پرش به محتوا

راهنمای برگزاری کارسوق‌های دانش‌آموزی/ویژگی برنامه‌های کارسوق

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد
آن چه نیاز دارید ویژگی برنامه‌های کارسوق شیوهٔ انتخاب و ارتباط با برگزارکنندگان کارسوق
راهنمای برگزاری کارسوق‌های دانش‌آموزی


ویژگی برنامه‌های کارسوق

[ویرایش]

یکی از مهم‌ترین هدف‌های برگزاری کارسوق بهبود وضع آموزشی است. از این رو برنامه‌هایی که در کارسوق برگزار می‌شوند باید چنین هدفی را برآورند. معمولاً دانش‌آموزان با شرکت در کارسوق انگیزه می‌یابند تا کارهای علمی فراتر از برنامهٔ درسی انجام دهند؛ مثلاً انگیزه می‌یابند تا در المپیادها شرکت کنند، برای جشنواره‌ها و مسابقه‌های علمی کار کنند (مانند جشنوارهٔ جوان خوارزمی، همایش دانش‌آموزی انجمن فیزیک ایران...) و به طور کلی به مسائل علمی با دید بهتری که از علاقهٔ شخصی خود آن‌ها سرچشمه می‌گیرد بنگرند. برای رسیدن به این هدف، باید در برگزیدن موضوع برنامه‌های کارسوق و مهم‌تر از آن، در روش ارائهٔ برنامه‌ها دقت زیادی به کار برد.

ویژگی‌های کلی برنامه‌هایی که در کارسوق برگزار می‌شوند این‌ها هستند:

  • برنامه‌های کارسوق می‌توانند به شکل سخنرانی، کارگاه ساخت وسیله، جلسهٔ بحث، مسابقه، آزمایش و... برگزار شوند.
  • موضوعات برنامه‌ها معمولاً ساده، ولی عمیق است. دانش‌آموزان با موضوعات به خوبی ارتباط می‌گیرند و احساس نمی‌کنند که با موضوع پیچیده و سخت‌فهمی روبه‌رو شده‌اند.
  • برنامه‌های کارسوق معمولاً نیروی تحلیل دانش‌آموزان را برمی‌انگیزند. این طور نیست که محتوای یک سخنرانی کارسوق پر از واژه‌های قلمبه‌سلمبه باشد، بی‌آن‌که مفهوم عمیقی را در ذهن دانش‌آموزان ایجاد کرده باشد.
  • دانش‌آموزان معمولاً خودشان درگیر موضوع برنامه می‌شوند. مثلاً خودشان آزمایش‌ها را انجام می‌دهند و در بحث‌ها و نتیجه‌گیری‌ها شرکت می‌کنند.

پیش‌سمینار

[ویرایش]

یکی از کارهایی که کیفیت درون‌مایهٔ برنامه‌های کارسوق را بسیار بالا می‌برد، این است که آن برنامه را پیش از برگزاری کارسوق واقعی، به طور آزمایشی بین اعضای گروه اجرا کنیم. با این روش، دیگر اعضای نظرهایشان را دربارهٔ بخش های گوناگون برنامه‌ای که ما طراحی کرده‌ایم می گویند؛ مثلاً اگر جایی از موضوع را مبهم گفته‌ایم، یا اگر موضوعی پیش‌نیازی می‌خواهد که دانش‌آموزان نمی‌دانند، در این پیش‌سمینارها خیلی خوب همه‌چیز حل می‌شود.