کتاب آشپزی/نان روغنی همدانی
نان روغنی همدانی، اگردک، اگرده، اَردَک نان محلی استان همدان است.[۱]
دستور شماره یک
[ویرایش]مواد لازم:
- آرد: ۷۵۰ گرم
- تخم مرغ: ۱ عدد
- زردچوبه: ۱ قاشق چای خوری
- شکر: ۱۵۰ گرم
- خمیر مایه: ۲ قاشق چای خوری
- شیر: به میزان لازم حدود ۲۵۰ میلی لیتر
- روغن: به میزان لازم
طرز تهیه: حدود ¼ پیمانه (۸۰ میلی لیتر) شیر ولرم (۳۸ درجه سانتی گراد) و ۱ قاشق چای خوری شکر را مخلوط میکنیم. سپس مایه خمیر را به آن اضافه کرده و مخلوط میکنیم. روی ظرف را پوشانده و اجازه میدهیم در محیط آشپزخانه به مدت ۵-۴ دقیقه استراحت کند تا عمل بیاید.
در ظرفی مابقی شکر، ½ پیمانه (۱۲۵ میلی لیتر) شیر ولرم، تخم مرغ و زردچوبه را ریخته و مخلوط میکنیم.
سپس خمیر مایه عمل آمده را اضافه کرده و مخلوط میکنیم.
بعد آرد را اضافه کرده و مخلوط میکنیم. اگر نیاز بود مابقی شیر ولرم را کمکم اضافه میکنیم تا یک خمیر نرم و لطیفی بدست آید که چسبنده نیست. چون میزان رطوبت گیری آردهای مختلف، متفاوت است اگر زمانی خمیر شل و چسبنده بود میتوان کمکم آرد بیشتری اضافه کرد تا یک خمیر نرم و غیر چسبنده بدست آید.
سپس خمیر را به مدت ۵-۴ دقیقه ورز میدهیم. بعد آن را داخل ظرفی که گنجایش دو برابر شدن آن را داشته باشد، قرار داده و روی آن را با سلفون پوشانده و با چاقو چند سوراخ بر روی آن ایجاد میکنیم؛ و اجازه میدهیم در محیط آشپزخانه استراحت کند تا حجم آن دو برابر شود.
بعد از استراحت با دست پف خمیر را گرفته و آن را به مدت ۳۰ ثانیه ورز میدهیم. خمیر را به چانههای اندازه یک نارنگی تقسیم میکنیم و آنها را داخل یک سینی میچینیم.
مقداری روغن در یک تابه ریخته و اجازه میدهیم با حرارت ملایم تا کاملاً داغ شود. هر چانه را به ضخامت ۴-۳ میلیمتر باز کرده و داخل روغن داغ میاندازیم. بعد از اینکه یک طرف آن سرخ شد، نان را برگردانده تا طرف دیگر آن هم سرخ شود.
بعد از سرخ شدن آن را بر روی دستمال آشپزخانه قرار داده تا روغن اضافه آن گرفته شود. سپس مقداری شکر برای تزیین بر روی نان میریزیم.
بعد از خنک شدن، میتوان آن را داخل کیسه فریزر قرار داد و به مدت ۴-۳ روز داخل یخچال نگه داری کرد. لازم است ذکر شود میتوان از بیکینگ پودر به جای خمیر مایه استفاده کرد. اما با خمیر مایه کیفیت و ماندگاری نان بالاتر میرود. همچنین میتوان این نان را نازک به شکل نان لواش هم باز کرد و بعد داخل روغن سرخ کرد.
جستارهای وابسته
[ویرایش]
- ↑ «سنتهایی اصیل به ماه رمضان همدان گره خورده است/ سحرخوانی فراموش شد». خبرگزاری مهر. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در 2014-02-16. بازبینیشده در ۱۵ بهمن ۱۳۹۲.