ویکیکتاب:میز تحریر/بایگانی۱۹
روز جهانی کتاب
[ویرایش]روز جهانی کتاب مبارک. --دوستدار ایران بزرگ ☎ پنجشنبه،۴ اردیبهشت ۱۳۹۹، ساعت ۲۲:۵۲ (ایران) ۲۳ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۲۲ (UTC)
پربازدیدترین صفحات ویکیکتاب (مارچ ۲۰۲۰)
[ویرایش]صفحههای زیر پربازدیدترین صفحههای ویکیکتاب بدون در نظر گرفتن ویکیکودک و ویکیآشپزی بودهاند:
- درمان خانگی/اسهال
- راهنمای بازی تخته نرد/روش بازی کردن
- درمان خانگی/برونشیت
- ریاضی پایه/اعداد اعشاری
- ریاضی پایه/تقسیم کردن اعداد
- ریاضی پایه/ضرب کردن اعداد
- درمان خانگی/گلودرد
- ریاضی پایه/اعداد منفی
- آموزش کار با واتس آپ/سوالات و مشکلات رایج کاربران
- فرمولهای فیزیک/مکانیک کلاسیک
--دوستدار ایران بزرگ ☎ دوشنبه،۸ اردیبهشت ۱۳۹۹، ساعت ۱۲:۴۲ (ایران) ۲۷ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۱۲ (UTC)
کند شدن رشد ویکیپدیای فارسی
[ویرایش]به دلیل جنگ ویرایشی و ترک کاربران باسابقه ویکیپدیای فارسی کاهش رشد شدیدی پیدا کرده و نمیتونه جزو ویکیپدیاهای بالای یک میلیون مقاله باشه. با این حال فضای تعاملی بسیار مناسبی در ویکیکتاب ما برقراره. فرصت رو از دست ندید و به ویکیکتاب بپیوندید. --دوستدار ایران بزرگ ☎ شنبه،۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ساعت ۱۱:۱۶ (ایران) ۲ مهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۴۶ (UTC)
با خط پارسی-عربی (Perso-Arabic) آشنا شویم
[ویرایش]خط پارسی-عربی همانی است که عنصری بلخی حدود هزار سال پیش (حدود سده دهم میلادی) با آن دیوان خود را که حاوی مفاهیمی بسیار غنی است در قالبهای موزون غزل، مثنوی، قصیده، ... نوشت. نه تنها دیوان عنصری بلکه سایر کتاب های قدیمی پارسی نیز در سالهای دور (حدود هزار سال پیش) به خط پارسی-عربی نوشته شدهاند که نمونههایی از آنها عبارتند از نامههای محمد عبده کاتب، دیوان دوبیتیهای باباطاهر همدانی، سلسله الترتیب (فلسفی) از خیام، زاد المسافرین ناصر خسرو، گشایش و رهایش ناصر خسرو، ... اجازه بدید کلام رو کوتاه کنم درخواستم این هست که اگر با دیدن دکمه های صفحه کلید بعضی وسایل الکترونیکی که دارای حروفی غیر از پارسی هستند احساس بدی نسبت به خط پارسی بهتون دست میده به دلیل این هست که عادت نکردید هنوز. سعی کنید از صفحه کلید پارسی فقط استفاده کنید که در گذشته کم بود ولی در ویندوزهای جدیدتر و نرمافزارهای بهروزتر به آسونی در دسترس هستند خیلی زود عادت میکنید.
