند.

برای اینکه به شما ثابت شود ادغام رایانه‌ها با زندگی ما در حال افزایش است کافی است توجه کنید به اینکه هر کاری تقریبا انجامش با رایانه امکان‌پذیر است. شما می‌توانید هم اکنون از طریق رایانه غذا یا حتی خوار و بار سفارش بدهید، تقریبا هر چیزی را می‌توانید از رایانه تماشا کنید، می‌توانید در خانه با کمک رایانه کار کنید یا در محل کار وقتی حوصله‌تان سر رفت با کمک آن بازی کنید، حتی می‌توانید از طریق رایانه مصاحبه انجام دهید. کارهای بسیاری را می‌توانید با رایانه‌ها انجام دهید و همین موضوع، یادگیری کار با آن‌ها را به یک اولویت تبدیل می‌کند.

رایانه‌ها در خانه

[ویرایش]
مزایای رایانه‌های خانگی

رایانه کالای خوبی برای خانه‌ها است. اینکه خودتان رایانه داشته باشید فواید زیادی برایتان دارد. به این ترتیب می‌توانید نامه، مقاله، داستان، گزارش، الخ بنویسید و کارهای دیگری را به سرعت و به آسانی انجام دهید. اگر خودتان چاپگر داشته باشید می‌توانید نامه را که نوشتید آن را چاپ کنید و برای اعضای خانواده یا دوستانتان بفرستید. می‌توانید سندهایی را که می‌نویسید در رایانه خانگی خودتان ذخیره کنید و هرگاه دوباره به آن نیاز داشتید به راحتی دسترسی داشته باشید.

اگر در خانه رایانه داشته باشید می‌توانید از راه دور به کارتان برسید مثلا تحقیق انجام دهید، داده ها را وارد کنید، الخ. اگر در خانه رایانه داشته باشید می‌توانید به راحتی از طریق ایمیل، شبکه‌های اجتماعی و امکانات پیام‌رسانی فوری با دوستان و اعضای خانواده‌تان در ارتباط باشید. استفاده از رایانه برای برقراری ارتباط دور از تلفن زدن ارزان‌تر است. شما می‌توانید از طریق رایانه با همکاران، رئیس‌تان و سایر افراد به راحتی ارتباط برقرار کنید.

افراد معمولا برای تحقیق‌شان به کتابخانه می‌روند اما اگر رایانه در خانه داشته باشند، نیازی به این کار نیست و می‌توانند از طریق اتصال به اینترنت هر چیزی را که نیاز دارند در اینترنت جستجو کنند. اگر نیاز دارید سریع چیزی را بدانید صفحه گوگل یا موتور جستجوی رایج خود را باز می‌کنید و در آن به جستجو می‌پردازید.

داشتن رایانه برای سرگرمی‌های شخصی نیز مناسب است. می‌توانید سی‌دی یا دی‌وی‌دی تهیه کنید و به تماشای فیلم بپردازید. می‌توانید در شبکه‌های اجتماعی عضو شوید و هر روز با دوستانتان در تماس باشید.

رایانه‌ها در آموزش و پرورش

[ویرایش]

در بیشتر دانشکده‌ها و دانشگاه‌ها دانشجویان با تخته سیاه آشنایی دارند و دوره آموزشی‌شان به گونه‌ای مدیریت شده است که در تماس با آموزگار (استاد) هستند، تکلیف انجام می‌دهند و نمره می‌گیرند. اگرچه همه کلاس‌ها از این فناوری استفاده نمی‌کنند اما بسیار می‌تواند مفید باشد به ویژه برای دوره‌های آنلاین. با رشد فناوری و پیشرفت هر چه بیشتر امروزه این امکان برای ما وجود دارد که در محیط راحت خانه بنشینیم و به یادگیری بپردازیم.

با وجود این همه دانشجو که به دانشگاه می‌روند دیگر کمبودی از نظر رایانه‌ها احساس نمی‌شود. هر دانشکده لابراتور رایانه دارد با صدها رایانه. می‌توانید یک لپ‌تاپ با خود به دانشگاه ببرید و در هر نقطه‌ای که هستید به اینترنت وایرلس متصل شوید. بدین ترتیب می‌توانید بسیاری از درسنامه‌هایتان را به صورت ایبوک در رایانه‌تان داشته باشید.

