ویکی‌کتاب:ستاد برگزاری بیستمین سالگرد ویکی‌کتاب

ویکی‎کتاب، کتابخانهٔ آزاد

کتاب‌های آزاد برای جهانی آزاد
با پیوستن به ویکی‌کتاب به گسترش دانش کمک کنید.

ویکی‌کتاب یکی از پروژه‌های بنیاد ویکی‌مدیا است. اگرچه همه می توانند در ویکی‌کتاب ویرایش کنند بیشتر کاربران این ویکی، دانشجو یا نویسنده کتاب یا افراد صاحب نظر علمی هستند. ویکی‌کتاب فارسی که در حال حاضر در رتبه شانردهم قرار دارد از تاریخ ۳ شهریور ۱۳۸۳ آغاز به کار کرد.

پیشنهاد نشان‌واره بیست‌سالگی[ویرایش]

بخش‌ها[ویرایش]

نظرخواهی، جایی برای نظرات شما

میزتحریر، جایی مثل قهو‌خانه

نظرخواهی، جایی برای انتخاب کتاب‌های خوب و برگزیده

راهنما، جایی برای راهنمایی درباره ویکی‌کتاب

صفحه اصلی ویکی‌کتاب در گذر زمان[ویرایش]

پیکر بندی کتاب‌ها در ویکی‌کتاب چگونه است؟[ویرایش]

برای آشنایی با پیکربندی کتاب‌ها (ایبوک‌های ویکی‌کتاب) این صفحه از کتاب خودآموز را مطالعه کنید. به طور خلاصه هر کتاب از یک صفحه اصلی و چند ده زیرصفحه تشکیل شده است، می‌توان گفت صفحه اول جلد کتاب و مقدمه و فهرست کتاب است و زیرصفحه‌ها، فصل‌ها صفحه‌های کتاب.

انتخاب عنوان نخستین و شاید مهمترین کاری باشد که یک نویسنده برای کتابش انجام می‌دهد. عنوان خوب برای کتاب عنوانی است که فهمیدن آن آسان باشد و به خاطر بماند. عنوان‌های طولانی، نامفهوم و گیج‌کننده، اثر منفی می‌گذارند.

در پیش‌درآمد یا مقدمه کتاب (صفحه اول کتاب)، یک تعریف باید برای ایبوک‌تان بنویسید. مخاطب ایبوک چه کسانی هستند؟ چه هدفی دارد؟ ژرفا به چه صورت است؟ کتاب از چه زبانی می‌خواهد استفاده کند. در این پروژه، ویکی‌کتاب فارسی، تمام کتاب‌ها باید به زبان فارسی نوشته شوند. با این حال اینکه از فارسی ایرانی استفاده می‌شود یا فارسی افغانی به نویسنده کتاب بستگی دارد. پس از اینکه تعیین شد قرار است از چه لهجه‌ای در کتاب استفاده شود بایستی همه صفحات کتاب با همان لهجه نوشته شوند تا ساختار کتاب یکنواخت بماند. بعضی از نویسنده‌ها حتی ممکن است یک زیربخش از فارسی را به کار ببرند مثلا فارسی اصفهانی. این چیزی است که نویسنده پیش از نوشتن بایستی تصمیم بگیرد.

تمام صفحه‌های کتاب (زیرصفحه‌ها) در اسم خود نام کتاب را به عنوان پیشوند، همراه دارند و پس از ممیز، نام کتاب می‌آید. به عنوان مثال «کتاب من/صفحه من» صحیح است ولی «صفحه من» اشتباه است.

یکی از آسان‌ترین راه‌ها برای اینکه بین صفحات کتاب پیوند برقرار شود و یک سبک یکنواخت بین صفحات به وجود آید، استفاده از الگوها (سرصفحه و الگوهای ناوبری) است. یکی از انواع رایج الگوها سرصفحه‌ها (که در بالای صفحه قرار می‌گیرند) و پاصفحه‌ها (الگوهایی که در پایین صفحه قرار می‌گیرند) هستند. این الگوها معمولا پیوندی به صفحه قبلی و صفحه بعدی و نیز فهرست محتویات دارند.

رده‌بندی را فراموش نکنید. رده‌بندی ویکی‌کتاب کاملا با ویکی‌پدیا فرق میکند. در ویکی‌پدیا هر صفحه چند رده دارد که درباره موضوع آن صفحه هستند ولی در ویکی‌کتاب هر صفحه یک رده بیشتر ندارد و آن عنوان صفحه اول کتاب است.

بیشتر بدانید[ویرایش]

وک:رویدادهای کنونی