خط پارسی-عربی توسط زبان های مختلفی استفاده میشه مثل پارسی، کردی، سرائیکی، عربی، مازندرانی، اردو، کشمیری، جاوهای، قزاقی، سندی، اویغوری، ... شاید تنها دلیلی که در گذشته برای نوشتن پیامک از خط انگلیسی استفاده میشد نبود صفحهکلید پارسی در گوشی های همراه در اون زمان بود و خوشبختانه امروزه با رواج پیامرسان های مختلف از حجم پیامک های ارسالی کاسته شده و تقریبا تمام پیام های پارسی در پیامرسان ها (واتساپ، تلگرام، لاین، ...) با خط پارسی نوشته میشن. پس میبینید که اگر صفحهکلید پارسی در دسترس باشه هیچ کاربری برای نوشتن به زبان پارسی به سراغ سایر صفحهکلیدها (معروف به فینگلیش) نخواهد رفت و صد در صد، همه کاربران خط پارسی رو ترجیح میدن. --دوستدار ایران بزرگ ☎ جمعه،۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۹، ساعت ۰۰:۴۸ (ایران) ۷ مهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۱۸ (UTC)
مشکلات کاربران ویکیپدیای فارسی
[ویرایش]ویکیپدیای فارسی علاوه بر پایین بودن کمیت و کیفیت (دست کم از نظر حجم مقاله) مقالات، از نظر ویرایشی و حقوق کاربرانش هم با مشکل مواجه هست. بیاحترامی به حق کاربر تا حدی است که بدون هیچ توجهی به نویسنده اصلی و بدون هیچ بحثی، بلافاصله پس از ایجاد مقاله جدید عنوان آن تغییر داده میشود، دیدگاه بی طرف در محتوای بعضی از مقالات دیده نمیشه و همچنین به طور خاص رویکرد فمینیستی در بعضی از مقالات دیده میشه که به اعتبار ویکیپدیا به شدت ضربه وارد کرده مثلاً در قتل ناموسی و قتل ناموسی در ایران نوشته شده «قتل ناموسی اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان خویشاوند خود گفته میشود» (با ذکر منبع جعلی بریتانیکا) یا فقط نام قربانیان زن در مقاله به عنوان قربانیان سرشناس قتل ناموسی در ایران نوشته شده و از قربانیان مرد نامی برده نشده است. چنین محتواهایی قطعاً دارای سوگیری هستند و دیدگاه بی طرف (از نظر جنسیت) ندارند. بیاحترامی به کاربر به نظر بنده جایی به اوج خودش میرسه که کاربران باید با رباتها رقابت کنند. به عنوان مثال مقالههای زیادی که رباتها میسازند باعث میشه بازدید از مقالات ایجاد شده به دست کاربران دیگر (انسانها) کم بشه. مقالاتی که با ربات ایجاد میشن (حتی اگر عنوان مقاله بسیار مهم و سرشناس باشه) معمولاً هرگز توسط کاربر انسان تکمیل نمیشه. --دوستدار ایران بزرگ ☎ چهارشنبه،۴ تیر ۱۳۹۹، ساعت ۲۳:۵۵ (ایران) ۲۴ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۹:۲۵ (UTC)
- یک بحث در قهوهخانه ویکیپدیا در همین باره (با عنوان «بیطرفی در ویکیپدیای فارسی») که پس از این پست ایجاد شده. --دوستدار ایران بزرگ ☎ پنجشنبه،۱۹ تیر ۱۳۹۹، ساعت ۲۳:۵۵ (ایران) ۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۹:۲۵ (UTC)
- یک نمونه از تغییر عنوان مقاله بدون بحث و پرسیدن نظر کاربر سازنده، مقاله دنامبرز است که بنده آن را ایجاد کردهام و کاربر:Hanooz نام آن را به «نامبرز» تغییر داده. این فقط یک نمونه از هزاران تغییر عنوانی است که به این سبک انجام میگیره و این نمونه مقاله دارای نام چالشبرانگیزی هم نیست. تغییر عنوان مقالهها در ویکیپدیای پارسی به حدی زیاد است که در میان ویکیپدیاها دارای بیشترین تعداد صفحه تغییر مسیر است. اجازه بدید یک نمونه از رویکردهای فمینیستی هم براتون مثال بزنم. مقالهای ساخته شده با عنوان کشف حجاب در ایران اما معلوم نیست که آیا این مقاله مربوط به رویداد سال ۱۳۱۴ هجری خورشیدی است یا شامل کشف حجابهای معاصر هم میشود ([۱]) از نظر فمینستهای ویکیپدیا رخدادهای کشف حجاب اخیر نامش آزادی یا اعتراض است نه کشف حجاب! چیزی که یک مدیر ویکیپدیای فارسی (کاربر:Taranet) سخت به آن پایبند است. --دوستدار ایران بزرگ ☎ پنجشنبه،۲۰ شهریور ۱۳۹۹، ساعت ۱۳:۱۱ (ایران) ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۴۱ (UTC)
انتقال مطالب از ویکی شاززز به ویکی جزوه / المپیاد کامپیوتر
[ویرایش]شاززز یک گروه غیر انتفاعی از افراد فعال در المپیاد کامپیوتر است که ده ها سال توسط افراد داوطلب تشکیل شده از مدال آوران المپیاد کامپیوتر اداره شده است و فعالیت بی نظیر و قابل توجهی در زمینه المپیاد کامپیوتر داشته است.