بسیاری از افراد می‌دانند که در دانشگاه از رایانه استفاده‌های فراوانی می‌‌شود اما بیایید یک گام به عقب‌تر برویم. حتی در آموزشگاه‌های ابتدایی نیز در کلاس از رایانه استفاده می‌شود. رایانه‌ها می‌توانند ابزارهای مختلفی همچون فلش‌کارت، بازی‌های ریاضی و هوش، الخ را برای کلاس مهیا کنند البته رایانه‌ها نمی‌توانند جای آموزگار را بگیرند. با رایانه‌ها می‌توان نشاط و فعالیت‌های گروهی را در کلاس درس افزایش داد. فراموش نکنید بچه‌های امروزی سازگاری خوبی با رایانه‌ها و وسایل الکترونیکی دارند.

رایانه‌ها در محل کار

[ویرایش]

اگر فیلم‌های قدیمی (یا باب اسفنجی) را تماشا کرده باشید احتمالا دیده‌اید که افراد وقتی سر کارشان حاضر می‌شوند یک کارت همراه خودشان می‌آورند و به منزله ساعت زدن آن را سوراخ می‌کنند به این معنی که سر وقت در کار حاضر شده‌اند. به این سیستم، سیستم ثبت ساعت یا ورقه زمان می‌گویند. امروزه دیگر سیستم ثبت در مقایسه با گذشته، دیجیتالی شده است.

طیف رایانه‌ها

[ویرایش]

رایانه‌ها در هر صنعتی وجود دارند. این ماشین‌ها با هر محصولی نیروی کار را همراهی می‌کنند. رایانه‌ها باعث به وجود آمدن زمینه‌هایی شده‌اند که پیش از این وجود نداشتند. رایانه‌ها برای اینکه کارهای منحصر به فردی انجام دهند در شکل‌های مختلفی ظاهر می‌شوند. رایانه‌ها همه به یک اندازه نیستند بلکه بر حسب نوع کاری که انجام می‌دهند ممکن است اندازه‌های متفاوتی داشته باشند. رایانه‌هایی که کار مشابهی انجام می‌دهند را می‌توان با هم در یک گروه دسته‌بندی کرد. این دسته‌بندی شامل کوچک تا صنعتی است. یک رایانه ترکیب شده رایانه‌ی است که با سایر وسایل ترکیب شده است تا بتواند نقش‌های مختلف از روتر تا پرینتر را انجام دهد. دسته دیگر رایانه‌ها، ابزارهای قابل حمل (جیبی) هستند مثل گوشی‌های هوشمند، فبلت‌ها و ساعت‌های هوشمند. رایانه‌های شخصی یک درجه بزرگ‌تر از گوشی‌ها هستند.

سبد پرواز الکترونیکی

[ویرایش]

از نیمه ۱۹۹۰ به این سو رایانه‌ها در هر محیط کاری‌ای یافت می‌شوند. یک استثنا در مورد محیط کار که دیر از رایانه‌ها استفاده کرد کابین خلبان هواپیما بود. در ۵ سال اخیر سبد پرواز الکترونیکی (EFB) ظاهر شد و بسیار رواج پیدا کرده است. پیش از ظهور سبدهای پرواز، خلبان‌ها در هر پروار تعداد زیادی جدول کاغذی، بشقاب‌های مسیریاب، راهنمای هواپیما و چک‌لیست را با خود داخل هواپیما حمل می‌کردند.

رایانه‌های قابل حمل

[ویرایش]

واژه فبلت که از دو واژه «فون» (به معنی گوشی) و «تبلت» (نوعی رایانه کوچک) تشکیل شده است اولین بار توسط HTC و در سال ۲۰۰۷ به کار رفت. این مفهوم به قابلیت‌های صفحه نمایش لمسی که از تبلت به ارث برده برد و قابلیت‌های عملکردی و اندازه دستگاه که از گوشی به ارث برده بود گواهی می‌کند. این ایده پس از آن توسط سایر تولیدکنندگان همچون ال جی (فبلت GW990) و نوکیا (فبلت N810) به کار گرفته شد. نسل‌های اولیه فبلت‌ها علاوه بر صفحه لمسی، یک صفحه کلید نیز داشتند اما به تدریج صفحه کلید به کلی کنار گذاشته شد. فبلت Verizon Streak در سال ۲۰۰۹ روانه بازار شد، این فبلت بر خلاف سایر فبلت‌های زمان خود برای استفاده‌های خانگی و کار با اینترنت و گوشی ساخته شده بود. سبک امروزی فبلت‌ها از سال ۲۰۱۱ با ظهور سامسونگ گلکسی نوت رواج پیدا کرد.

سامسونگ گلکسی نوت ۲