راهنما:صفحه بحث
مقدمه | ورود به سامانه | ویرایش | صفحهها | فرمولنویسی | همکاری و کمک به ویکیکتاب | جستجو در ویکیکتاب | واژهنامه | سوالات رایج | صفحه بحث | تقویم
صفحهٔ بحث، صفحهٔ ویژهای دربرگیرنده بحثهایی پیرامون یک «موضوع» است. دو جور صفحهٔ بحث در ویکیپدیا وجود دارد، یکی صفحههای بحث استاندارد (مانند صفحههای بحث مقالهها یا سیاستها یا ردههای ویکیپدیا) و دیگری صفحههای بحث کاربری. گونه نخست برای بحث پیرامون موضوعهای گوناگون مربوط به مقاله (مانند پیشنهاد یک تغییر کلی در متن) به کار میرود، در حالی که گونه دوم به منظور ارتباط برقرار کردن با دیگر کاربران ویکیپدیا استفاده میشود.
برای این که به صفحهٔ بحث یک مقاله، الگو، کاربر،... بروید، کافی است که روی پیوند «بحث» که در بالا و تقریباً سمت راست آن میبینید کلیک کنید. هنگامی که در صفحهٔ بحث یک مقاله هستید، میتوانید با کلیک روی پیوند مقاله به مقالهٔ اصلی برگردید.
تمام صفحههای ویکیپدیا (به جز صفحههایی که در فضای نام ویژه قرار دارند، یک صفحهٔ بحث ویژه خودشان دارند. اگر هنوز یک صفحهٔ بحث ایجاد نشده باشد (یعنی پیش تر هیچ ویرایشی در آن صورت نگرفته باشد) پیوند صفحهٔ بحث که در بالای مقاله دیده میشود، به رنگ قرمز دیده میشود (و چنانچه شما این صفحه را ویرایش کنید، اولین کسی خواهید بود که در آن صفحهٔ بحث مشارکت کردهاید) در این صورت، این پیوند، آبی دیده میشود.
صفحههای بحث مقالهها برای بحث کردن دربارهٔ دیدگاههای گوناگون برگرفته از منابع معتبر دربارهٔ آن مقاله یا بخشی از آن مقاله به کار میروند. از صفحههای بحث مقالهها به عنوان جایی برای بیان دیدگاه شخصی پرهیز کنید.
اگر شما در ویکیپدیا یک حساب کاربری ساخته و به سیستم وارد شده باشید، هنگامی کاربرهای دیگر ویکیپدیا برای شما در صفحهٔ بحث کاربریتان پیامی بگذارند، در بالای تمام صفحههای ویکیپدیا که به آنها سر بزنید به طور خودکار پیامی مبنی بر این که «شما پیامهای جدیدی دارید» میآید. هنگامی که به صفحهٔ بحث کاربریتان سر بزنید، این پیام به طور خود به خود حذف میشود.
استفاده از صفحههای بحث
[ویرایش]اولین و مهمترین قاعده این است: هر چه در صفحههای بحث مینویسید، با استفاده از چهار نشانه مدک (~~~~
) امضا کنید. برای این منظور، کافی است در پایان آخرین جملهای که مینویسید، چهار نشانه مدک مانند بالا بیافزایید. هنگامی که صفحه را ذخیره کنید، این نشانهها به طور خودکار تبدیل به امضای شما میشود. اگر پیش تر در ویکیپدیا حساب کاربری ساخته و به سیستم وارد شده باشید، میتوانید امضای تان را تغییر دهید تا به شکل دلخواه شما در بیاید. اما اگر به سیستم وارد نشده باشید، امضای شما شامل آدرس IP شما و زمان امضا کردن خواهد بود.
برای این که یک عنوان جدید در صفحههای بحث ایجاد کنید، لازم نیست که کل صفحهٔ بحث را برای ویرایش باز کنید. کافیاست روی «افزودن بخش» و یا علامت + که در بالای همهٔ صفحهها دیده میشود کلیک کنید. در صفحهٔ جدیدی که برای شما باز میشود، میتوانید عنوان و متن پیامتان را به طور جداگانه وارد کنید. همچنین دیگر لازم نیست که خلاصهٔ ویرایشتان را بنویسید؛ سیستم به طور خودکار عنوان متنی را که مینویسید برای خلاصه ویرایش به کار میگیرد.
استفاده درست از صفحههای بحث
[ویرایش]همانطور که پیش تر گفته شد، صفحههای بحث مقالهها جای بیان باورهای شخصی نیستند. افزون بر این نکته رعایت چند مورد دیگر نیز در استفاده از صفحههای بحث مرسوم بودهاست، و از کاربران ویکیپدیا انتظار میرود به این موارد احترام بگذارند:
- نوشتههای تان را امضا کنید.
- نوشتههای دیگران را تا آن جا که ممکن است، ویرایش نکنید. برخی از کاربران از این که در نوشتههایی که امضا کردهاند دست برده شود ناراحت میشوند. به درخواست آنها احترام بگذارید.
- صفحههای بحث را پاک نکنید. اگر صفحهٔ بحث یک مقاله خیلی شلوغ و طولانی شده، آن را بایگانی کنید.
- هرزفرستی نکنید. هرزفرستی (spamming) به معنای فرستادن یک پیام در صفحهٔ بحث چندین مقاله یا چندین کاربر، به منظور تشویق دیگران برای پشتیبانی از انجام شدن یک کار، یا مخالفت با یک روند است. این کار در ویکیپدیا توصیه نمیشود و در شرایط خاص، از مصادیق خرابکاری تلقی میشود و با فرد خاطی برخورد میشود.
سیاستهای عمومی ویکیکتاب مانند پرهیز استفاده از القاب طفرهآمیز یا پرهیز از حملهٔ شخصی در صفحههای بحث مقالهها و صفحههای بحث کاربری نیز به کاربرده میشوند.