ویکی شاززز یک ویکی غنی از مطالب مفید برای المپیاد کامپیوتر است که مطالب آن مناسب ویکی جزوه است. من به عنوان موسس این ویکی در زمان تاسیس از وجود ویکی کتاب خبر نداشتم وگرنه آن را در ویکی جزوه پیاده می کردم.
چگونه من می توانم مطالب آن را به ویکی جزوه انتقال دهم؟ آیا برای این انتقال وسیع، دسترسی خاصی نیاز است؟ آیا مدیران ویکی کتاب می توانند به من برای این انتقال کمک کنند؟ Hamidkk (بحث) ۲۷ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۶:۳۵ (UTC)
- @Hamidkk درود. ویکیکتاب رشد خوبی داشته و یک زیرپروژه به نام ویکیجزوه هم دارد. المپیادهای دیگری هم پیش از این در ویکیکتاب قرار داده شدهاند مثل ویکیمدرسه/المپیاد ریاضی. شما هم میتونید به ما کمک کنید و بسیار خبر خوبی است. محتوای بخش ویکی شاز به نظرم بسیار زیاد نیست و به صورت دستی میتونید کپی کنید. در صورت نیاز به دسترسی تراویکی باید ابتدا نام تمام صفحات رو فهرست کنید. --دوستدار ایران بزرگ ☎ یکشنبه،۸ تیر ۱۳۹۹، ساعت ۲۳:۰۲ (ایران) ۲۸ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۳۲ (UTC)
اگر قصد ایجاد کتاب جدیدی دارید ...
[ویرایش]هشدار: پیش از اینکه کتاب جدیدی در ویکیکتاب ایجاد کنید حتما سری به این صفحه بزنید. اگر کتابی هست که موضوعی شبیه به موضوع دلخواه شما داشت میتونید محتوای خودتون رو به اون کتاب اضافه کنید. کتاب هایی که در جدول فهرست شدهاند هنوز تکمیل نشدهاند و در انتظار تکمیل شدن به دست کاربران ویکیکتاب چون شما هستند. | |
--دوستدار ایران بزرگ ☎ دوشنبه،۱۶ تیر ۱۳۹۹، ساعت ۱۵:۳۴ (ایران) ۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۰۴ (UTC)
آثاری که با همکاری کاربران تکمیل میشود (امرداد ۱۳۹۹)
[ویرایش]هماکنون ۳۵ کتابچه در حال تکمیل شدن هستند. --دوستدار ایران بزرگ ☎ چهارشنبه،۱ مرداد ۱۳۹۹، ساعت ۱۰:۲۷ (ایران) ۲۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۵۷ (UTC)
- @Doostdar: سلام. فهرست کامل یک جا از کتابهای تکمیل شده موجود هست؟ Satrap92 (بحث) ۱۱ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۰۱:۰۹ (UTC)
- @Satrap92 درود جناب ساتراپ. البته که ایبوک های تکمیل شده هم وجود داره ولی بیشتر ایبوک ها هنوز ناکامل هستند. اگر قصد همکاری در ویکیکتاب دارید ابتدا هندبوک ویکیکتاب رو مطالعه کنید. --دوستدار ایران بزرگ ☎ چهارشنبه،۲۲ مرداد ۱۳۹۹، ساعت ۱۱:۲۱ (ایران) ۱۲ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۵۱ (UTC)
- @Doostdar: سلام. فهرست کامل یک جا از کتابهای تکمیل شده موجود هست؟ Satrap92 (بحث) ۱۱ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۰۱:۰۹ (UTC)
- @Satrap92 نسخههای فراانسوی، انگلیسی، آلمانی و ژاپنی این وبگاه فعالترند و چندین برابر ما صفحه دارند و هر ماه کاربران بسیاری در آن ویرایش میکنند اما برای اینکه نسخه فارسی فعالی داشته باشیم نیاز است که کاربران بیشتری مشارکت کنند و اگر مشارکت ها کمی بیشتر شود قطعا بازدید کننده بیشتری هم به ویکیکتاب خواهد آمد. --دوستدار ایران بزرگ ☎ شنبه،۲۵ مرداد ۱۳۹۹، ساعت ۲۰:۲۹ (ایران) ۱۵ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۱۵:۵۹ (UTC)
الفبای پارسی
[ویرایش]اساس الفبای فارسی با الفبای عربی یکی است، اما الفبای فارسی دارای چهار حرف (پ، چ، ژ، گ) است که واجهای متناظر آنها در عربی استاندارد وجود ندارد. الفبای فارسی یک گروه از ۳۲ حرف است (بدون احتساب همزه). حرفهای الفبای پارسی بسته به نوع قرارگیری در واژه، بهصورتهای متفاوتی نوشته میشوند شامل آغازین، میانی، پایانی و تنها. الفبای زبان اردو نیز بر پایه الفبای فارسی با افزودن چهار حرف دیگر ایجادشده است. این چهار حرف عبارتاند از: ٹ، ڈ، ڑ، ی. الفبای جاوی، که الفبای رایج در اندونزی است، به الفبای فارسی شباهت دارد. در این الفبا «چ» همانند فارسی، «گ» بهصورت نقطهدار «ڬ»، «ژ» بهصورت «ڠ» و «پ» بهصورت «ﭪ» نوشته میشود. --دوستدار ایران بزرگ ☎ دوشنبه،۶ مرداد ۱۳۹۹، ساعت ۰۰:۵۰ (ایران) ۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۲۰ (UTC)
نکاتی برای درج تصویر و میانویکی
[ویرایش]برای افزودن میانویکی به صفحات و زیر صفحات این راهنما رو مطالعه کنید. میانویکیها در ویکیداده باید افزوده بشه.
برای افزودن تصویر این راهنما رو مطالعه کنید. تصویرها در ویکیانبار یا ویکیکتاب باید بارگذاری بشه. --دوستدار ایران بزرگ ☎ سهشنبه،۷ مرداد ۱۳۹۹، ساعت ۰۹:۴۶ (ایران) ۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶ (UTC)
نگاهی به رتبه ویکیکتاب پارسی (شهریور ۱۳۹۹)
[ویرایش]نام ویکی | تعداد صفحه مفید (تقریبی) | رتبه | کشورهای عمده |
---|---|---|---|
انگلیسی | هشتاد و هفت هزار | ۱ | آمریکا، بریتانیا، استرالیا |
مجاری | سی و دو هزار | ۲ | مجارستان |
آلمانی | بیست و هشت هزار | ۳ | آلمان و لوکزارمبورگ |
فرانسوی | شانزده هزار | ۴ | فرانسه، بلژیک، کانادا |
پرتغالی | دوازده هزار | ۵ | پرتغال، برزیل |
پارسی | سه هزار | ۱۷ | ایران، افغانستان |
--دوستدار ایران بزرگ ☎ شنبه،۱ شهریور ۱۳۹۹، ساعت ۱۲:۵۵ (ایران) ۲۲ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۲۵ (UTC)
از سرهترین چکامههای پارسی سعدی (۱)
[ویرایش]ای ساربان آهسته رو کآرام جانم میرود
وآن دل که با خود داشتم با دلستانم میرود
من ماندهام مهجور از او بیچاره و رنجور از او
گویی که نیشی دور از او در استخوانم میرود
گفتم به نیرنگ و فسون پنهان کنم ریش درون
پنهان نمیماند که خون بر آستانم میرود
محمل بدار ای ساروان تندی مکن با کاروان
کز عشق آن سرو روان گویی روانم میرود
او میرود دامن کشان من زهر تنهایی چشان
دیگر مپرس از من نشان کز دل نشانم میرود
--دوستدار ایران بزرگ ☎ جمعه،۹ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۲۳:۳۹ (ایران) ۳۰ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۰۹ (UTC)
از سرهترین چکامههای پارسی سعدی (۲)
[ویرایش]در چشم من آمد آن سهی سرو بلند
بربود دلم ز دست و در پای افکند
این دیدهٔ شوخ میبرد دل به کمند
خواهی که به کس دل ندهی دیده ببند
--دوستدار ایران بزرگ ☎ شنبه،۱۰ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۰۱:۰۱ (ایران) ۳۰ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۱ (UTC)
چرا ویکیپدیا نه؟
[ویرایش](منظور از ویکیپدیا در اینجا، ویکیپدیای فارسیه) راهی که کاربران ویکیپدیای فارسی طی کردند ستودنی است اما افزایش جایگاه زبان فارسی در بین سایر ویکیپدیاها بعید به نظر میرسه (اکنون در جایگاه ۱۷ قرار دارد). برعکس، ویکیهای کوچکتر مثل ویکیکتاب فارسی روند رو به رشدی رو طی میکنند و در صورت مشارکت بیشتر، نیل به جایگاه های بهتر برای این پروژهها دور از انتظار نیست. در سالهای اخیر پربازدیدترین مقالههای ویکیپدیا مربوط به موضوع تفریح و سرگرمی، ترندهای سیاسی و جنجالی بوده و موضوعهای علمی جایگاه خوبی در بین مخاطبان ویکیپدیا نداشتهاند، در حالیکه بیشتر محتوای ویکیکتاب، علمی و آموزشیه و در ماه اخیر (شاید به علت رویداد کرونا و افزایش آموزش آنلاین دانشجویان) صفحههای مربوط به ریاضی پایه و اسید و باز جزو ۱۰ تای پربازدید ویکیکتاب فارسی بودند. این یکی از مهمترین انگیزههای ویکینویسها برای فعالیت در ویکیکتابه چون بسیاری از مقالههای علمی ویکیپدیا خُرد هستند و مطالب کافی ندارند. به نظر بنده با توجه به روند کنونی، دور از ذهن به نظر میرسه که مقاله های علمی بتونند در ویکیپدیا رشد کنند چرا که بیشتر ویرایشها در مقاله های سیاسی و اجتماعی انجام میشه و کمتر به موضوعهای علمی پرداخته میشه. --دوستدار ایران بزرگ ☎ دوشنبه،۱۲ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۱۶:۰۱ (ایران) ۲ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۳۱ (UTC)
جشن پاییزانه ایاثرم خجسته باد!
[ویرایش]--دوستدار ایران بزرگ ☎ سهشنبه،۱۳ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۰۰:۰۰ (ایران) ۲ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۳۰ (UTC)
نظرسنجی فهرست آرزوهای اجتماع ویکیمدیا در سال ۲۰۲۱
[ویرایش]ما همه کاربران ثبتنام کرده را به شرکت در پرسشنامه آرزوهای جامعه کاربران ۲۰۲۱ دعوت میکنیم. شما تا ۲۱ دسامبر میتوانید به هر تعداد آرزو که میخواهید رای دهید.
در نظرسنجی ، درخواست ساخت ابزارهای جدید و بهبود یافته برای ویراستاران باتجربه جمع آوری می شود. پس از رای گیری ، ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا خواسته های شما را برآورده کنیم. ما با محبوب ترین ها شروع خواهیم کرد.
ما، تکنولوژی جامعه یکی از تیمهای بنیاد ویکیمدیا است. ما ابزارهای نگهداری ویکی را ایجاد و بهبود میدهیم. فعالیت ما بر اساس پرسشنامه آرزوهای کاربران انتخاب میشود. سالی یک بار، شما میتوانید آرزوهایتان را بفرستید. بعد از دو هفته میتوانید روی آرزوهایی که به آن علاقهمند هستید رای دهید. در ادامه ما آرزوهایی که روی آن شود را انتخاب میکند. بعضی از آرزوها ممکن است توسط توسعهدهندگان داوطلب یا دیگر تیمها انجام شود.
ما منتظر رای شما هستیم. متشکریم!
۱۱ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۵:۳۹ (UTC)
شب یلدا خجسته باد
[ویرایش]--دوستدار ایران بزرگ ☎ چهارشنبه،۲۶ آذر ۱۳۹۹، ساعت ۲۳:۴۳ (ایران) ۱۶ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۱۳ (UTC)